Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kdo tedy vyhrál, když ne já? Zmatky vládly silničnímu závodu cyklistek

Kdo je novou olympijskou šampionkou? Anna Kiesenhoferová, třicetiletá Rakušanka s doktorátem z matematiky, věděla, že je to ona. V cíli ale slavila také druhá Annemiek van Vleutenová. Netušila, že olympijská medaile, kterou právě získala, je pouze ze stříbra.

Annemiek van Vleutenová a její oslava v cíli
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Byla to nejlepší minuta její kariéry... a pak nebyla. Annemiek van Vleutenová projela cílem silničního závodu žen s rukama nad hlavou, v cíli slavila s členem nizozemského týmu. Co ale nevěděla a čeho si naopak byli dobře vědomi diváci, byla skutečnost, že cílem už jedna závodnice projela a nyní se vyčerpaná u bariéry snažila pochopit, co se právě stalo.

Van Vleutenové situace brzy došla. Týmy Nizozemek, Italek, Belgičanek a dalších silných zemí se totiž na trati přepočítaly. Měly za to, že všechny cyklistky z úniku už jsou dojety, jenže nebyly. Anna Kiesenhoferová, třicetiletá amatérská závodnice s doktorátem z matematiky, se totiž nacházela stále před nimi.

Jak se taková věc vůbec může stát? Na rozdíl od naprosté většiny profesionálních závodu se ten olympijský (kromě toho také třeba světový šampionát) jezdí bez vysílaček, do kterých závodnice dostávají průběžné informace. Takto se musely spoléhat pouze na svůj zrak, sporadickou návštěvu týmového vozu a tabule u trati, které ale údajně byly často nepřesné.

Nevěděly jsme o ní

"Myslela jsem si, že jsem vyhrála," říkala v cíli šťastná-nešťastná Van Vleutenová, která získala svou první olympijskou medaili, nikoliv však zlatou, ale stříbrnou. "Nikdo nevěděl, jestli už jsme všechny dojely," dodala, i když to zřejmě není úplně přesné, neboť bronzová Italka Longo Borghiniová i čtvrtá Belgičanka Kopecká po závodě tvrdily, že si byly vědomy toho, že závodí jen o druhé místo.

Zklamaná byla i další Nizozemka Anna van der Breggenová. "Snažila jsem se to počítat a myslela si, že už jsou to všechny. Naše taktika nebyla špatná, jen jsme neměly správné informace. S tím, co jsme věděly, jsme nemohly udělat nic lépe. Myslela jsem, že jde o zlato," dodala olympijská vítězka z minulé olympiády v Riu.

Podobné "neslavné" oslavy se občas stávají, svou porci trapnosti si před pěti lety užil například Adam Ťoupalík na cyklokrosovém mistrovství či na Giru 2017 Slovinec Luka Pibernik. Nemělo by to však zcela zastínit úspěch vítězky. Rakušanka Kiesenhoferová už před čtyřmi lety dala sportu sbohem, věnovala se studiu matematiky.

K cyklistice se vrátila na amatérské bázi až v roce 2019, vyhrála i rakouské mistrovství na silnici i v časovce, rozhodně ale neměla být žádnou soupeřkou pro cyklistické profesionálky. V Tokiu se ale chopila příležitosti a nelze vůbec říci, že by její vítězství nebylo zasloužené. V úniku strávila celý den a je novou olympijskou šampionkou.

Zdroj
ČT sport, cyclingtips.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články