V obcích poničených tornádem se objevují spekulanti, falešní architekti či statici

22. červenec 2021

V jihomoravských obcích poničených červnovým tornádem se objevili spekulanti s pozemky. Snaží se vytipované majitele poškozených domů přesvědčit, že jejich parcely po demolici ztrácejí hodnotu. Lidem pak nabízejí, že je odkoupí. Vedení obcí své obyvatele před podobnými nabídkami důrazně varují. „Je to opravdu problém. Jsou tady lidé, kteří se pokoušejí nějaká místa vykoupit,“ potvrzuje místostarosta Mikulčic Jan Vlašic (KDU-ČSL). 

Čtěte také

„Tady jsme to hlásili, aby si na to lidé dali pozor a neudělali nějakou věc, která by je pak mrzela,“ dodává starosta Vlašič.

Reportér Českého rozhlasu Jakub Troníček prošel všechny postižené obce a potvrdili to i místní lidé, zejména v obcích Mikulčice a Hrušky.

Architekt – podvodník?

Objevili se i falešní architekti či statici. Podvodníci měli nabízet podezřelé služby, které popisuje jeden z majitelů tornádem poničeného domu:

Čtěte také

„Byl tady a vůbec se mi nezdál, protože jeho služby neodpovídaly stavebnímu zákonu,“ říká pro Český rozhlas.

„Navrhoval, že mám do týdne projekt, dokonce řekl, že si můžeme na stavbě vymyslet, co chceme a on to dokreslí. To se mi absolutně nezdá, protože o stavebnictví nevěděl absolutně nic,“ dodává muž, který chtěl zůstat v anonymitě.

Hosté Speciálu:
Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje
starostka obce Hrušky Jana Filipovičová,
primáš cimbálové kapely Petr Marada z Mikulčič,
koordinátor dobrovolníků Josef Koláček,
ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová,
psycholožka Alena Habltová z Českého červeného kříže,
právnička České asociace pojišťoven Lucie Žulavská,
farář Moravské Nové Vsi Marián Kalina

V obci Hrušky místní mluvili s reportérem Troníčkem i o podezřelých staticích, kteří měli obcházet nejvíc poničené domy a smyšleně rozhodovat o jejich bourání. Majitelům pak obratem nabízeli odkup údajně bezcenných pozemků.

Jsou to už čtyři týdny, co se Břeclavskem a Hodonínskem prohnala bouře s krupobitím a tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů. Za sebou zanechalo šest obětí a 1200 poničených domů.

Ve Speciálu si tak poslechněte i další informace o tom, jak to na místě  vypadá, jestli stále pomáhají dobrovolníci či jak v praxi vypadá psychologická pomoc.

autoři: Tomáš Pavlíček , Jakub Troníček , lup
Spustit audio

Související