Sexuální zneužívání ve sportu je tabu. #MeToo ukazuje, jak silné

Množství případů sexuálního násilí a krytí viníků odhaluje svět sportu jako rizikové prostředí, které zneužívání spíše podněcuje, než že by mu bylo schopné zabraňovat.

Dlouho se zdálo, že sexuální zneužívání se prostředí českého sportu netýká. Jenže aktuální kauza kadetek stolního tenisu odhalila, že se skutečně jednalo o pouhé zdání. Stačilo si mýt hlavu v umyvadle – a trenér, který šel okolo, prohodil, že by ji ohnul a už by to jelo. U bazénu zase komentoval pohyby dívek s tím, že se mu udělá boule na ručníku. Aby zjistil, jak funguje týmová chemie mezi hráčkami, musely před ním tančit na hotelovém pokoji, zatímco je sledoval v trenýrkách v posteli. Když jednu masíroval, ze zad přešel i k ňadrům, přičemž namísto sundaných kalhotek měla přes intimní partie jen malinkatý ručník. Že byla nezletilá, ničemu nebránilo. Výjimkou nebyl ani návrh společného sledování porna nebo společné spaní na dvojposteli.

Takové zážitky popsaly české kadetky stolního tenisu a netýkaly se nikoho jiného než reprezentačního kouče, který je tímto způsobem „vedl“ v sezoně 2011/12. Neustálé sexuální narážky doprovázel hrozbami, že je vyloučí z reprezentace. Trestní oznámení na něho proto podaly až na podzim loňského roku. Policie muže s iniciály M. L. obvinila na konci letošního května.

Systematické zamlčování

Podobně šokující jako výše popsané praktiky, které obviněný kouč odmítá jako smyšlené, ale bylo chování nejvyšších svazových funkcionářů. Vedení České asociace stolního tenisu ho sice po obvinění ze strany hráček a jejich rodičů před devíti lety zbavilo pozice reprezentačního trenéra, ale policii celou záležitost nepředložilo. A tak nic nebránilo tomu, aby inkriminovaný kouč po několika letech nezačal s posvěcením těch nejvyšších trénovat ve sportovním centru mládeže. V oplzlostech ve formě vulgárních narážek či lascivních doteků pokračoval podle jedné z jeho nových svěřenkyň dál.

O tom, jakou vinu na celém případu nese právě svazové vedení, se strhla bouřlivá debata na valném shromáždění v polovině června. Napřed se zdálo, že se o kauze obviněného trenéra nebude debatovat vůbec, protože se nepodařilo dostat příslušný bod do programu. Až zásah novopečného předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera zapříčinil, že se téma přece jen dostalo k diskusi.

Zatímco šéf výkonného výboru Zbyněk Špaček hájil svůj orgán s tím, že podezření se týkalo pouze nevhodných verbálních projevů, a kvůli tomu neoslovil policii, delegáti ho usvědčili z lhaní. Děvčata totiž jednomu z nich popsala, jak Špaček začátkem loňského roku reagoval na jejich společné schůzce, kde ho s celou záležitostí znovu seznámily. Vše potvrdila i Alice Roubalová, bývalá reprezentantka, která byla už v roce 2012 u projednávání případu. A jak sama přiznala, nevěnovala závažným obviněním takovou pozornost, jakou si zaslouží, třebaže má se sexuálním zneužitím i vlastní zkušenost. Právě kombinace liknavosti a neochoty se případem zabývat způsobila, že daný kouč nadále trénoval. Právě z pasivity funkcionářů pramenila možnost pokračovat aktivně ve svých praktikách.

Nelze se ale plácat po rameni, jak to nakonec všechno dobře dopadlo, že predátor byl odhalen a soud ho nakonec spravedlivě potrestá. Snahu celou záležitost bagatelizovat nelze hodit na bedra několika nekompetentních funkcionářů. Stačí se zpětně podívat, jak malou pozornost celý případ vyvolal v českých sportovních médiích. Sice se mu pár článků věnovalo, ale ani náhodou nemůžeme mluvit o tom, že by se ze sexuálního zneužívání nezletilých sportovkyň stalo jedno z hlavních témat. Vody sportovní žurnalistiky čeřila tradiční „závažná“ problematika, jako jsou fotbalové ofsjady na Euru nebo grandslamové jízdy českých tenistek.

Sportovní oběti i násilníci

Možná je za oním opatrným našlapováním strach z toho, že sport ztratí oblíbenou nálepku „nejlepší věci pro vaše děti“. Pokud by se média začala hlouběji zabývat sexuálním násilím a obtěžováním ve sportovním prostředí, mohla by dojít k povážlivému zjištění. Mnohem známější kauzy ze zahraničí odhalily nejen zneužívání monstrózního rozsahu, ale i jeho určitou zaběhnutou normalitu. Bezvýhradná autorita trenéra či brutálně soutěživé prostředí totiž vytvářejí dostatečně nátlakové mechanismy, které v případě zneužití není příliš možné obejít. Tedy pokud chcete v daném sportu uspět.

O tom ostatně svědčí nejsilnější kauzy sexuálního zneužívání ve sportu, které zároveň ukazují, jak poškozují sport samotný. Sexuální trauma totiž ničí nejen osobní život sportovce, ale zasahuje i jeho výkonnost a kariéru. Jak tomu bylo v případě více než sto padesáti amerických gymnastek, hvězdy francouzského krasobruslení i jednoho z nejtvrdších kanadských hokejistů? A proč se ve sportu zamlčuje i násilí ze strany sportovních celebrit? O tom všem se dozvíte v novém dílu Outsidera.

Čtěte dále