Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zlatým cyklistou je Ekvádorec Carapaz. V úniku se dlouho držel Kukrle

Zlatou olympijskou medaili si z Japonska odveze ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Třetí muž letošní Tour de France rozhodl o svém triumfu nástupem pět kilometrů před finišem. Stříbro získal Wout van Aert před bronzovým Tadejem Pogačarem. Velkou stopu zanechal v závodě Michael Kukrle, který strávil 180 kilometrů v úniku. Zdeněk Štybar do cíle nedojel.

Richard Carapaz
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Výraznou postavou silničního závodu byl Michael Kukrle. Český cyklista z Hanušovic, který trávil poslední dny v nucené izolaci, se dostal do pětičlenného úniku, v němž před hlavním polem strávil v horku přes 180 kilometrů. Kukrle, který do cíle dojel s desetiminutovou ztrátou na 36. místě, byl spolu s dalšími uprchlíky dostižen až na úpatí nejtěžšího stoupání Mikuni.

V něm se podstatně zúžila skupina závodníků, kteří ještě měli šanci na zlato. Nechyběli tu Tadej Pogačar či univerzál Wout van Aert, nakonec to ale byl Ekvádorec Richard Carapaz, kdo nastoupil nejprve ve správnou chvíli s Američanem Brandonem McNultym, aby mu posléze ujel pět kilometrů před finišem už na motoristickém okruhu Fudži.

Carapaz už náskok před skupinou pronásledovatelů s přehledem udržel a dojel si pro olympijské zlato a teprve třetí medaili v historii Ekvádoru. Za ním se sprintovalo pro zbylé dvě medaile. Stříbro získal Van Aert, který na cílové čáře ve sprintu porazil bronzového Pogačara.

"Byl to bláznivý den. S útokem jsem čekal na správný moment. Nedokážu ani popsat, jak se cítím, tomuhle se nic nevyrovná. Je to neuvěřitelné," radoval se Carapaz. "Ve skupině se mnou byli skvělí jezdci, kteří se také mohli pokusit o atak. Cítil jsem se dobře, měl jsem silné nohy a věděl jsem, že mi třicet sekund náskoku bude stačit," řekl člen elitního týmu Ineos.

Dosud jediným ekvádorským šampionem pod pěti kruhy byl chodec Jefferson Pérez díky vítězství v Atlantě 1996. Právě Pérez byl o 12 let později v Pekingu rovněž tím, kdo se postaral o zisk druhého cenného kovu, když skončil druhý. Na další medaili si musela jihoamerická země počkat dalších 13 let.

Muži - závod s hromadným startem (234 km):

1. Carapaz (Ekv.) 6:05:26, 2. Van Aert (Belg.), 3. Pogačar (Slovin.), 4. Mollema (Niz.), 5. Woods (Kan.), 6. McNulty (USA), 7. Gaudu (Fr.), 8. Urán (Kol.) všichni -1:07, ...36. Kukrle -10:12, Štybar (oba ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články