Nové jméno v čele BIS? Tady je

22.07.2021 20:10 | Kauza

Jako nestandardní či znepokojující hodnotí někteří opoziční politici situaci, kdy zhruba měsíc před koncem mandátu ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky není jasné, zda bude v čele kontrarozvědky pokračovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím neupřesnil, zda kabinet Koudelku opětovně jmenuje, v minulosti naznačil i variantu, že by plnohodnotné rozhodnutí mohla učinit až příští vláda.

Nové jméno v čele BIS? Tady je
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Velký boj o vedení BIS se koná i nekoná. Navenek nepronikají žádné skandály a média v celém procesu hrají překvapivě až sekundární roli. Místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) i přesto považuje nejistotu kolem Koudelkova následného setrvání za nestandardní a nedůstojnou. „Jak pro pana ředitele Koudelku, tak pro celou jeho službu. Škodí to jak dovnitř, tak navenek směrem k partnerům,“ sdělil Žáček.

Když se novináři opakovaně ptali premiéra, jak bude postupovat, mlžil. Nejprve uvedl, že situaci vyřeší v srpnu, na další dotazy už nereagoval.

Je však zřejmé, že Koudelkovo jméno u některých ústavních činitelů svítí jako rudý hadr. Zajímavé je, že dosud vlastně nikdo nepřišel s žádným konkrétním zjištěním či upozorněním. Koudelka buď vadí anebo je téměř glorifikován.

Jeden z lidí pohybujících se kolem BIS ParlamentnímListům.cz dříve svěřil, proč se mu práce u ředitele Koudelky nezamlouvala. „Snad první, co udělal, bylo, že zavedl píchačky," řekl v nadsázce. Zdali je to fakt, či nikoli, není podstatné. Ukazuje to na mnohem patrnější zádrhel. Velkou neznalost prostředí BIS, stejně jako jejího přesahu na mezinárodním poli.

Redakce však objevila skulinu.

Podařilo se nám hovořit s mužem, který je se situací více než obeznámen. Neprozradil nám samozřejmě žádné utajované informace. O ty jsme ani nestáli. Šlo nám o status quo.

„Nelze specifikovat odbory a náplň práce. Ale pan ředitel Koudelka se stal svým způsobem politickým tématem, což není šťastné. Řada poslanců s ním hovořila, vyjadřovala mu podporu. To je přímo nešťastné. Zdali bude pokračovat, to nedokážu odhadnout, to by musel říci pan premiér," uvedl dotyčný muž.

Jeho znalost prostředí BIS sahá desítky let nazpět.

A právě v této éře je prý nutné hledat možné nástupce. „Vy potřebujete někoho, kdo zná. Operativce, analytika, člověka přímo z prostředí BIS, to je pochopitelné. Pakliže vnímám NBÚ jako expozituru BIS a vnímám i řadu policejních složek jako prodlouženou ruku BIS, pak se středobodem dění může stát jediný člověk," naznačil.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí
Ne, na místě nepřešlapoval.

„Tomáš Kadlec, Petr Zeman, Karel Randák, Jan Pavlíček," uvedl redakci s tím, že tady by hledal.

Zpravodajskou a triviálně konspirační hádanku nebude těžké rozluštit. Tři ze čtyř uvedených jsou prakticky mimo shora uvedené vlivové mapy. Zmíněným adeptem, o kterém se prý hlasitě hovoří v souvislosti s možným nástupcem Michala Koudelky, tak může být jedině Jan Pavlíček, který pro službu pracuje desítky let. Stejně dlouho se pohybuje mezi nejutajovanějšími otázkami země.

„Nevím, co odpovědět, já žádné jméno neřekl. Ale třeba Jan Pavlíček by nebyl možná špatný adept. Jeho jméno jsem shodou okolností slyšel několikrát. Vím, že v minulosti byl i mediálně pranýřován, ale vše ustál. Tady se nebavíme o činnosti, s jakou byl spojovaný třeba Roman Hrubant (byl jako bývalý agent tajné služby po roce 2002 zbaven všech obvinění, pozn. red.). Honza Pavlíček mi přijde jako rozumný kompromis, který by BIS zbavil nánosu politických vyjádření od Hradu po Sněmovnu," dodal tento muž.

Více se o předestřené problematice bavit nechtěl. Prý už nám řekl dost...

„A kdybych se chtěl vážně zamyslet, tak mě ještě napadla jiná příjmení: Sojka, Výmola nebo taky Vrána. To je už vaše práce zjistit,“ uzavřel s úsměvem. Jestli šlo o vtip nebo vážně míněné adepty? Spíše to první. I přesto trval na uveřejnění vyřčené věty, čemuž jsme vyhověli.

Že by však Michal Koudelka v čele BIS nepokračoval, nevypadá příliš reálně. Kladně se k němu totiž vyjádřilo i několik vlivných zástupců koalice. „Doufám, že bude vládou pověřen na pozici ředitele pokračovat i nadále za standardních podmínek,“ uvedl místopředseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Robert Králíček z ANO.

„Všechny funkce pro bezpečnostní sbory a ozbrojené složky, které jsou plánované pro generály, by měly být obsazovány maximálně na dobu čtyř let. Je potřeba dodržovat kariérní řád a rotaci lidí na takovýchto vrcholných funkcích,“ kontroval Radovan Vích, místopředseda výboru pro obranu. V případě Koudelky by prý jeho pokračování nebylo přínosem pro ČR, BIS ani profesní rozvoj samotného ředitele.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …