Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slepici jste jistě viděli nejen na talíři, ale i při chůzi, a tak jste určitě zaregistrovali, že hýbe hlavou pokaždé, když se rozhodne udělat krok. Ovšem aby tohle dokázal dělat při chůzi i člověk, vyžaduje talent i velký smysl pro humor.

Tanečník, choreograf a mim Jaroslav Čejka dokázal slepičí pohyby i kvokání napodobovat naprosto famózně a díky tomu se do paměti televizních diváků zapsal především jako Pan Slepice.

„Všichni po mně vždycky chtěli udělat slepici. A já přitom tak rád dělal i kachnu! Stačilo mi, abych jedinkrát slyšel, jaké vydává zvuky. Hned jsem to pak dostal do hlavy," svěřil se před časem v rozhovoru pro Pražský deník.

Tina Turner i Charlie Chaplin

Umělce, který 22. července slaví 85. narozeniny, ale neproslavila jen „slepičí etuda“. Mezi jeho majstrštyky patří také imitace americké zpěvačky Tiny Turner nebo krále filmových komiků Charlieho Chaplina. V zábavných pořadech se předvedl i v dalších rolích, dokázal například mistrně ztvárnit operní pěvkyni či ohnivou cikánku.

V Jasněnce bavil celý štáb

Ostravský rodák si zahrál také v několika filmech. Režisér Zdeněk Troška (68), který Čejku obsadil do role komořího ve své pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987), na něj vzpomínal v TV pořadu 13. komnata jako na nesmírně vtipného člověka, který při natáčení bavil štáb, herce i všechny přihlížející svými neuvěřitelnými historkami a skeči.

Hvězda Národního divadla

Ačkoli většina z nás si Čejku spojuje především s jeho komediálními a pantomimickými vystoupeními, během své kariéry dosáhl mnohem výš.

V letech 1961 až 1973 byl například jednou z baletních hvězd Národního divadla, kde vytvořil množství rolí. V roce 2007 převzal také Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet.

Do strany ho nechtěli

Do Prahy se dostal v 15 letech jako tanečník na základě konkurzu. Hlavní město ale pro něj bylo jen přestupní stanicí. Zakrátko se totiž dostal díky talentu i velké píli do světa. Rád vzpomínal na své začátky v Belgii a v Nizozemsku.

I po skončení dráhy aktivního tanečníka hodně cestoval. Není divu – jeho komické napodobovací etudy bodovaly i u zahraničního publika, a tak s nimi absolvoval řadu turné po celém světě. Do komunistické strany ale kupodivu nemusel. Podle něj správně tušili, že by jim tam dělal akorát bordel.

Milovaná maminka

O umělci je také známo, že se s láskou staral o svou maminku Marii, která se za ním později přistěhovala do Prahy, a jistě i díky jeho péči se dožila úctyhodných 104 let. Nikdy by ho nenapadlo dát ji do domova pro seniory.

V jednom rozhovoru se Čejka svěřil, že maminka neměla lehký život, otec byl prý dost vznětlivý, a tak jí chtěl dopřát hezké stáří. Maminka mu lásku oplácela a byla na něj náležitě hrdá – když vystupoval v Národním divadle, sedávala v první řadě a nadšeně mu tleskala.

Se svou sexuální orientací se jí nikdy nesvěřil, nespíš proto, že toto téma bylo ve společnosti dlouhou dobu tabuizováno. Proto si ani nenašel partnera, a když maminka v létě roku 2008 zemřela, zůstal na všechno sám. Dnes žije v domově pro seniory, kde se bohužel potýká s vážnými zdravotními potížemi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám