Hlavní obsah

Kaderka trvá na tom, že Voráčkovu nominaci do Tokia tenisový svaz neschvaloval

Ještě se nezačalo a už se hádají. Kauza nenaočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka, který byl prvním pozitivně testovaným na covid-19 z charterového letu českých olympioniků do Tokia, spustila slovní 'válku' mezi Českým olympijským výborem a tenisovým svazem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká výprava pózuje fotografovi na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu.

Článek

Podle tenisového šéfa Ivo Kaderky jde o chybu ČOV, který ale vinu odmítá. Dnes také ČOV rozesílal fotokopii nominačního dokumentu, kde Voráček figuruje a je pod ním podepsána Kateřina Kocourková, generální sekretářka Českého tenisového svazu.

"Nehledejme problém, kde není. Podstatou celé sportovní tragédie řady sportovců je, že jejich mnohaleté snažení a úsilí bylo zmařeno tím, že Český olympijský výbor nesplnil jeden ze svých hlavních úkolů, bezpečně dopravit sportovce do dějiště her," uvedl ve svém prohlášení Kaderka.

Foto: ČOV

Finální nominace sportovců a osob doprovodu na olympiádu v Tokiu

Doktor Voráček byl podle něj stejně jako na předchozích hrách v Riu součástí lékařského zabezpečení mise.

"Je lékařem u tenistů, ale měl tam pomáhat i jiným sportovcům. Rozhodně není v nominační kvótě Českého tenisového svazu, ani výkonný výbor ho nikdy neschválil," řekla pro Sport.cz Kocourková, podle které se Voráčkovo jméno objevilo v nominačním seznamu po urgenci šéfa olympijské mise Martina Doktora.

"Volal mé kolegyni, ať ho tam doplníme, aby se na něj nezapomnělo. Ale že nám tím nesebere místo v kvótě," dodala Kocourková.

"Na formálním "nominačním" dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise. Jeho (Voráčkovu) účast na hrách neschválil výkonný výbor Českého tenisového svazu a já o ní ani nevěděl. Jak jsem řekl, řešil jsem účast tenistek a tenistů," prohlásil Kaderka.

Podle něj je nejpodstatnější, že Český olympijský výbor nevytvořil bezpečné podmínky pro cestu sportovců a realizačního týmu na olympijské hry.

"Jde o organizační selhání Českého olympijského výboru, které se neschová za předložení jednoho formálního dokumentu s podpisem generální sekretářky," řekl tenisový šéf.

Reklama

Související témata: