Zde může být vaše reklama.

Akce v proluce u Muzea umění návštěvníky táhnou, prostor se líbí

Akce v proluce u Muzea umění návštěvníky táhnou, prostor se líbí

foto: Lukáš Blokša

22. 07. 2021 - 18:10

Muzeum umění v Olomouci se v letošním roce po dlouhé době rozhodlo otevřít veřejnosti proluku na Denisově ulici, ve které má v budoucnu stát SEFO. Už měsíc se v prostoru pravidelně konají akce, kromě muzea se na nich podílí i univerzitní iniciativa Zaparkuj. A akce se veřejnosti líbí, někteří návštěvníci už i navrhují, aby se v místě nic nestavělo a prostor zůstal použitelný pro kulturu.

Několik úspěšných akcí už za sebou proluka v Denisově ulici má, že si je návštěvníci chválí, potvrdil Večerníku mluvčí muzea Tomáš Kasal.

"Odezva od návštěvníků je vesměs kladná. Jsou rádi, že jsme tento prostor zpřístupnili, a my jsme rádi, že chodí na koncerty, workshopy a další akce," prozradil Kasal.

Slova mluvčího muzea potvrzují i samotní návštěvníci různých akcí, kteří jsou z využití prostoru nadšení.

"Je super, že se prostor daří takto využít. Vůbec bych nebyl proti, kdyby se podobně využíval i nadále a žádné SEFO by tady stát nemuselo. I když proti němu nic nemám," řekl na jedné ze Zaparkuj akcí návštěvník Michal.

Akce v proluce jsou zatím naplánované do poloviny září, poslední, která by měla proběhnout 18. září. Pak na místě vznikne interaktivní expozice.

"Nepůjde o expozici v klasickém slova smyslu. Od 17. 9. zde bude interaktivní instalace "Tichý křik" Dana Gregora, který vystupuje pod pseudonymem INITI. Pro trienále a prostor proluky vytvořil umělec společně s programátorem Václavem Opekarem instalaci založenou na softwaru transformujícím lidský hlas, v češtině i angličtině, v psaný text. Tichý křik je zejména o tom, co si občas každý z nás nosí v hlavě a třeba si to jen v duchu šeptá pro sebe. Těmito 'zhmotnělými' slovy si návštěvníci mohou sami zaplnit prostor proluky," dodal Kasal.

Jednou z nejbližších akcí, které v proluce proběhnou bude Zaparkuj s UP v SEFO III. 

Organizátoři zvou na desítky deskovek a hromadu sportovního vybavení od petanque po badminton, ale hlavně koncert kapely P/\ST a projekci rakouského dokumentu VE SKLEPĚ.

 

Další články