Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

DOBROVOLNÉ KOUKÁNÍ NA STRAŠNÉ FILMY S ALKOHOLEM? BLÍŽÍ SE FESTIVAL NARUBY. POSLECHNĚTE SI PODCAST S JEHO ORGANIZÁTOREM.

Duna má epický trailer – Sledujeme klikatou cestu románu na filmová plátna

Warneři dnes zveřejnili nový trailer k očekávané filmové události roku. Duna Denise Villeneuva se super hvězdným obsazením v čele s Timothéem Chalametem, Rebecou Ferguson, Joshem Brolinem, Zendayou, Javierem Bardemem, Davem Bautistou nebo Stellane Skarsgårdem zamíří do českých kin 14. října. Po trailerem se zamýšlíme nad cestou nejslavnějšího sci-fi románu na filmová plátna.

Žánr science fiction jednoznačně patří mezi vůbec nejoblíbenější typ filmu, a to jak pro diváky, tak pro filmaře. Téměř žádný jiný žánr totiž neumožňuje tvůrcům zcela popustit uzdu své fantazii a nechat ji zběsile běžet. Diváky pak pro změnu zavádí do nových, neotřelých světů plných nápadů a inovace. Je tedy poměrně zvláštní, že knižní sérii Duna, jednomu ze základních pilířů sci-fi jako celku, se Hollywood už poměrně dlouho vyhýbá. Tento zcela revoluční román z roku 1965 od spisovatele Franka Herberta posloužil za inspiraci takovým klasikám jako Star Wars, jeho vlastní cesta na stříbrná plátna byla ale v průběhu let nesmírně náročná a komplikovaná.

Duna (foto: WB)

Příběh Duny se odehrává v daleké budoucnosti, kdy lidská civilizace dávno opustila svou domovskou planetu a vybudovala napříč vesmírem rozsáhlé mezihvězdné impérium. Jednotlivé vysoce postavené rody vládnou vlastním planetám a probíhá mezi nimi neustálé politické pletichaření a soupeření o moc. Paul, mladý dědic rodu Atreidů z oceánské planety Caladan, se dozvídá, že jeho otec, lord Leto, byl nejvyšším imperátorem vybrán jako nový vládce planety Arrakis, též známé díky jejím rozsáhlým pouštím jako Duna. Arrakis je k životu nesmírně nehostinné místo, které navíc obývají obrovití a smrtelně nebezpeční pouštní červi. Jako jediná planeta ve známém vesmíru je ale nalezištěm melanže, nesmírně vzácné substance, která prodlužuje lidský život a je cestou ke zvláštním psychickým schopnostem. Rod Harkonnenů, odvěkých nepřátel Atreidů, ale hodlá této příležitosti využít k pomstě.

Artworky pro Dunu

Na jednu stranu musíme podoktnout, že komplikovaný a detailně popsaný svět, který Herbert vytvořil, by byl pro každého scenáristu oříškem. Značku s tak obrovským potenciálem ale nenechá filmový byznys přeci jen tak ležet ladem. Své první velkofilmové adaptace se tedy Duna dočkala v roce 1984 pod taktovkou populárního, byť kontroverzního filmaře Davida Lynche. O zfilmování románu se již před ním pokoušeli mnozí, jemu se jako prvnímu ovšem povedlo s filmem opravdu odrazit od země. Pokus se ovšem nezdařil. Duna schytala negativní odezvu jak od diváků a kritiky, tak od fanoušků předlohy, a v pokladnách absolutně propadla. Nedosáhla dokonce ani na svůj vlastní rozpočet. Lynch se od filmu krátce po jeho premiéře distancoval se slovy, že se nejedná o jeho vlastní vizi, ale spíše o studiový mišmaš, který mu producenti ve střižně vytrhli z rukou. V pozdějších verzích nechal dokonce režisér odstranit své jméno z titulků. Film se dočkal mnoha speciálních sestřihů, které se drasticky liší ve stopáži, a postupem času si získal malou fanouškovskou základnu, o žádný úspěch se ale nejednalo.

Na přelomu tisíciletí to s Dunou vypadalo nadějně v televizi, kde se dlouholetý seriálový scenárista a režisér John Harrison pokusil příběh adaptovat do třídílné minisérie. Točila se například v Německu nebo v Itálii a malou roli si v ní střihl i český rodák a ostřílený herec Miroslav Táborský. Nic výrazného z ní nevylezlo, na televizní poměry tehdejší doby se ale jednalo o poměrně solidní podívanou. Dočkala se dokonce i pokračování ve formě další minisérie Děti Duny, kde se pro změnu mihnul zase Marek Vašut.

Děti Duny – Marek Vašut a Susan Sarandon

Pořádného moderního zpracování bychom se tedy měli dočkat až letos. A podle toho, co jsme z chystaného filmu zatím viděli, by to mělo stát za to. Obsazení je tentokrát k prasknutí narvané hvězdami. Na režijní křesílko se navíc posadil Denis Villeneuve, mistr v oboru a filmový vizionář zodpovědný za skvělé sci-fi Příchozí, druhého Blade Runnera a mrazivé thrillery Zmizení a Sicario: Nájemný vrah.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment, Warner Bros. © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast