Leona Šmelcová: Milovníci kávy pocítí brazilské sucho ve svých peněženkách

22. červenec 2021

Kdyby mistr Bílek znovu hostil schůzi zájemců o výměnu bytu, možná by si rozmyslel, zda panstvu nabízet svou dobrou brazilskou kávu. Ta totiž podraží. Ohromná sucha, s nimiž se v prvních měsících letošního roku potýkala Brazílie, si vybírají svou daň. Kávy se urodilo mnohem méně než obvykle a její cena roste.

Latinskoamerický gigant vytváří celou třetinu světové produkce kávy, takže tamní mimořádně neúspěšnou sklizeň v budoucnu pocítí ve svých peněženkách většina jejích milovníků na této planetě.

Čtěte také

Kávové boby potřebují v určitém období dostatek vláhy. V Brazílii to je v době tamního léta – mezi lednem a dubnem. Tehdy rostlina potřebuje nasát hodně vlhkosti před suchými zimními měsíci, kdy plody dozrávají a nastává sklizeň.

Letos ale takřka nepršelo, zemědělská oblast Minas Gerais i další části Brazílie hlásily největší sucha za bezmála sto let. Poprvé za čtyři roky je ve světě větší poptávka po kávě než nabídka.

Potíže navíc mají i jiní přední exportéři kávových zrn. Například sousední Kolumbie, kterou dlouhodobě zmítají silné protesty a narušují mimo jiné i souvislou produkci a vývoz kávovníkových semen.

Brazilské sucho a lockdowny

Cena nejprodávanější odrůdy Arabiky na světové burze International Exchange v New Yorku v červnu vzrostla na 1,7 dolarů za libru, což je zhruba o 70 procent více oproti loňskému roku, jak připomněl list Financial Times.

Čtěte také

Arabika má na světové produkci největší podíl, okolo 70 procent, druhá nejznámější odrůda Robusta pak necelých 25 procent. Vedle Brazílie a Kolumbie patří k největším pěstitelům kávy ještě Vietnam a Indonésie.

Kdy přesně brazilské sucho při placení v kavárně pocítíme i my, není jasné. Obchodníci s kávou mají většinou dopředu dohodnuté smlouvy, v nichž se domluví cena a termín dodání ještě před tím, než se káva vůbec vypěstuje. Pěstitelé si tak zajišťují odbyt pro svou úrodu, obchodníci se zase chrání před cenovými skoky.

Leona Šmelcová

Po mnohaměsíčních lockdownech ve většině států světa navíc mnozí mají ještě zásoby kávy kvůli uzavřeným kavárnám a restauracím. Málokdo však pochybuje, že by se při dohadování budoucích smluv za pár měsíců nové vyšší ceny neprojevily. A to následně pocítí i kávomilci. Ať už v Madridu, Tokiu nebo třeba v Českých Budějovicích.

Autorka je publicistka

Spustit audio