Štěpán Filípek
22. července 2021 • 16:45

Vše o startu ligy: zápasy jde odložit do 25. kola. Kolik diváků smí na stadion?

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Už v sobotu to vypukne. Sezona 2021/22 nejvyšší fotbalové soutěže. Zásadní je, že se vrací model s nadstavbou a všechny zápasy poběží už jen výhradně na stanici O2 TV Sport. Nejdůležitější úkol pak zní: uchránit se dalších zásahů koronaviru a dostat zpět co nejvíce fanoušků na stadion. Kolik jich do hlediště může nyní? Odpovědi nejen na tuto otázku dává přehled serveru iSport.cz, kde najdete i klíčová data nadcházejícího ročníku.

  • Nadstavba minimálně dvě sezony

    Je zpátky. Po netradičním minulém ročníku, který se odehrál dvoukolově s osmnácti účastníky, se vrací herní model s třiceti dějstvími v základní části a nadstavbou i baráží o záchranu. Ačkoli tenhle systém některým hráčům, trenérům či funkcionářům nevoní, jejich kluby si to tak odhlasovaly. „V Ligovém výboru jsme zajedno, že nadstavba bude ještě minimálně dvě sezony,“ říká šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

    Neuspěly tak snahy některých klubů, aby nejvyšší soutěž zůstala osmnáctičlenná, a nikdo nesestoupil. „Takové spekulace cirkulovaly, všem jsme ale říkali, že to není možné,“ tvrdí Svoboda. „Za dva roky může být na stole jiná varianta, ale všichni jsme se shodli, že se nebudeme vracet ke třiceti kolům za sezonu,“ dodává.

    Zachována sice byla prostřední skupina, ale odpadá vyzývací utkání o účast v evropských pohárech. Vítěz skupiny dostane finanční prémii a bude mít výhodnější nasazení v národním poháru. „Půjde do třetího kola,“ vysvětlil ředitel LFA Tomáš Bárta.

    Startuje FORTUNA:LIGA! S diváky, nadstavbovou částí i novým pořadem
    Video se připravuje ...

  • Očkovat! Dohrát!

    I nad novou sezonou se navzdory rozvolnění vznáší strašidlo COVIDu, panují obavy, zda na podzim nepřijde další vlna, navíc mutace delta je horší. Jak by to bylo s odkládáním zápasů? Možné to je do 25. kola, po něm už nikoli – utkání by byla kontumována. „Hledali jsme nejzazší termín,“ tvrdí šéf LFA Svoboda. Cestou, jak komplikacím předejít, je mít komplet naočkována mužstva. Tak, jak to slibuje při vstupu do sezony například pražská Slavia. „Víme, že k tomu odpovědně přistupují pohároví účastníci. V ostatních na očkování podle našich informací apelují. Věřím, že většina hráčů bude naočkována a že se situace začne zklidňovat,“ říká Svoboda.

    Při pozitivním testu v mužstvu by neměli očkovaní hráči – po přetestování – skončit v karanténě. V té naopak skončí ti, kteří přišli s pozitivně testovanými do kontaktu a nebyli plně očkováni. Karanténa by měla být čtrnáctidenní a ukončena negativním PCR testem.

    iSport podcast: Trpišovský odstraní Krmenčíkovy nedostatky. Jak si poradí s tlakem?
    Video se připravuje ...

  • Pět tisíc i půlka stadionu

    Fotbal bez fanoušků? To zkrátka není ono. V nadcházející sezoně se začne se dvěma základními možnostmi, jak dostat příznivce do hledišť, a to na základě předpisů ministerstva zdravotnictví. Zápasy na menších stadionech může vidět až pět tisíc lidí. Stadiony s kapacitou nad 10 000 sedících diváků se mohou naplnit z poloviny. Fanoušci při tom musí sedět tak, aby mezi nimi zůstala alespoň jedna neobsazená sedačka. Což trochu zvláštně neplatí pro první případ. Výjimka je pak určena sektorům k stání s dodržením 4 m2 na jednu osobu.

    Podmínkou vstupu do arény je v každém případě prokázání bezinfekčnosti: negativní PCR test ne starší než sedm dní, negativní antigenní test ne starší než 72 hodin, dokončené očkování před nejméně 14 dny či prodělání koronaviru za posledních 180 dní. Snahou klubů i LFA je, aby byla kapacita podle možností navyšována. „Pravidelně komunikujeme s příslušnými institucemi, není týdne, kdybychom si nezavolali nebo nevyměnili několik mailů,“ říká Svoboda.

    Povolené návštěvy

    Kapacita do 5 000: 100 % míst
    Kapacita 5-10 000: maximálně 5000 osob
    Kapacita nad 10 000: 50 % míst
    + sektory k stání s dodržením rozestupů 4 m2 na jednoho diváka

  • Zápasy jen na O2 TV

    Nově budou všechna utkání FORTUNA:LIGY k vidění jen na placené stanici O2 TV Sport. Ani jediné se tak už neobjeví v programu České televize. Sestřihy klíčových momentů a speciální pořady bude i nadále přinášet server iSport.cz. Termíny utkání se soustředily na sobotu a neděli, v pátek či pondělí se budou konat jen v případě nutné potřeby účastníků evropských pohárů. Už ve 2. kole se tak v pátečním večeru odehraje zápas Teplice-Slavia. „Zápasy českých klubů v evropských pohárech jsou prioritou, budeme se jim snažit vyjít co nejvíce vstříc,“ ujišťuje Svoboda. „Na druhé straně jsme v minulé sezoně tolik žádostí nezaznamenali,“ dodává.

    Zbrusu nové studio a virtuální realita! O2TV Sport nabídne o “stupeň” lepší fotbal
    Video se připravuje ...

  • Zelený život

    Další projekty přidala LFA v souvislosti se svým nadačním fondem Zelený život, který ve fotbale podporuje děti ze sociálně slabších rodin. Těm nabízí jednorázový příspěvek do 10 tisíc korun za rok na náklady spojené s tréninkem a na sportovní vybavení. Patrony fondu se stali historicky nejlepší střelec FORTUNA:LIGY David Lafata a Antonín Fantiš působící ve Zlíně. Charitativní online aukcí vozů, které na jaře zapůjčil všem ligovým klubům, se připojuje partner ligy Louda Auto. Vítěz aukce si může vybrat škodovku s kapotou podepsanou od všech současných hráčů určitého klubu.

  • Termínová listina F:L 2021/22

    24. července 2021 – zápasy 1. kola FORTUNA:LIGY
    18. až 19. prosince  – zápasy 19. kola F:L, posledního kola na podzim
    5. až 6. února 2022 – zápasy 20. kola F:L, prvního na jaře
    23. dubna – zápasy 30. kola, posledního základní části
    30. dubna – 22. května – zápasy nadstavbové části finále
    25. května – úvodní utkání baráže o postup do F:L
    29. května – odvetná utkání baráže o postup do F:L

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud