Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak probíhal osudný let do Tokia? Testy byly podivné, atmosféra uvolněná a roušky sundané

Reprezentanti na letošních Olympijských hrách v Tokiu.
Zdroj: Český olympijský tým
+ Další fotografie
Olympiáda 2021

Hned po příletu do Tokia českým sportovcům zatrnulo. Lékař, který s závodníky peciálem cestoval, měl pozitivní test na koronavirus. Brzy na to se ukázalo, že jsou pozitivní i další členové cesty. Většinu z nich tato zpráva velmi zdrtila, protože se na olympiádu připravovali dlouho a pečlivě. Jak vlastně probíhal let a dodržovala se na něm opatření?

Let z vojenského letiště ve Kbelích do Tokia na letní olympiádu, která začíná v pátek 23. července, se vymkl kontrole. Alespoň tak to vyplývá z toho, co prozradil jeden z olympioniků iSportu. Během čtrnáctihodinového letu většina pasažérů roušky a respirátory odložila. Pochybnosti měl vzbuzovat také poslední test dělaný přímo na letišti před odletem. Podle všeho nebyl proveden zcela důkladně.

Po příletu do Tokia byl pozitivně testovaný na koronavirus lékař Vlastimil Voráček. Ten měl na olympijských hrách dohlížet na tenistky Karolínu Plíškovou, Barboru Krejčíkovou a Petru Kvitovou. Místo toho ihned zamířil do čtrnáctidenní karantény. Nikdo stoprocentně neví, kdo byl pacient 0, ale ví se, že kromě něj byli později pozitivně testovaní také plážový volejbalista Ondřej Perušič, stolní tenista Pavel Širuček, beachvolejbalistka Nausch Sluková s trenérem Simonem Nauschem. Poslední pozitivně testovaný byl cyklista Michal Schlegel.

Všech 42 cestujících je v izolaci

Lékař Voráček navíc nebyl naočkovaný proti koronaviru. On sám se však ohrazuje proti tomu, že by ostatní nakazil. Prý neměl žádné příznaky a dodal, že před odletem absolvoval všechny povinné testy.

Nakažení nastoupili ihned do povinné karantény. Nausch Sluková s Barborou Hermannovou nestihnou start turnaje, protože museli do karantény na deset dnů, ale Perušič se spoluhráčem Davidem Schweinerem má naději, že se do her dostane. O naději však bohužel přišel stolní tenista Širuček a také cyklista Schlegel. Speciálem cestovalo dohromady 42 lidí, přičemž všichni jsou od té doby v izolaci. Závodníci, kteří nejsou pozitivní, mohou dále trénovat a soutěžit. Letní olympiáda oficiálně začíná v pátek 23. července a končí v neděli 8. srpna.

Více o LOH 2021 Tokio ➔

Související články

Další články

Nejnovější kauzy