Přepis: Jak to vidí Jiří Hošek – 22. července 2021

23. červenec 2021

Hostem byl komentátor Jiří Hošek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Dnešní pozvání přijal Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy, dobrý den Jiří, vítejte.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Hezké ráno, děkuju za pozvání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zaměříme se na předvolební Německo, ožehavou špionážní kauzu Pegasus a neopomeneme ani dozvuky fotbalového finále evropského šampionátu ve Wembley, nerušený poslech. Tři měsíce zbývají do parlamentních voleb ve Spolkové republice Německo. Nejčtenější deník Bild napsal nedávno, že tak špinavou kampaň plnou osobních útoků zcela zahranou Německo ještě nezažilo. Jak vy to hodnotíte Jiří, jaký máte pocit z té předvolební kampaně?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
No, já si myslím, že ta největší, největší špína vyplavala v těch, v těch zaplavených oblastech na západě Německa. Tam si myslím, že ta volební kampaň teď vlastně probíhá na, na plné, na plné pecky. A já si myslím, že Německo je na velké, velké křižovatce. Odchází Angela Merkelová a myslím si, že i v myslích politiků, politických stran a hlavně voličů se odehrává strašně velký souboj. Myslím si, že lidé už byli jakoby tím Merkelismem na jednu stranu unavení, ale vy znáte smýšlení Němců. Ono je taky těžké všechny Němce házet do jedné, do jednoho pytle.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
No jistě.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Ale oni jsou v něčem, v něčem konzervativní. Konzervativní v tom smyslu, že mají rádi věci, které fungují a Angele Merkelové vlastně ten určitý stroj, ta ozubená kolečka drtivou většinu její vlády do sebe tak nějakým způsobem zapadá. Myslím si, že Němci teď zjišťují, když, když vlastně posuzují ty, ty možnosti, které se jim naskýtají v osobách Armina Lascheta a Annalena Baerbockové a samozřejmě těch, Olafa Schulze z SPD. Tak si říkají, no jako, že bysme my z toho byli nějací jako úplně odvaření, abych použil to slovo, no to teda nejsme. Budeme muset přimhouřit jedno oko, dvě oka, oči. A já si vzpomínám, ale k tomu se třeba ještě dostaneme, že vlastně i uvnitř těch jednotlivých stran není úplně jako ultimátní podpora těch kandidátů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zdá se, že ústředním tématem voleb bude morálka politiků alespoň podle německých kolegů. Nejdříve ten skandál, nařčení z plagiátorství kandidátky zelené /souzvuk zvuků/ už jí mnozí viděli v oné pračce, jak se říká kancléřství. Pak tam byl ještě nějaký modifikovaný její životopis, vedlejší příjmy. No a před pár dny, Jiří, vy jste sám naznačil ty zdrcující povodně. Hlavně v Porýní Falc a Severní Porýní, kde byl vysmátý unionistický kandidát a místopředseda Severního Porýní Armin Laschet. Jenom upřesním, během srdceryvného projevu prezidenta Steinmeiera v zaplavené oblasti /souzvuk zvuků/ přesně tak. Jinak německá média nešetřila nakonec ani samotného prezidenta, který byl v dobrém rozmaru o něco později také tedy zachycen. Myslíte si, že by to mohlo nějak stát nějaké body pro pana Lascheta?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Já si myslím, že určitě a těm lidem, kteří sledují německou politiku, tak se okamžitě vybavila volební kampaň v roce 2002, kde povodně, velká voda v jiné části Německa hlavně v Sasku. Ty volby spolu rozhodla ne-li rozhodla, protože možná nebýt těch povodní, tak se tehdy ministerským předsedou kancléřem stal Edmund Stoiber. A možná by to bývalo velmi poškodilo Česko-německé vztahy a tak dále, ale nestalo se to. Když Německo tehdy vidělo v průzkumech oslabeného Gerharda Schrödera, jak se opravdu v takových těch rybářských holínkách po stehna brodí vodou a je právě velmi ustaraný, velmi smutný a je, choval se jako krizový manažer v ulicích jednoho malého saského města. Tak to na Němce tehdy neobyčejně silně zapůsobilo a Schröder v hodině dvanácté ty volby vyhrál. No a teď se, teď se v Německu spekuluje o tom, co je vlastně v současné době výhoda, jestli, jestli lidé v nějakých velkých počtech na tuhle tu katastrofu zareagují stylem vidíte, my si myslíme, že se musíme ochraně klimatu, těm zeleným tématům věnovat mnohem víc. A bude to jakoby podpora a vítr do plachet straně zelených. Anebo jestli to zvýhodní ty strany, které jsou právě v těchhle spolkových zemí, v těch postižených u moci. To znamená v PorýníFalci, SPD a právě v Severní Porýní Vestfálsku CDU, že /nesrozumitelné/ v Porýní Falci a Armin Laschet v Severní Porýní Vestfálsku právě ukážou, že jsou, že jsou krizoví manažeři a že ti lidé v těchhle spolkových zemích, které jsou velmi lidnaté, tak to vlastně ocení a že to u těch volebních uren zohlední. Ale teď si myslím, že je asi příliš brzy, ale vidíte na tom příkladu toho, té fotografii s tím uchechtnutím, v jaké době, v době žijeme, že, že vlastně neuhlídáte svoje emoce na, na jednu vteřinu a a potom jste vláčeni jako v podstatě dlouhé dny a hodiny médii a překryje to všechny vaše dobré kroky, které jste po těch povodních udělali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem zmínil jste se o Malu Dreyer, premiérce Porýní Falce, která trpí roztroušenou sklerózou. Navzdory tomu jezdila po všech těch vesnicích.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
A na ní byla znát ta empatie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Přesně tak. Jiří, myslíte, že vlastně, jak by asi se měli tedy chovat nebo možná ještě jinak povodně je jedna věc, ale jaké, jaká jiná témata v podstatě rezonují v té předvolební kampani, čím je typická?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
No, já si myslím, že těžko, těžko zmínit jakoby nějakou jednu, jednu věc. Já si myslím, že pořád strašně moc lidem se honí hlavou, jak by ta vláda po těch volbách měla vypadat nebo mohla, mohla vypadat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Je to možná teda o tom nástupnictví Angely Merkelové?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Myslím si, že to tak je. A myslím si, že jsme teď taky v době, kdy samozřejmě spousta lidí řeší existenční problémy v souvislosti s covidovou pandemií. Řeší se to, jestli si Německo udrží v rámci Evropy to svoje výsostné postavení. Jestli bude ten, ten, ten /nesrozumitelné/ a myslím si, že si, že si možná hodně lidí řekne, která ta kombinace, která ta strana dokáže Německu víc vydělat peníze. A myslím si, že žádné to téma, ale teď opravdu si nedokážu vybavit, že by mě něco tak jako vlastně zaujalo, že bych řekl, tohle je něco, co, co, co, co bude válcovat jiná na témata.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I to o něčem svědčí. I možná teď jenom si vzpomínám, když jste se zmínil o tom v roce 2002 a tehdejší kancléř Gerhard Schröder, který teda pak zvítězil nad Edmundem Stoiberem, kromě těch povodní tam byl ještě jeden moment. On totiž rezolutně Gerhard Schröder odmítl vlastně chystající se nebo blížící se válku v Iráku. Tam bylo rozhodné ne.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
To je pravda, to je pravda.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Odmítnutí, takže možná roli sehrajou pochopitelně i nějaká ta zahraniční bezpečnostní témata. Podle nejnovějšího politického barometru, takzvaného tedy toho průzkumu si v posledních týdnech polepšila formace CDU-CSU. Nyní by jí volilo 30 %. Zelení by získali 20 %, sociální demokraté 15 a shodně po 10 % by měla Alternativa pro Němec i FDP. Nechci spekulovat, do voleb je ještě samozřejmě, jsou ty tři měsíce, abych byla přesná. K urnám půjdou Němci 26. září. Jak vy byste viděl ten možný výsledek? Bude to něco podobného, jak ukazují ty průzkumy? Těžko říct?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Těžko říct, já, já si, já bych měl tendenci věřit tomu, že, že zelení budou mít malinko víc než, než než 20 %. A myslím si, že možná i SPD bude mít malinko víc než 15 %. U FDP si myslím, že 10 % bylo dost, dost lichotivých. Tam si myslím, že FDP možná, možná bude mít o něco, o něco méně. Ale hlavně nejsou tak důležitá ještě tahle procenta, je strašně důležitý ten přepočet na, na mandáty a samozřejmě na ty, na ty na ty přímo, přímo získaná křesla ve spolkovém, ve spolkovém sněmu. A víme, že Němci jsou prostě úplně jako už alergičtí na, na velkou koalici. To je, to je jedna z věcí, kterou, když, když jste vlastně zmiňovala ta čísla, tak první věc, kterou podle mě Němci si jako tak počítají, jestli by to dali dohromady zase jakoby křesťanští a sociální demokraté. A myslím si, že v obou táborech je už jako strašlivá únava z toho, z toho společného vládnutí, myslím si že Němci si, si přejí nějaký jako jiný scénář.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Uvidíme, jak to dopadne, jestli nějaká Jamajka nebo jiná varianta.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Ano, ano nějaká jiná barevná kombinace. Ale fakt jako hrozně a ještě se může stát strašná spousta věcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje novinář Jiří Hošek. Vlády různých zemí údajně využily, či lépe řečeno zneužily špionážní program zvaný Pegasus. Technologii izraelské společnosti NSOGroup, a to ke špehování novinářů, lidskoprávních aktivistů nebo právníků. K tomuto závěru dospělo na základě svého šetření 17 světových médií. Mezi nimi namátkou CNN, /nesrozumitelné/ New York Times agentury ReutersAFP nebo AP. Mezi nimi je i český server Investigace.cz. Co víme ještě bližšího, Jiří, jaké jsou důkazy nebo závěry té investigace, co si o tom myslíte?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Já si myslím, že ty důkazy jsou úplně zdrcující a ta obrana Izraele, protože je do toho vlastně zatažená izraelská vláda. Tam ta politika je taková, že tenhle nesmírně sofistikovaný software a samozřejmě NSO Group není, není, není jediná firma v Izraeli, protože Izrael je opravdu světovým lídrem na tomhle poli. Tak oni se dušují, že, že vlastně tuhle velmi citlivou technologii prodávají jenom, jenom vládám nějakých zemí, že si to nemůže třeba koupit nějaká, nějaká firma. Nejsem si úplně jist, jestli tomu můžeme věřit. Taky si myslím, že se množí důkazy o tom, že se dá obejít taková ta pojistka, že Izrael tvrdí, že neprodává takové věci autoritářským režimům. K tomu bych měl teda silnou tendenci ne úplně věřit. Pro mě, pro mě nejsilnější, nejsilnější z toho pocit je, že my stejně v tuhle chvíli víme možná tak jakoby 10 % toho, z čeho ta pravda se stává. Myslím si, že spousta vlád, včetně těch demokratických a je to naprosto legitimní pro jejich zpravodajské služby, že, že mají zájem na tom takovouhle technologii mít, aby, aby mohly napíchnout, napíchnout mobilní telefony svých skutečných nebo, nebo potenciálních nepřátel, protivníků, nepohodlných nebezpečných osob a tak dále. Mně, mně na tom jakoby strašně mrzelo, že se podle mě dokázalo poměrně přesvědčivě, že v některých případech použití téhle technologie, vedlo skutečně k pronásledování opozice, perzekuci lidí a v některých případech velmi pravděpodobně i třeba ke smrti, když vezmeme ten případ toho, toho mexického kolegy novináře. Tak to už se bavíme opravdu o, o těch vůbec nejzávažnějších, nejzávažnějších zločinech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
O vlády jakých zemí jde?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
No, je to strašně velká, je to strašně velká směsice, protože teď v podstatě ten, ten tým novinářů, jak jste říkala z mnoha světových velmi předních médií, ty, ty informace dávkuje. To znamená, teď jsme si ještě dozvěděli, jaké, jaké významné osoby a jejich mobilní telefony měly být jaksi na seznamu, že, že v nich měla být jaksi ta malware instalovaný. Včetně třeba francouzského prezidenta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Emmanuela, Emmanuela Macrona, ale víme samozřejmě tady v našem životním prostoru nás nejvíc zaujala informace o tom, že, že tou technologii měla disponovat maďarská vláda, maďarské vládní úřady a samozřejmě tamní zpravodajské služby. Víme, že maďarský premiér Viktor Orbán, dlouhodobě velký přítel IzraeleMaďarsko a Izrael jsou ve velmi dobrých vztazích. No a samozřejmě i velká otázka Zito, a to samozřejmě potvrzeno zatím není. Další země, která má vynikající vztahy s Izraelem, je Česká republika. Tak vůbec bych se nedivil, kdyby v nějakej z těch dalších informací figurovala i naše vlast.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobré vztahy ještě nemusí ale nic znamenat.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Nemusí ale mohou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Izraelská firma ta dlouhodobě trvá na tom, že její technologie jsou určeny pouze pro použití proti zločincům nebo teroristům. Můžeme teda očekávat další detailnější informace?

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Určitě a jako v okamžiku, kdy dojde k tomu, k tomu prodeji malweru, projde k prodeji té licence, tak si myslím, že Izraelci prostě ztrácejí kontrolu nad tím, jakým způsobem ten malware je použitý. Oni samozřejmě v té teď komunikační strategii nemůžou říkat nic jiného než to, co jste právě konstatovala, že se, že se to používáno jenom v těch nejkřiklavějších případech v boji proti organizovanému zločinu a opravdu nějakých nebezpečných fenoménech, ale jsem si stoprocentně přesvědčený o tom a znovu říkám, že ty důkazy jsou poměrně robustní, že se to prostě zneužívá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co by to mělo možná Jiří přinést pro sledované nebo údajně, řekněme, sledované, špehované politiky, co se týče zabezpečení jejich poštovních schránek, jejich e-mailů, telefonů a podobně.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Tohle je strašně dobrá otázka a vy si, vy si možná vzpomínáte, že jedním z politiků, který dlouhodobě jakoby zlehčoval tohle nebezpečí, byla třeba Angela Merkelová, která se vyloženě hádala se svými bezpečnostními poradci a tajnými službami ohledně toho jaký, jaký služební telefon bude, bude používat. Myslím si, že i po tom po tom skandálu s tím odposloucháváním ze strany, ze strany Američanů ten svůj přístup diametrálně, diametrálně změnila. A pak už je to vyloženě případ, případ od případu. Víme, že každá, každá esemeska, každý, každý telefonát má cenu zlata i včetně toho, že ti lidé, kteří jsou, kteří odchytí nějakou super citlivou informaci, týkající se strategických rozhodnutí, to můžou zpeněžit i ve formě samozřejmě obchodování s akciemi a nějakých strategických investic, strategických kroků. Takže to má určitě i tuhle dimenzi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Že vykřičník spíše teda pro ty bezpečnostní složky, řekněme, nebo kybernetické experty, zajištění.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
No, já si myslím, že to je něco podobného, bohužel asi jako u dopingových a antidopingových laboratoří, že ty dopingové mělo se za to, že vždycky jsou o krok vepředu. To znamená my se tady bavíme o nějakém malaweru NSO Group a možná zatím se už měsíce používá nějaký, nějaký software, který je ještě sofistikovanější a o kterém se možná dozvíme zase s odstupem nějakých pěti let.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ve Velké Británii se rozvolňuje. Ten plán byl ohlášen s poměrně velkým předstihem. Nicméně v zemi přibývá denně plus, mínus 40, 50 000 nově nakažených. Obhájí si to premiér Boris Johnson? Nevím, jestli je ještě stále v karanténě.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Ano ještě je, stále, stále by měl být v karanténě ve vládní rezidenci /nesrozumitelné/ za Londýnem. Kdybychom měli víc času, tak dám takovou košatější odpověď. Ale myslím si, že ono to potřebuje nějaký kontext. Boris Johnson velmi pečlivě naslouchá hlasu lidu. A Britové v té izolaci byli příliš dlouho a už prostě potřebovali ven. Neříkám, že toto se nedá aplikovat i na další národy, ale ten britský příklad je fakt jako specifický. Myslím si, že oni si to hezkým Česko-německým pojmem /nesrozumitelné/ vzhledem k tomu, jaká je teď už proočkovanost britské populace. Ale samozřejmě riziko to je, protože v Británii se taky velmi rychle rozšířila delta varianta koronaviru. Myslím si, že tím, tou klíčovou informací bylo, že navzdory tomu, že přibývá opravdu v řádu desítek tisíc pozitivně testovaných, včetně třeba lidí, kteří už mají v sobě jednu dávku nebo 2 dávky vakcíny, tak se nějakým dramatickým způsobem neplní britské nemocnice, neplní se jednotky intenzivní péče. Ale byl tam taky strašně zásadní Zito prvek, a to se týče, to se týká britské ekonomiky. Oni, oni prostě potřebovali už, už ta kolečka jakoby rozpohybovat a teď v souvislosti s letními měsíci potřebovali dopřát lidem nějakého, nějakého oddechu. Ale, když jste zmínila právě tu karanténu, tak musíme zmínit tu, tu epizodu, že byl pozitivně testovaný britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nový.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Nový, nový, nový, nový. On vlastně před tím kdysi vedl, vedl ministerstvo vnitra. A britská hygiena okamžitě vytrasovala dva nejdůležitější dneska vládní politiky premiéra Johnsona a ministra financí Rishiho Sunaka. No a oni se pokusili udělat takovou velmi lacinou fintu, že řekli, no a my teď rozjedeme takové nové zkušební schéma, takový prográmek, když se budeme každý den testovat, tak nemusíme do izolace, můžeme normálně chodí do práce v Downing Street. No a na to britská média a britská veřejnost reagovala dosti smrští velmi kritických reakcí. Tak v řádu hodin si to pánové Sunak a Johnson rozmysleli a řekli, no to nebyl dobrý nápad. My, my se do té izolace vrhneme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Na kolik podle vašich buď informací nebo možná odhadů přispělo k tomu nárůstu těch nových případů ve Velké Británii mistrovství Evropy ve fotbale? Konkrétně Řím hlásí alespoň podle médií 5× tolik nakažených, v uvozovkách díky teda bouřlivým oslavám mistrovského titulu v tom evropském šampionátu.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Myslím, že to svoji roli určitě mělo a nejenom jaksi to semifinále a finále ve Wembley, ve kterém figuroval Anglie. Byly to samozřejmě ty akce typu těch, těch společných screeningů a sledování těch zápasů v nějakých těch shlucích na pivních zahrádkách a různých prostranstvích a viděli jsme, že tam, tam si lidi s nošením roušek a respirátorů jako hlavu, hlavu opravdu nelámali. A je taky vidět, když se podíváme jakoby na rozklad těch čísel, že je, je velmi vysoký počet nakažených mezi, mezi mladými lidmi. To znamená, tohle, tohle tu teorii podporuje. Ale myslím si, že zatím nejsou k dispozici informace přímo o tom, že by, že by se to jakoby potvrdilo, že by se trasovalo tím způsobem, že tady těch 1500 lidí, kteří byli ve Wembley tak, takže se tam vlastně navzájem jako poprskali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Italové si oblíbili Jiří dvojité V.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Ano, ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jako Wimbledon, kde měli historicky prvního finalistu Matteo Berrettini. No a pak víme, že samozřejmě vítězná jízda Manciniho Squadry /nesrozumitelné/. Už je v Anglii o něco menší to zklamání z porážky ve finále? Ono to má i ještě další dozvuky.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Ano, nejsem, nejsem, nejsem v Anglii, takže nedokážu úplně jakoby přesně na to odpovědět. Myslím si, že to vyprchalo rychleji, než bych si to býval myslel, ale co tedy nevyprchalo a je to dobře, že to nevyprchalo, tak pachuť ze zpackané organizace toho finále, ze strany anglické fotbalové asociace. Samozřejmě ve spolupráci s policií. Částečně ve spolupráci s UEFOU. Podle střízlivých odhadů se minimálně 1500 lidí bez lístků dostalo do ochozů stadionu Wembley. Je to obrovské vlastně porušení toho bezpečnostního protokolu UEFA. Běží vnitřní vyšetřování té fotbalové asociace. UEFA zahájila disciplinární řízení. A pořád se objevují další a další svědectví o tom, co se dělo před stadionem Wembley v těch ochozech, že, že tam byl strašlivě málo těch bezpečnostních stevardů. Neměli možnost jakoby čelit té mase, že došlo k velkému podcenění toho fenoménu. Já jsem řekl v podcastu Angličan, že ještě je velké štěstí, že Angličané to finále prohráli. Má se za to, že by bývali vtrhly desítky tisíc lidí na hrací plochu a byli bychom asi svědky velmi nebezpečných a nechutných scén. Ale ještě zmíním jednu věc, že to muselo být tak nepříjemné, protože tihle chuligáni a teď těžko proto najít nějaké slušnější slovo, se dostali i do sektoru VIP, kde byly vlastně rodiny hráčů anglické reprezentace. Došlo tam i k nějakým strkanicím, k nějakým drobným zraněním. Angličtí reprezentanti by teď mají dovolenou a jsou rozprostřeni po plážích a jachtách celého Středomoří, tak dávají dohromady podle deníku Times stížnost na vlastní fotbalovou asociaci. Takto, když se nad tím zamyslíte, no tak říkáte, no, tak to už teda muselo být fakt něco.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pak tam byl ještě i případ trojice neúspěšných anglických penaltových střelců. Pocítila teda zlobu vlastních příznivců na sociálních sítích.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
To má taky velkou dohru a tam se úplně jakoby během hodin ten efekt strašně otočil, protože ten, ten, ten hnus na těch sociálních sítích, včetně rasově motivovaných útoků byl, byl naprosto nechutný a děl se tak v industriálním měřítku, že přišla velmi silná protiakce a velmi silná omračující vlna solidarity. Hlavně která se týkala třeba /nesrozumitelné/ čerstvého držitele řádu britského impéria NBA za, za služby pro charitu. Víme, že Marcus Rashford udělal strašně moc pro bezplatné stravování dětí ze sociálně slabších rodin, dětí vlastně školou povinných. A tam k místu, kde vlastně vyrostl takové, takový se tomu říká mural, vlastně malba na zdi Marcus Rashford. Tak prostě okamžitě během, během jednoho dne se tam objevily tisíce květin a plyšáků a velmi dojemný vzkaz na podporu Marcus Rashforda a velkou solidaritu jim vyjadřovali další fotbalisté, nejrůznější celebrity. Takže tohle si myslím, že, že se jakoby v dobré obrátilo. Ale ukázalo se určité pokrytectví, protože Anglie v posledních měsících se stavila do role takového mentora a jako v podstatě takové instituce nebo země, která bude stanovovat pravidla v boji proti rasismu, v právě v takovém jakoby gentlemanské chování a potom se ukázalo, že ona s tím sama má prostě obrovský problém.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
No a my teď budeme doufat, že už žádný pozitivní test na koronavirus nevyjde našim sportovcům na olympijských hrách v Tokiu.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
No, je to strašně velké a smutné téma. My jsme se tady o tom velmi intenzivně bavili, než, než, že se zapla červená, začali jsme vysílat. Je samozřejmě třeba říct, že stoprocentní ochrana a neexistuje, není možné docílit toho, že, že se sportovci nebo členové doprovodu nenakazí. Ale musí si člověk říct, udělali jsme maximum a můžeme v tuhle chvíli říct, že Český olympijský výbor maximum neudělal. Ředitel komunikace /nesrozumitelné/ Seznam Zprávám potvrdil, že na palubě jednoho toho vládního speciálu, který odlítal tuším 16. července, se nedodržovala epidemická pravidla. Na fotkách z toho letadla se ukazuje, že možná sotva čtvrtina lidí během toho letu měla ochranu nosu, úst. Včera jsme zveřejnili informaci, že tím prvním pozitivně testovaným členem výpravy, jehož identitu z pro mě nepochopitelných důvodů olympijský výbor tajil, tak byl jeden z lékařů výpravy Dr. Vlastimil Voráček, ortoped, který nebyl očkovaný proti covidu-19. Byť už řadu měsíců očkovaný být mohl. Ukázalo se, že to je člověk, který před několika měsíci radil bojovat proti covidu-19 vyplachováním ústní vodou, že takový člověk jede na olympiádu, je úplně jako nad moje chápání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posvětil to evidentně Český olympijský výbor podle vašich informací.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Posvětil to Český olympijský výbor a řekl, že na jeho účasti trval tenisový svaz, protože to je lékař ženského Fedcupového týmu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak doufejme, že to navzdory všemu teda dopadne dobře.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Že vůbec bude sportovat, ale ten, ten covidový stín nad těmi hrami prostě evidentně zůstane.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy a i jeho pohled na svět. Děkuji vám za to Jiří, mějte se hezky.

Jiří HOŠEK, zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy
Mějte se krásně, děkuju.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojka.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka