Navíc bez toho, že by laici potřebovali předchozí znalosti a zkušenosti s účetnictvím i vzájemným propojením excelových tabulek. To při pohledu na běžně zveřejňované údaje k rozpočtům bývá skoro nezbytnou podmínkou pro to, aby si aktivní občan mohl udělat vlastní představu, za co a jak se veřejné peníze utrácejí.

Řidič autobusu. Ilustrační foto.
Integrovaná doprava zdražuje nejen jízdné, ale i pokuty pro cestující

Pomoci změnit to má právě takzvaný klikací rozpočet, který umožní sledovat hospodaření nejen tematicky podle rozpočtových kapitol, ale dokonce až na úroveň jednotlivých faktur. Fungovat by měl už brzy; v řádu týdnů, slibuje za krajské zastupitelstvo Tomáš Zmuda (Piráti), který je sice nově předsedou výboru pro zdravotnictví, ale už od podzimu zastává rovněž post místopředsedy výboru pro digitalizaci a chytrý kraj. A nepřiblíží jen krajský rozpočet. „Zprovozněn bude také pro všech více než 270 příspěvkových organizací kraje,“ slibuje Zmuda.

Kraj i jeho příspěvkovky

Zájemci se nepodívají třeba na hospodaření krajských nemocnic, které jsou akciovými společnostmi, nebo Středočeského inovačního centra, jež funguje jako spolek – k mání by však měly být třeba faktury z účetnictví krajských muzeí a galerií, krajem zřizovaných škol (což je většina středních škol a učilišť ve středních Čechách i některé základní umělecké školy), dále například domovů seniorů a dětských domovů, které jsou příspěvkovkami kraje, či kupříkladu Středočeské centrály cestovního ruchu nebo Středočeské vědecké knihovny. A velký zájem jistě bude i o konkrétní zakázky KSÚS; Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Na přípravě rozklikávacího rozpočtu pracovalo vedení kraje už v minulém volebním období (koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM), které loni na podzim objednalo softwarové řešení od jedné z firem nabízejících tyto služby. Zakázku ale zrušil nynější tým (STAN, ODS, Piráti a Spojenci), když nastoupil po volbách. S tím, že místo placené aplikace, jež by mohla kraj učinit závislým na budoucím využívání služeb konkrétní firmy, chce používat otevřený software (open-source) – konkrétně pro rozklikávací rozpočet aplikaci CityVizor. Ale i další elektronická řešení nezávislá na spolupráci s konkrétní firmou.

Umožňuje to středočeskými zastupiteli odsouhlasený vstup kraje do spolku Otevřená města, jehož cílem je právě „otevírání“ veřejné správy a podpora digitalizace, uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Připomněla také, co to kraj stojí: 49 tisíc korun ročně – avšak pro letošní členství od června, tedy na půl roku, to je polovic: 24,5 tisíce. „Přináší to možnost využívat softwary včetně CityVizor bez provize,“ řekla Pecková.

První člen z řad krajů

Střední Čechy podle Zmudových slov vstupují k Otevřeným městům jako první kraj. Místopředseda výboru upozornil, že členy jsou například Kutná Hora, Úvaly – nebo třeba Kroměříž či Brno. Připomněl, že spolek spolupracuje také se společností hlavního města Prahy operátor ICT, což otevírá cestu ke zpřístupnění datové platformy Golemio, na níž lze stavět koncept takzvaných chytrých měst. Na webu CityVizor lze nyní nahlédnout například i na přiblížení rozpočtů některých městských částí Prahy; další mají přibývat.