Pomoc kostelům. Jedna míří na oltář, druhá k pohonu hodin

TISKOVÁ ZPRÁVA
Pomoc kostelům. Jedna míří na oltář, druhá k pohonu hodin
 

 
 

Vyškov, 23. července 2021 – Vykazuje již určité odchylky v chodu a vyžaduje stále náročnější údržbu. Mechanický hodinový stroj dědického kostela Nejsvětější Trojice je na hranici životnosti. Obnova hodin pocházejících z druhé poloviny 20. století je podle Římskokatolické farnosti Vyškov-Dědice jednoznačně nutná. Požádala proto o pomoc město Vyškov.

Radní města tak zvedli ruku pro poskytnutí individuální dotace na elektrifikaci pohonu hodin kostela Nejsvětější Trojice. Stojí přes 80 tisíc korun. „Původní mechanický stroj farnost zachová na svém místě. Na elektrifikaci uvolňujeme 40 tisíc korun. Pomůžeme tak nadále zajistit chod věžních hodin, které informují o přesném čase kolemjdoucí,“ řekl místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

O deset tisíc víc pak míří k Římskokatolické farnosti Rychtářov. Dotace pomůže s restaurováním mramorování hlavního oltáře kostela Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově. Oltář je ve špatném stavu, šikovné restaurátorské ruce jsou potřeba. Na zásah se farnosti v letošním roce podařilo získat dotaci z ministerstva kultury ve výši 250 tisíc korun.

Celkově se náklady šplhají k 320 tisícům. „Farnost v současné nepříznivé situaci není schopná zajistit zbytek peněz. Vzhledem k památkovým hodnotám objektu dotaci rádi poskytneme. V první etapě bude nutné provést restaurování mramorování, jež je součástí architektury oltáře. Následovat má restaurování jeho ornamentální a sochařské výzdoby,“ popsal zásahy místostarosta Kachlík. V obou dvou případech jdou peníze z rezervy na individuální dotace neziskovým organizacím.

Pomoc kostelům. V Rychtářově poslouží na oltář.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 23.7.2021 / 23.7.2021

Počet návštěv: 568
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém