Soud přikázal policistům, aby Janouška přivezli do vězení. Lobbista sám nastoupil na Pankrác

Lobbista Roman Janoušek nastoupil ve čtvrtek do věznice v Praze na Pankráci. Informaci České televize potvrdil serveru iROZHLAS.cz jeho advokát Lukáš Trojan. Krajský soud v Brně ve středu vydal příkaz k předvedení Janouška do vězení. Státní zástupce totiž před časem uspěl se stížností proti přerušení trestu. Pražští policisté následně vyhlásili po lobbistovi celostátní pátrání.

Video Brno/Praha (Aktualizováno: 13:15 22. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek nastoupil 22. července do vězení, jak ukazuje záběr z České televize

Roman Janoušek nastoupil 22. července do vězení, jak ukazuje záběr z České televize | Zdroj: čt24

Soud vydal ve středu příkaz k předvedení lobbisty Romana Janouška do vězení. Pražská policie pak po něm ve čtvrtek dopoledne vyhlásila celostátní pátrání.

Lobbista Janoušek musí nastoupit do vězení, rozhodl soud. Zdravotní stav není překážkou

Číst článek

Janouškův advokát Lukáš Trojan ale během dne avizoval, že jeho klient nastoupí do věznice dobrovolně.

„Klientovi doposud nebylo doručeno rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Lhůta pro vyzvednutí zásilky končí tento pátek. V souladu se zákonem plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit výkon trestu,“ uvedl.

Výkonu trestu se podle něj nevyhýbal. „Zdůrazňuji, že klient se nijak nevyhýbá povinnosti nástupu do výkonu trestu. V posledních dnech absolvoval specializovaná zdravotní vyšetření. Dnes byla Vězeňská služba informována a bylo dohodnuto, že klient řádně a dobrovolně nastoupí k výkonu trestu,“ doplnil ve čtvrtek advokát.

Janoušek nakonec sám nastoupil kolem poledne do věznice v Praze na Pankráci. Podnikatel přijel podle České televize před věznici ze své vily černým autem. Přišel v kšiltovce a o holi, jak ukazuje video České televize.

Podle ní Janouška podpíral jeho řidič, který nesl igelitovou tašku plnou léků, šlo prý o léky pro Janouška na jeden měsíc. Policie později pátrání po lobbistovi odvolala.

Nevyléčitelně nemocný?

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti usnesení podal stížnost státní zástupce, Vrchní soud v Olomouci o ní v neveřejném jednání rozhodl koncem června.

Proč lobbista Janoušek není ve vězení? Hrozí mu uskřinutí mozku, musí nosit helmu, zdůvodnil soud

Číst článek

Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, podle rozhodnutí olomouckého soudu není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový. Výkon trestu se mu ze zdravotních důvodů na jeho žádost v minulosti přerušovaly opakovaně.

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že opilý v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Od nehody ujel. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho ale sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii.

Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ako, jku, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme