Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válečný hrdina Josef Müller zemřel (†100). Zažil tvrdé boje, rodinu mu zavraždili nacisté

Autor: Mii - 
23. července 2021
12:25

Ve věku sto let zemřel ve čtvrtek v Izraeli Josef Müller, jeden z nejvýznamnějších československých vojáků během druhé světové války. Blesk o úmrtí informoval autor jeho knižního příběhu Jiří Klůc. Müller byl nositelem dvou Československých válečných křížů 1939, účastnil se těžkých bojů. Během jednoho byl dokonce raněn, ale přežil. Když po válce zjistil, že mu nacisté vyvraždili skoro celou maďarskou rodinu a politická situace v Československu se začala zhoršovat, emigroval do Izraele, kde strávil zbytek života.

Müller se narodil v roce 1920 v Čopu na Zakarpatské Ukrajině. Měl pět sourozenců a jeho otec byl válečným hrdinou z první světové války. Když Müllerovi byly čtyři roky, rozhodla se jeho rodina – židovská - přestěhovat do Maďarska, malý Josef tak vyrůstal obklopen maďarštinou. Zároveň se už jako malý dostal do kontaktu s prvními projevy antisemitismu.

Kvůli svému původu byl začátkem druhé světové války nucen nastoupit k židovské pracovní jednotce. „Právě židovské pracovní jednotky jsou dnes prakticky neznámou kapitolou dějin holocaustu. Absolvoval výcvik v maďarské armádě a společně s dalšími ho poslali na východní frontu. Jen s tím rozdílem, že místo pušky dostal lopatu a krumpáč. Musel pracovat v těžkých mrazech, v nevyhovujících hygienických podmínkách pod dohledem maďarských dozorců, kteří neváhali a příslušníky pracovní jednotky fyzicky mučili a ponižovali. Životní podmínky židovských vojáků byly bohužel zcela srovnatelné s nacistickými koncentračními tábory,“ upozorňuje Klůc, který se příběhem Müllera zabýval.

Müllerovi se ale podařilo po prohrané bitvě u Stanligradu si polepšit. Utekl společně s dalším Čechoslovákem, který rovněž pocházel z Čopu a dostal se k jednotkám Rudé armády. Ta jim dala volný pohyb po území SSSR, až dvojice narazila na československé jednotky. A ty byly plné židovských vojáků.

Radost vystřídal smutek

Müller se eventuálně k československé armádě přidal, oficiálním se to stalo v roce 1943. V té době neuměl ani slovo česky, jazyk se ale rychle doučil. Stejně rychle se mu podařilo na sebe upozornit svými výkony v boji, jako mířič minometu úspěšně zasáhl nepřátelské území v boji o Kyjev. Tvrdých bojů pak bylo více, v jednom byl dokonce raněn a několik týdnů musel polehávat po nemocnicích. Během té doby se stihl oženit se židovkou původem z Karlových Varů, kterou tak zachránil před smrtí.

Po válce byl mezi prvními zahraničními příslušníky československé armády, kteří dorazili do Prahy. Jenže radost z vítězství měla jen krátké trvání. Když se vydal hledat do Maďarska svou rodinu, zjistil, že většina jeho příbuzných zemřela v Osvětimi. Přežili jen dva bratři a strýc.

Müller se tak vrátil a po krátké etudě v poválečné československé armádě se přestěhoval do nově vzniklého Izraele. Politická situace u nás už začínala být příliš komplikovaná. V Izraeli ovšem musel začínat od píky, živil se mimo jiné jako taxikář. Potkal tu také svou životní lásku Rivku, s první manželkou se rozvedl.

jaroslavik ( 23. července 2021 19:33 )

Jak ji zachranil před smrtí, byl na územi Sovětského svazu ?

Zobrazit celou diskusi