BK MLADÁ BOLESLAV

Extraligové i klubové milníky: Kdo z Bruslařů bude letos útočit na dílčí úspěch?

22. 7. 2021
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Hokejisty Mladé Boleslavi čeká již osmá sezóna od postupu do nejlepší soutěže u nás. Letní příprava pro tento ročník už je v plném proudu a tým se chystá na první společné tréninky na ledě. Hned několik hráčů bude do nadcházející sezóny vstupovat se šancí zapsat se do klubové historie či překonat významnou metu v rámci Tipsport extraligy. Některé milníky však s přehledem přečkají další ročník.

Jaká statistická překvapení nás čekají v brankovišti?

Začínáme v brankovišti. Slovinec Gašper Krošelj může hned ve čtvrtém kole Tipsport extraligy překonat hranici 100 startů za Bruslaře i v celé soutěži. Současně má blízko i ke klubovému prvenství v počtu odchytaných zápasů mezi zahraničními gólmany, kde stíhá Michala Valenta. K zápisu do klubové historie musí rodák z Lublaně odchytat 26 utkání. Hranici 100 startů za A tým Bruslařů bude atakovat také odchovanec, Jan Růžička, který má na svém kontě už 91 odchytaných zápasů. Třetím do party bude další místní patriot, Marek Schwarz, jenž má na dosah 150. utkání za Bruslařský klub na pozici brankáře A týmu. Je potřeba dodat, že tuto metu v minulosti překonal pouze Filip Šindelář.

Čím překvapí obrana?

Mezi obránci začneme kapitánem, protože Martin Ševc má na dosah svůj 600. start v domácí soutěži, také by se mohl zapsat do klubové historie. Pokud by udržel svůj bodový průměr z předchozích dvou sezón v našem dresu, mohl by se dostat na první místo v tabulce produktivity obránců. Martin Pláněk a David Bernad budou atakovat hranici 200 zápasů v zelenobílém dresu A-týmu, prvně jmenovaný bek, který poslední dvě sezóny nastupuje do zápasu jako asistent kapitána, si ke svému 200. startu může nadělit také 100.přihrávku na gól ve své extraligové kariéře. Na Petra Šidlíka a Adama Jánošíka čekají extraligová střetnutí číslo 300, zatímco Mitch Fillman se v nadcházejícím ročníku může stát dokonce nejlepším zámořským hráčem v počtu nasbíraných bodů i odehraných zápasů za Bruslaře. K tomu, aby na trůnu vystřídal Darrella Haye mu chybí pouhých 5 bodů a 15 startů. Kanaďan z Oakvillu může podle počtu odehraných klání dokončit sezónu na třetí pozici za Lukášem Handlovským a Borisem Žabkou.

A jaké mety mohou padnout v útočných řadách?

Boleslavští útočníci Ondřej Najman, Oscar Flynn a David Šťastný by již v základní části měli načít třetí stovku utkání za Bruslařský klub. Dvojice Maris Bičevskis a Mário Lunter si letos v zelenobílém vychutná 100. zápas, přičemž útočník z Lotyšska k tomu bude mít příležitost již v úvodním střetnutí Ligy mistrů s Frölundou. Také Valentin Claireaux načne druhou stovku startů, tentokrát však v rámci celé extraligy. Nováček v našem týmu, Jan Eberle, bude útočit na svůj 200. bod v extralize, protože na tuto metu mu aktuálně chybí 4 kanadské body. Stejného počtu bodů může dosáhnout David Šťastný, ale ten by jich v takovém případě potřeboval ještě 30. Boleslavský kanonýr však současně může zaznamenat svoji 200. branku v extralize, pokud se mu to podaří posune se také v historické tabulce střelců našeho týmu. Rodák z Přerova může za sebou nechat jména jako Milan Mikulík, David Výborný či Richard Král.

A na co nedosáhneme, ale stojí to za zmínku aneb zpátky v čase:

Lukáš Pabiška skálopevně drží vedení v počtu odehraných zápasů za A-tým, nastřádal jich 550. Jeho nejbližším pronásledovatelem na soupisce Bruslařů je Pavel Kousal, který už stihl odehrát 203 utkání. Na překonání výše uvedeného rekordu by potřeboval pevné zdraví a minimálně 6 celých sezón.

Nejlepší kanonýr v klubové historii Tomáš Nouza vsítil za Mladou Boleslav celkem 170 branek. Na tuto metu může ze současného týmu pomýšlet hlavně David Šťastný, avšak musel by se prosadit ještě alespoň 113krát. Mimo vstřelených gólu je Nouza také celkovým lídrem produktivity. Rozdíl mezi ním a nejbližším aktivním hráčem v tabulce je propastní, protože David Šťastný by se k přepisu historie musel letos blýsknout 212 body.

V počtu trestných minut v dresu Bruslařů, by měl pomyslné vedení udržet Boris Žabka. Jeho náskok na nejbližšího Martina Ševce činí 304 trestných minut. Pokud by kapitán Mladé Boleslavi chtěl slovenského zadáka vystřídat, musel by letos nasbírat 152 dvouminutových trestů či odsedět hned více než dvě desítky minut při osobním trestu.

Filip Šindelář odchytal v zelenobílém dresu rovných 200 utkání. Z letošního kádru ho letos může překonat jen Marek Schwarz, ale pouze teoreticky. Odchovanec našeho klubu by musel odchytat 56 utkání, jenže do sezóny pravděpodobně vstoupí na pozici brankářské trojky. Avšak není všem dnům konec.