Volkswagen získá 288 milionů eur jako odškodnění za aféru Dieselgate. Většinu zaplatí pojišťovny

Akcionáři německého automobilového koncernu Volkswagen ve čtvrtek schválili dohodu o vyřešení nároků vůči čtyřem bývalým vedoucím pracovníkům, které souvisejí s emisním skandálem. Koncern na základě dohody, kterou představil už dříve, získá odškodné 288 milionů eur (7,4 miliardy Kč). Dohoda je významným mezníkem ve snaze automobilky udělat tečku za skandálem, který ji stál více než 32 miliard dolarů (zhruba 700 miliard Kč), píše agentura Reuters.

Frankfurt Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropským majitelům aut, jichž se týká emisní skandál Volkswagenu, firma nabídne dodatečnou dvouletou záruku, ale žádné odškodné.

Volkswagen v září 2015 přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí nainstaloval zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě. | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Koncern v červnu uvedl, že většinu dohodnutého odškodného, konkrétně 270 milionů eur, získá z pojištění odpovědnosti pracovníků.

V aféře dieselgate padl další rozsudek. Automobilka Mitsubishi zaplatila Německu pokutu 25 milionů eur

Číst článek

Bývalý šéf koncernu Martin Winterkorn nadto zaplatí 11,2 milionu eur, bývalý šéf divize Audi Rupert Stadler 4,1 milionu eur, bývalý šéf technického vývoje Audi Stefan Knirsch jeden milion eur a bývalý člen představenstva divize Porsche Wolfgang Hatz 1,5 milionu eur.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku nainstaloval zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě.

Winterkorn po odhalení skandálu rezignoval, odpovědnost však odmítá. Volkswagen letos v březnu uvedl, že bude od Winterkorna a Stadlera požadovat náhradu škody. Po rozsáhlém vyšetřování firma došla k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme