Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme kluky naučit vyhrávat, říká šéf jihlavských fotbalistů Vaculík

  11:43
Jihlavské fotbalisty podle vedení klubu čeká ještě těžší sezona než v minulém roce. Přesto sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík věří, že je jeho tým dobře připraven. První dva roky po svém sestupu z nejvyšší domácí soutěže jihlavští fotbalisté neměli menší cíl než zkusit bojovat o rychlý návrat mezi českou elitu.

Sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík | foto: MAFRA

Nepovedlo se. A tak loni v létě přišel zlom.

„Minulý rok jsme museli rozpočet velmi snížit, abychom byli schopni ho naplnit. A tým se velmi omladil,“ připomíná sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík.

Jihlava si po odchodu řady opor pomohla hned několika hráči na hostování: postupně přivedla dva mladé fotbalisty z pražské Slavie (Lukáš Červ, Tomáš Vlček), dva ze Sparty (Daniel Horák, Vojtěch Patrák) a po jednom z Ostravy (Lumír Číž), Jablonce (Jaroslav Peřina), Brna (Michal Ševčík), Hradce Králové (Sebastian Chocholatý) a Plzně (Jakub Selnar).

Největší ztrátou jsou letní odchody Červa a Patráka

Na jaře se sice nevyhnula záchranářským starostem, nakonec však ve Fortuna: Národní lize uhrála sedmé místo. Klíčovou otázkou však bylo, co nastane v letní pauze, kdy se hostující hráči měli vrátit do mateřských klubů.

„Zaměřili jsme se na to, abychom z hráčů, kteří zde byli na hostování a zaujali nás, udělali kmenové hráče FC Vysočina,“ popisuje Vaculík. „Aby začali mít ke klubu jiný vztah. A aby věděli, že s ním mohou udělat nějaký úspěch. Prosadit se do první ligy nebo se přes nás posunout zase někam dál.“

Momentka ze zápasu Jihlavy proti Vlašimi

Už dopředu bylo jasné, že jen stěží se jihlavskému vedení ve druhé lize podaří udržet slávistu Lukáše Červa, jenž z pozice defenzivního záložníka ve 24 zápasech nastřílel sedm branek. A to se i potvrdilo, devatenáctiletého hráče pražský celek půjčil prvoligovým Pardubicím. „Od začátku jsme věděli, že na hráče Sparty nebo Slavie nedosáhneme. Tak jsme s tím počítali,“ vysvětluje Vaculík. Přesto se podařilo alespoň prodloužit o rok hostování slávistického obránce Tomáše Vlčka.

Další tři talentované fotbalisty – obránce Peřinu a záložníky Chocholatého a Selnara – Jihlava získala na přestup. „Odešli nám tak jen dva hráči základní sestavy, Červ a Patrák,“ pochvaluje si Vaculík. „Ostatní na jaře nenastupovali tak pravidelně, zasáhli jen do nějakého velmi malého počtu zápasů.“

Navíc se i přes odchod zkušeného střelce Stanislava Klobásy tým podařilo stabilizovat. „Vytvořili jsme kádr tak, že devadesát procent hráčů máme pod smlouvou. Jediný na hostování zůstává Vlček, všichni ostatní jsou kmenoví hráči Jihlavy,“ pochvaluje si Vaculík.

Dalším plánem je pokračovat v zabudovávání vlastních odchovanců do kádru. „Příchodem Lukáše Zoubeleho máme k dispozici osu Vejmola – Vlček – Lacko – Zoubele – Vedral,“ zmiňuje Vaculík návrat ostříleného tvůrce hry. „Kolem těchto pěti hráčů se postaví naši další mladí, talentovaní. A budou mít šanci chytit šanci za pačesy,“ vysvětluje Vaculík.

Nejnovějšími přírůstky z mládežnické akademie jsou záložníci Tomáš Franěk (ročník 2002) a Lukáš Fila (2004). „Věřím, že kádr je dostatečně široký a dobře namixovaný. A těším se na začátek sezony,“ pokračuje Vaculík.

Hned na začátek chce vítězství

Nový ročník Vysočina odstartuje zítřejším domácím utkáním s Varnsdorfem. „Chceme zápas vyhrát,“ burcuje své svěřence Vaculík. „Zní to jako klišé, které možná říkám pořád. Ale my chceme naučit kluky vyhrávat. Protože pocit vítězství je gros fotbalu.“

Vaculík před sezonou nechce mluvit o žádném konkrétním umístění, na které by jeho tým měl dosáhnout. „Nejsme ve fázi Brna, které jednoznačně vyhlašuje útok na postup a nic jiného ho nezajímá. Vše ostatní by byl neúspěch,“ zmiňuje jednoho ze tří exligistů (Brno, Příbram, Opava), kteří doplnili druhou ligu po letním sestupu z nejvyšší soutěže.

„Letošní sezona bude, předpokládám, těžší než ta loňská,“ říká Vaculík. „Spadly tři ligové týmy, a i když v jejich kádrech nastala nějaká obměna, stále u nich zůstávají hráči, kteří mají ligové zkušenosti. A to je něco, co se nedá nahradit.“

Jihlava tak bude působit mnohem skromněji. „Chceme hrát aktivní fotbal, běhat, pohybovat se v dobrých prostorech. A prosazovat se svou pracovitostí a houževnatostí,“ přeje si Vaculík. „Dělat radost fanouškům, kteří nás přijdou podpořit přímo na stadion. Nebo lidem, kteří nás podporují,“ doplnil Vaculík.

Jihlavský tým doplní kyperský stoper

Do letošní letní přípravy druholigových jihlavských fotbalistů se zapojili také dva zahraniční fotbalisté: krajní obránce z Francie Jalen Segour a stoper z Kypru Irodotos Christodoulou. Řekl si některý z nich o angažmá v FC Vysočina?

„Kypřan Irodotos nás mile překvapil. Na to, že je to mladý kluk, ročník 2002, může být zajímavý,“ připustil sportovní ředitel jihlavského týmu Lukáš Vaculík.

Ten proto hráče oslovil s nabídkou. „Jednáme o tom, že by u nás nějakou dobu působil. My s ním pracovali a sledovali jeho progres,“ vysvětluje Vaculík, který předpokládá, že by Christodoulou trénoval s jihlavským áčkem a zároveň byl k dispozici třetiligové juniorce FC Vysočina. „Pro ni by měl být posilou,“ je přesvědčen šéf jihlavského klubu.

Ten zatím definitivně nezavrhl ani možnost angažování Francouze Segoura. Přestože jeho pozice je odlišná. „Je to taky zajímavý hráč, zatím jsme s ním v kontaktu. A zvažujeme, jestli se pro něj najde nějaký prostor. Nejsme však tak daleko jako s Irodotosem,“ připustil Vaculík.

V jednání je navíc příchod ještě jednoho cizince. „Hledáme hráče do ofenzivy, útočníka, protože tuto pozici nemáme plně obsazenou,“ vysvětluje Vaculík. „Po odchodu Standy Klobásy jsme tento post chtěli posílit. A to i s ohledem na to, že v béčku klasického útočníka nemáme.“

Také v áčku si Jihlava musela vypomoct, definitivním řešením se zdá přesun někdejšího stopera Filipa Vedrala do útoku. „Z Filipa se během jara stal právoplatný útočník, dal ve druhé lize sedm gólů,“ chválí svého svěřence Vaculík.

„Druhým, kdo čeká na svou šanci, je mladý Justin Araujo-Wilson,“ zmiňuje osmnáctiletého hráče z Trinidadu a Tobago. „Je to zajímavý hráč, ale je potřeba do něj dostat český styl fotbalu. Určitou taktickou zodpovědnost a snahu pomoct týmu,“ dodal.

V hledáčku je nyní jeden ofenzivní hráč z Afriky. „Máme ho předdomluveného, ale zatím to vázne na vízech,“ mrzí Vaculíka. „Když se vše vyřídí, věřím, že ještě během podzimu by se měl dostavit,“ dodal sportovní ředitel FC Vysočina. 

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Berbra hájí tři advokáti. Snaží se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Tak trochu jiné derby. V Edenu se bude vařit double, vietnamský guláš i rekord

26. dubna 2024  11:20

Běžně hrají domácí utkání na hřišti v Horních Měcholupech před pár stovkami lidí u klandru či na...

Hledá se Kloppova kopie, že by pan Arne? Seděl by styl i svéráznost

26. dubna 2024  9:30

Na první pohled je to práce za odměnu. Vymodlená, snová. Prestižnější ve fotbale skoro neseženete....

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Pronájem bytu 2+kk 62 m2
Pronájem bytu 2+kk 62 m2

Pod Vinicí, Pardubice - Zelené Předměstí
17 000 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...