Magazín ze světa digitálního marketingu
Pozadí vlevo Pozadí vpravo

Jak začít pracovat s Power BI vol. VI – Publikace

V minulém článku o základech práce s Power BI jsme si podrobně prošli vše kolem interakcí. Interaktivita je jednou z největších předností Power BI a my jsme si ukázali nejen to, jak přesně funguje, ale také jak tyto interakce nastavit. Dnes se budeme věnovat důležitému tématu, a tím je publikace dashboardu do Power BI Service.

Doposud jsme se věnovali tvorbě reportů, dashboardů, jejich úpravám a nastavením. To vše se odehrává primárně v Power BI Desktop aplikaci nainstalované na našem lokálním PC. V dalších dílech budeme naše znalosti v oblasti zkrášlování dashboardů a využívání pokročilejších funkcí Power BI Desktop nadále rozšiřovat. 

Publikování

V této fázi naší série byste na základě předchozích článků měli být schopni sestavit funkční dashboard s interakcemi, filtry, tabulkami a grafy. Proto je načase si ukázat, jak náš výtvor publikovat.

Publikace probíhá z Power BI Desktop do Power BI Service a slouží k přenesení naší sestavy z lokálního PC (kde si ho nikdo zvenčí nemůže prohlédnout) na internet (kde se na dashboard může podívat kdokoliv, s kým daný dashboard sdílíme). Před samotnou publikací je potřeba udělat dvě věci:

  • Přihlásit se ke svému Power BI účtu. Bez přihlášení by Power BI těžko poznalo, do jakého online účtu má sestavu publikovat.
  • Uložit dashboard. 

Ukládání

Při ukládání je důležité mít na mysli, KDE konkrétně dashboard uložíme (na které kartě/záložce se v momentě uložení nacházíme). Jde o to, že karta, na které dashboard uložíme, se stane výchozí kartou, která se zobrazí vždy při novém otevření sestavy. Pokud si tedy přejeme, aby se nám při novém otevření zobrazila první karta, musíme sestavu uložit právě v momentě, kdy máme otevřenou první kartu. Nesčetněkrát se mi stalo, že jsem potřeboval udělat rychlou úpravu na některé záložce a zapomněl se před publikováním přepnout zpátky na úvodní kartu. Pak nezbývá, než uložit a publikovat znovu. Naprosto stejná situace nastává s filtry. Když uložíme sestavu v momentě, kdy máme aktivní nějakou filtraci, tato filtrace se uloží a bude se považovat za výchozí filtraci. Vždy při otevření se tedy ukážou filtrovaná data, což ve většině případů nechceme.

Power BI – Publikovt

Jakmile máme uloženo, je proces publikace velmi jednoduchý. Stačí kliknout na tlačítko publikovat a následně potvrdit výběr pracovního prostoru (viz obrázek výše). Publikace je většinou velmi rychlá, ale samozřejmě závisí na velikosti publikovaného souboru.

Power BI Service

Jakmile nám Power BI Desktop zobrazí hlášku o úspěšné publikaci, můžeme se již přemístit do webového prohlížeče. Všechny dashboardy jsou na webových stránkách app.powerbi.com. Než si budeme moct náš dashboard zobrazit, bude nutné se samozřejmě přihlásit přes náš Power BI účet. Jakmile dojde k přihlášení, budeme mít k dispozici všechny naše sestavy. Po rozkliknutí jedné z nich bude Power BI Service vypadat nějak takto:

Power BI Service

V horní liště nad dashboardem je vidět malá ikona tužky s názvem Upravit. Skutečně, i zde v Power BI Service můžeme udělat drobné změny. Posouvání reportů, odstranění reportů či změny barev a další drobnosti zde zvládneme, avšak větší úpravy, jako jsou jakékoliv změny sloupců, datové struktury, změny datových zdrojů atp. zde neuděláme. Na tyto úkony bychom se museli vrátit do Power BI Desktop.

Power BI Service

Ve stejné liště najdeme i velmi užitečné tlačítko Exportovat, které nám umožňuje stáhnout si dashboard ve formátu PDF či z něj rovnou vytvořit Power Point prezentaci. Všechna tato důležitá tlačítka jsou označena na obrázku výše. Stejně tak se velice často může hodit možnost zobrazit dashboard přes celou obrazovku – například pro účely prezentace. I toto tlačítko je označeno na obrázku výše (úplně vpravo).

Datové zdroje

Samotnou kapitolou jsou pak datové zdroje. Ne vždy se automaticky přenesou autorizace datových zdrojů z Power BI Desktop do Power BI Service. Dejme tomu, že jako datový zdroj využíváme Google BigQuery. V Power BI Desktop jsme si tento datový zdroj již autorizovali, avšak po publikaci do Power BI Service se načtou jen aktuální data (ta, která jsme viděli v momentu publikace). Nebude ale možné data v dalších dnech aktualizovat (ani automaticky, ani manuálně), dokud neprovedeme novou autorizaci Google BigQuery přímo v Power BI Service. 

To je pro dnešek vše. Budu se na vás těšit v dalším díle, kde si mimo jiné vysvětlíme, jak uzamknout filtrace celých stránek. Stay tuned.

 

Sdílejte článek

Související články