Zaráží mě, že nebylo vyžadováno očkování lidí, kteří letěli na hry do Tokia, říká virolog Grubhoffer

Dvaatřicáté letní olympijské hry zatím štěstí neprovází. Loňské konání her muselo být odloženo kvůli pandemii – ta sice stále trvá, za přísných opatření se ale Japonci rozhodli událost zorganizovat. I přesto bylo ještě před jejím slavnostním zahájením odhaleno několik covid pozitivních osob. Pět z nich jsou členové české olympijské výpravy. „Zaráží mě, že nebylo důsledně vyžadováno povinné očkování každého člena,“ říká virolog Libor Grubhoffer.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu.

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Šéf Biologického centra Akademie věd České republiky označuje za absurdní, že se tak základní nástroj, jako je očkování, automaticky nevztahoval na všechny členy olympijské delegace – včetně funkcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Absurdní a naprosto nepřijatelné, komentuje odlet neočkovaných členů olympijské výpravy Grubhoffer

Naráží tak na často zmiňované jméno lékaře Vlastimila Voráčka, který je jedním z pozitivně testovaných pasažérů charterového letu s částí české výpravy. Ten do Tokia vyrazil bez vakcíny proti covidu-19.

„Je pro mě naprosto nepřijatelné, že lékař odjede na tuto výpravu patřičným způsobem nenaočkován. Je to absurdní a naprosto nepřijatelné,“ říká a s povzdechem dodává, že celá situace nás staví z mezinárodního hlediska opět do velmi špatného světla.

I když Grubhoffer sám příznivcem povinného očkování „v běžném provozu společnosti“ není, upozorňuje, že pořádání olympiády je velmi specifická situace. A vzhledem k nákladnosti celé události si to žádá odpovídající přístup.

Výbor jen doporučoval

Místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman ale vysvětluje, že otázka očkování byla řešena i na úrovni mezinárodního olympijského výboru, který sám radil ponechat vakcinaci pouze v rovině doporučení.

„Chystáme se vydat zprávu o tom, jaká opatření byla učiněna a jaká pochybení se stala. Na lehkou váhu to nikdo nebere,“ zdůrazňuje Šuman.

Ačkoliv podmínění účasti sportovců a nominantů jednotlivých svazů vakcinací si Šuman nedovede představit, přiznává, že pro realizační pracovníky, kteří měli přijít do kontaktu s účastníky her, tato povinnost platila.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Jan Burda, Zuzana Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme