Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Cink má na medaili, věří Kulhavý krajanovi. Že v Tokiu není, jej nemrzí

Hlavní favorité pro závod horských kol jsou jasní: Mathieu van der Poel a Thomas Pidcock. Podle vítěze z Londýna 2012 Jaroslava Kulhavého by se však hned za nimi mohl objevit Ondřej Cink. Kulhavý věří, že jeho mladší krajan prodlouží medailovou sérii českých bikerů.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Cink by se podle něj mohl dostat mezi nejužší světovou špičku. "Jezdí super, neskutečně se posunul. Pořád mu sice kousíček chybí na to první místo, což je obrovská škoda, ale on moc dobře ví, kde jsou ty jeho limity. Výkonnostně je na tom perfektně, což jsme mohli teď vidět v uplynulých závodech Světového poháru," připomněl Kulhavý poslední výsledky v podobě dvou druhých míst z Leogangu a Les Gets.

"Mathieu a Pidcock jsou možná uskočení jak fyzicky, tak i technicky, ale mezi ostatními patří Ondra do okruhu adeptů na olympijskou medaili. Nikdy nevíte, co se může stát; Pidcock onemocní, Van der Poel píchne a závod je otevřený. Je si toho vědom, dává tomu sto procent a může to být právě on, kdo bude mít dobrý den, když to ostatním nesedne. V tomhle jsou biky nepředvídatelný a zároveň strašně zajímavý a krásný," dodal Kulhavý.

Závod si nenechá ujít. "Budu se samozřejmě dívat. Sleduju i svěťáky, když je čas. Nebýt Van der Poela a Pidcocka, tak by to možná byla trochu nuda a možná bych si ten svěťák ani nepustil, ale tím, že se do toho pustili tihle dva borci, kteří jezdí silnici a cyklokros, tak je to zajímavý. Jsou tam však i další noví kluci, už to není jen o Schurterovi, takřka pokaždé vyhraje někdo jiný," podotkl Kulhavý.

Mathieu van der Poel před Tomem Pidcockem
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Van der Poel, Pidcock nebo Schurter?

A kdyby si Kulhavý musel vybrat mezi Van der Poelem a Pidcockem? "Těžko říct... Já bych neodepisoval ani toho Nina Schurtera, on se na olympiádu umí připravit skvěle, už má taky tři medaile," připomněl Kulhavý kompletní sbírku svého dlouholetého rivala.

"Nino je z nich sice nejstarší, ale zároveň má obrovský zkušenosti. A myslím si, že se na ten jeden závod dokáže připravit jako Pidcock a Van der Poel, kteří dokážou jet celou sezonu skvěle. Oni jsou mladí, úplně jinak regenerují, ale olympijský závod je jeden den v roce, jeden den za čtyři roky, bude to hodně zajímavý a těším se na to," doplnil Kulhavý.

Ještě vloni o Tokiu sám vážně uvažoval. "Ale já bych tam stejně nechtěl jet jen s vidinou toho, že bych se nominoval a jel si tam třeba i pro desátý místo. Na začátku jsem olympiády bral jako zkušenost a pak jsem tam jel pro medaile. Možná by bylo hezký se tam rozloučit s kariérou, ale primárně jsem chtěl být zdravý a vrátit se do špičky. V podstatě všechno ale bylo postavený vzhůru nohama: zrušená olympiáda, kvóta startovních míst a do toho moje problémy. Jinými slovy mě to nijak zvlášť nemrzí, že tam nakonec nejsem," uvedl Kulhavý.

Touha vítězit v něm však zůstala. Chce se poprat o zlato na mistrovství světa v maratonu začátkem října na Elbě. "Samozřejmě je to pro mě největší cíl na nejbližší měsíce. Závod, který by mě vnitřně hnal, abych vstal ráno z postele a šel na trénink. Vzhlížím k září a říjnu, kdy se chystají velké závody, teď můžu trochu šetřit energii, řídím si v klidu trénink, dělám i ostatní věci a odpočívám, abych to zvládnul," řekl Kulhavý.

Jednou by si také rád zkusil slavného Ironmana. "Bavil jsem se o tom s Petrem Vabrouškem a také s Adamem Hansenem, jenž bydlí v podstatě za barákem a právě on se přesunul ze silniční WorldTour na Ironmana. Plynule přešel ze silnice na triatlon a už má zajetý hodně slušný čas. Jednou bych si ten závod chtěl dát, mám to v plánu."

Je nám líto, video expirovalo.
Čáblická a Cink už se připravují v Tokiu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články