Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Olympiáda a 10 českých želízek v ohni: Kdo má největší šanci urvat placku

LOH 2021 Tokio: Největší české naděje na olympiádě
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
Tokio 2020

Češi na olympiádě v Tokiu podle předpovědi agentury AP urvou čtyři medaile, z nichž hned tři by měly být zlaté, jedna pak stříbrná. Favority na výhru ve svých sportech jsou kajakář Jiří Prskavec, lezec Adam Ondra a deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Není přitom vyloučené, že ve vynikající formě hrající vítězka z Roland Garros urve placku i v singlu. Stříbro by pak měl vybojovat kajakář Josef Dostál. Podívejte se, kdo jsou nejvýraznější česká želízka v ohni.

Jiří Prskavec

Jestli nějací čeští sportovci dlouhodobě drtí soupeře, jsou to kajakáři ve vodním slalomu. Problém je, že se na olympiádu může kvalifikovat pouze jeden. Letos je to stejně jako v Riu Jiří Prskavec. Ten za sebou v olympijské kvalifikaci nechal například medailistu z Londýna Vavřince Hradilka nebo mistra Evropy Víta Přindiše. Prskavec už z olympiády jednu placku má, v roce 2016 vybojoval bronz. Nyní má už mnohem víc zkušeností, které hodlá přetavit ve zlato.

Adam Ondra

Velikým favoritem na zisk zlata bude také sportovní lezec Adam Ondra, jehož sport se na olympiádě objeví vůbec poprvé. Šikovný čahoun vlastní desítky medailí, je několikanásobným mistrem světa a má řadu prvenství v pokoření těch nejtěžších skalních cest na světě. Drobným zádrhelem pro Ondru může být, že na olympiádě se závodí v kombinaci, tedy v boulderingu, v lezení na obtížnost a na rychlost. Právě poslední disciplína českému lezci příliš nevoní, odborníci ale věří, že mu v cestě za zlatem nezabrání.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková

Ženský tenis se v Česku v posledních letech těší velkým úspěchům. Ať už v singlu, kde pravidelně do nejlepší desítky nakukuje Karolína Plíšková nebo Petra Kvitová, mimochodem olympijská medailistka, nebo v deblu, kde dominuje Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Světová dvojka, respektive trojka jsou velkými favoritkami na triumf v Tokiu. Krejčíková hraje ve famózní formě, když nedávno vyhrála Roland Garros nebo turnaj v Praze. Není tak vyloučené, že zazáří i v singlu na olympiádě.

Josef Dostál

Vodním sportům se v Česku daří, zejména tedy kajakářům, kanoistům a veslařům. To ostatně potvrzuje i Josef Dostál, který dlouhodobě patří ke světové špičce. Kajakář se specializací na kilometrové a dvoukilometrové tratě bude horkým kandidátem na placku zejména v první jmenované disciplíně. V té obr z Čech vybojoval stříbro už na olympiádě v Riu.

Bonus

Redakce eXtra.cz věří i v úspěch dalších sportovců. Například Lukáš Krpálek by asi málokoho překvapil, kdyby urval placku poté, co získal zlato na olympiádě v Riu. Rozhodně velkou naději má i cyklista Tomáš Bábek, který se na start keirinu postaví coby loňský mistr Evropy na kilometru s pevným startem.

Bez šance nejsou ani další tenistky Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková, nadějí je i sportovní střelec Jiří Lipták, který letos skončil na ME druhý. Černým koněm by mohla být Barbora Špotáková. Rekordmanka v hodu oštěpem a dvojnásobná olympijská medailistka sice není v životní formě, ale jestli něco všem už mnohokrát dokázala, pak to, že zvládne snad i nemožné. Vždyť jaký lepší konec kariéry by si mohla přát, než s plackou na krku.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy