Hlavní obsah

A Bůh stvořil Saint Tropez

Foto: Nikiforov Alexander, Shutterstock.com

Foto: Nikiforov Alexander, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový příběh Brigitte Bardot navždy změnil obyčejné rybářské městečko v jednu z nejslavnějších destinací světa. Ve stopách sexsymbolu 60. let objevte legendu slunečného přístavu dechberoucích požitků.

Článek

Pokud chcete zjistit, jak vznikla slavná legenda Saint Tropez, ideální je začít na náměstí Place Blanqui, u četnického muzea Musée de la Gendarmerie et du Cinéma, na jehož pozadí se blýská nově pozlacená socha Brigitte Bardot alias BB. Město tak vzdává symbolickou poctu výjimečné ženě a jedinečné herečce. Sochař Adolfo Agolini se nachal inspirovat Botticelliho Zrozením Venuše, a tak se postava herečky ve slunci blýská na mořské mušli. Všechno je tady na místě. BB a četníci (Četník ze Saint Tropez a další díly s Louis de Funèsem) vytvořili z této rybářské osady místo, které nepřestává fascinovat návštěvníky z celého světa.

Četnická sága

V budově muzea prozkoumáte prostřednictvím filmu mýtus Saint Tropez i samotnou historii budovy muzea, která až do roku 2003 hostila skutečnou četnickou stanici města. I když se díky natáčení četnických filmů s Louis de Funèsem stala místním symbolem, interiéry filmu se ve skutečnosti natáčely ve studiích Victorin v Nice.

Návštěva muzea vás zavede do historie kinematografie v Saint Tropez s ukázkami z filmů, replikou filmové šatny BB, kostýmů i dobových fotografií. A pro dokonalou dobovou iluzi se nakonec můžete posadit do stylového auta a před promítacím plátnem zažít prázdninovou atmosféru Středozemního moře padesátých let.

Foto: E. Bertrand

Saint Tropez leží na jihu Francie asi 80 kilometrů od festivalového CannesFoto: E. Bertrand

Tarte tropézienne 

Do žijícího dědictví legendy se můžete rovnou zakousnout. Na začátku 50. let začal cukrář polského původu Alexandre Micka v Saint Tropez nabízet dort inspirovaný jeho babičkou: briošku rozkrojenou na polovinu a naplněnou vanilkovým krémem. Je to hodně podobné pražskému koláči. A v roce 1955 se během natáčení filmu ...a Bůh stvořil ženu do tohoto lehkého zákusku zamilovala Brigitte Bardot. Chodila ho o přestávkách mlsat a to je začátek sladkého mýtu, který cukrář nazval Tarte tropézienne.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Bardot a Curd Jürgens ve filmu ...a Bůh stvořil ženu o osmnáctileté divošce Juliette ze Saint Tropez Foto: Profimedia.cz

Brigitte Bardot a její dům u moře

Každý cestovatel v Saint Tropez nevyhnutelně skončí v přístavu. Nervovém centru městečka, kde se rozkládají slavné bary, restaurace i obchůdky. I když se Bardot již před mnoha lety uzavřela světu za zdmi svého domu v La Madrague na pobřeží poloostrova Ramatuelle, můžete si vyrazit lodí a z dálky možná zahlédnete i legendu. Poplujete kolem vily Leonarda DiCapria, Billa Gatese i Mohameda Al-Fayeda, kde trávila princezna Diana svoje poslední prázdniny.

A pak kolem Les Canebiers, slavné pláže, kde Louis de Funès alias Ludovic Cruchot pořádal hon na nudisty, až konečně připlujete k domu Brigitte Bardot. Poznáte ho podle dvou bílých kruhových věžiček. Šestaosmdesátiletá herečka tu v domě, který pořídila v roce 1958, žije v míru a bezpečí ve společnosti svých psů, koček a nejméně 200 holubů.

Foto: Soliver

Při výletě kolem Ramatuelle můžete zahlédnout vilu Leonarda DiCapriaFoto: Soliver

Restaurace Club 55 a Bůh stvořil ženu

Celý poloostrov Ramatuelle stojí kromě lodi také za objížďku na kole či autem. Se svými půvabnými vesnicemi v kopcích (Ramatuelle, Gassin, Grimaud, La Croix-Valmer), mezi vinicemi, nedotčenou přírodou a nekrásnějšími písečnými plážemi ve Francii má rozhodně co nabídnout.

Na pláži Pampelonne vítá Patrice de Colmont již více než šedesát let hosty ve své restauraci Club 55. Jako dítě byl u vzniku legendy, když se v roce 1955 Brigitte Bardot se štábem filmu ...a Bůh stvořil ženu usídlila nedaleko domku na pláži jeho rodičů, kde se natáčela jedna z nejerotičtějších scén filmového světa. „Brigitte byla divoká, inteligentní a nespoutaná jako krásné zvíře,” vzpomíná Patrice.

V Clubu 55 se pod slaměnou střechou v diskrétním prostředí schází celebrity, šlechtici s modrou krví i běžní hosté. Luxus tu ale není v módě. Spíš nadčasové lehké arte de vivre – umění žít. „Zákazník zde není králem, protože je naším přítelem,“ rád opakuje Patrice de Colmont. A na otázku, kdo ze slavných nepatří mezi jeho zákazníky, odpoví: „Nebyl tu snad jenom papež, a rád bych ho tu viděl.”

Foto: E. Bertrand

Z legendární kavárny Senequier, kam B.B. chodila s Vadimem na skleničku, máte parádní výhled na jachty miliardářů. Kotví tu například Ivana TrumpováFoto: E. Bertrand

Reklama

Načítám