Osmnáctka začala výhrou v prodloužení. Bylo to divočejší, ví Petr

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do osmnácti let zahájila sezonu vítězně. První ze tří vzájemných utkání proti domácím Švýcarům dovedla do prodloužení, ve kterém rozhodl Jiří Kulich.

Osmnáctka měla povedený vstup do utkání, který ve čtvrté minutě vyjádřil gólově František Formánek. Ještě do konce úvodní dvacetiminutovky se trefil Denis Puchala, jenž se v reprezentačním dresu prosadil vůbec poprvé.

„V první třetině tam bylo při hře pět na pět vidět hodně věcí, na které jsme se ten týden, co jsme spolu, soustředili. Byly cítit entuziazmus a euforie z prvního zápasu sezony. Získávali jsme kotouče z forčekingu a myslím, že jsme Švýcary přehrávali. Oni měli dvě pološance, my jsme měli stejně jako loni obrovské množství střel ze správných prostor, ale nedali jsme ani tři tutovky. To top týmy trestají, ale my v tom zaostáváme, i když neříkám, že vedení o více gólů by znamenalo vítězství,“ říká hlavní trenér Jakub Petr.

„Byla tam až moc velká spokojenost, hráli jsme super, byli jsme rychlí a stříleli jsme. Ve druhé třetině jsme si to i mojí vinou pokazili, puk bych normálně dojel, ale Švýcar to udělal chytře. V tu chvíli je to nakoplo a my jsme přestali hrát,“ popisuje Jiří Kulich.

V prostředním dějství totiž Češi nabídli soupeři téměř dvě minuty v pěti proti třem, čehož stoprocentně využil Rodwin Dionicio. Ten zanedlouho dokonal i hattrick a otočil vývoj zápasu.

„Na přesilovky chodí lajny víceméně stejně, jako hrají, protože jsme se k tomu ještě nedostali – stejně jako k nácviku oslabení. Nemůžeme si dovolit faulovat na polovině soupeře, když začíná klasická přesilovka, i když to podle mě byl spíš souboj jedna na jedna, a Jirka přemýšlel o tom, že může jít do brejku. Naopak jsme šli do tří, což Švýcaři ztrestali,“ připouští kouč.

Národní tým se nenechal rychlou ztrátou vedení zaskočit a vzal si ho zpět díky významným zásahům Eduarda Šalého a Tomáše Cibulky. Brněnský underage hráč skóroval v reprezentační premiéře a Cibulka se trefil poprvé pod českou vlajkou.

„Od poloviny zápasu to bylo divočejší, protože padly góly i z prostor, odkud se to normálně neděje. Už to mělo znaky prvního zápasu v sezoně – pro fanoušky možná zajímavé, ale pro trenéry tam jsou situace, kdy to není úplně ideální,“ usmívá se Petr.

Tahanice pokračovala i během třetí části – v úvodní minutě srovnal Jonas Taibel, české vedení zajistil Dominik Petr, ten si tak rovněž osladil debut v národním týmu, a opětovnou shodu zajistil v polovině dějství Simone Terraneo.

„Vstup do třetí třetiny byl šílený, hned jsme dostali gól, takže se to potom špatně obracelo zpátky na naši stranu, když oni byli zase na vlně. My jsme byli vyjukaní, ale zase to byl první zápas, takže jsme všichni chtěli ze sebe vydat všechno. Chyby tam byly, ale to k tomu patří, určitě si je ukážeme s trenéry na videu,“ předesílá Kulich.

„Škoda, že jsme si nechali dát gól hned na začátku třetí třetiny a ten další za stavu 5:4. Určitě nebudu chválit, ale jako studijní materiál pro nás i pro kluky, než pojedeme domů, se tenhle zápas bude hodit. Viděl jsem světlé okamžiky, kdy jsme byli spokojení, a pak tam byly i horší momenty, ale nebudu soudit po prvních třech třetinách,“ upozorňuje lodivod lavičky.

Za stavu 5:5 dospělo úvodní střetnutí akce do prodloužení, které ukončil po karlovarské spolupráci Kulich. „Dominik Rymon výborně zavezl puk, já jsem si na něj jenom křiknul, tak mi ho hodil a já jsem neměl problém ve stoje zakončit. Měl jsem trošku štěstí, ale to k tomu patří. Jelikož měli menšího gólmana, měli jsme za úkol střílet trochu více nahoru,“ vypráví střelec vítězného zásahu.

Osmnáctku čeká ve čtvrtek odveta, která začíná v 15:30. „Nechtěli jsme hrát třináct – sedm, máme tu pět útoků a osm obránců, takže jsme klukům řekli, že budeme hrát dvanáct – šest. Kdo nehrál dneska, zítra nastupuje do hry, a podobně to bude i do třetího zápasu, protože nám to pořád slouží jako měřítko před dalším kempem,“ uzavírá Jakub Petr.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 5:6 po prodloužení (0:2, 3:2, 2:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Dionicio (Boss, Taibel), 27. Dionicio (Lurati), 33. Dionicio, 41. Taibel (Füllemann), 51. Terraneo (Müller) – 4. Formánek, 15. Puchala, 35. Šalé (Alscher), 40. Cibulka (Hujer), 47. Petr (Šalé, Alscher), 63. Kulich (Rymon).
Rozhodčí: Hebeisen, Borga – Progin, Burgy.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:0.
Švýcarsko: Zaetta – Füllemann, Quinn, Dionicio, Boss, Moser, Christe, Bieri, Terraneo – Naber, Taibel, Schild – Rod, Müller, Lurati – Greuter, Kilchenmann, Weber – Offner, Gruber, von Bergen. Trenér: Jenni.
Česko: Schnattinger – Čech, Alscher, Cibulka, Němec, Puchala, Dobeš – Kulich, Sapoušek, Rymon – Hujer, Šapovaliv, Slavíček – Šalé, Petr, Jecho – Formánek, Soukup, Šmajda. Trenér: Petr.

Další program zápasů v Davosu

Čtvrtek 22. července:
15:30 Švýcarsko – Česko

Pátek 23. července:
14:00 Švýcarsko – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz