Češi opět odcházejí za prací do Německa, v Česku pak ale chybí pracovní síly

Až na dva a půl milionu Čechů trvale usídlilo v zahraničí. Ačkoli neexistují žádné oficiální statistiky, odhaduje se toto číslo z výsledků sčítání obyvatel z roku 2011 s přihlédnutím na demografický vývoj České republiky a otevření Schengenského prostoru. Odliv ekonomicky aktivních Čechů za hranice ale komplikuje zaměstnanost v tuzemsku.

Čechům chybí vyšší platy a možnost kariérního růstu, hledají je za hranicemi

Podle průzkumů agentury Starke Jobs se sídlem v saském Marienbergu jsou nejčastějšími důvody pro odchod Čechů za hranice důvody ryze ekonomické. „Před devatenácti lety jsem odešel do Holandska, chtěl jsem pracovat, ale u nás byla nezaměstnanost na 15 procentech,“ začíná vyprávění devětatřicetiletý Lukáš. „Po třech letech jsem se vrátil bohatší o jazykové znalosti a také zkušenost, že když někdo dělá práci navíc, je za ni adekvátně ohodnocen. V tuzemsku mě ale vyvedli z omylu, tehdá to tady takhle nefungovalo. Vyrazil jsem proto do zahraničí znovu, tentokrát do Irska, kde jsem vydržel pět let. Nakonec jsem se vrátil z osobních důvodů, dnes už nejsem zaměstnanec, ale zaměstnavatel a zkušenosti z mého pobytu v Irsku i Holandsku čerpám dodnes,“ uzavírá Lukáš.

Jezdit do světa na zkušenou už nemusí jen čerství absolventi, práce v Sasku je plnohodnotnou alternativou

Agentura Starke Jobs ve svých výzkumech sleduje také trend nárůstu zájmu o práci v Německu na denní dojíždění. „Odcházet za prací do zahraničí chce dle našeho názoru notnou dávku odvahy a téměř vždy to bývá spojeno s jakýmsi pálením mostů. Mezi těmi, kdo do světa odcházejí, jsou ponejvíce čerství absolventi škol, kteří ještě nemají hypotéky ani rodiny, a tedy mohou si dovolit zariskovat. Dojíždět za prací do zahraničí každý den je tedy hlavně pro ty, kdo to za hranice nemají daleko, chtěli by načerpat srovnatelné zkušenosti jako naši krajané ve světě, ale přitom už mají v Česku kořeny zapuštěné,“ přibližuje Robin Buc z agentury Starke Jobs pohnutky Čechů dojíždějících do práce v Německu.

V Německu se uchytí i lidé bez vzdělání, zájem je především o nekvalifikované pozice

Podle Buce je mezi Čechy, kteří za prací do Německa dojíždějí každý den, největší zájem o nekvalifikované pracovní pozice, ve kterých je nabídka práce dlouhodobě široká. „Českým uchazečům jde vstříc situace na trhu práce v Sasku. Tam je totiž nekvalifikovaných pracovních míst, jako je operátor výroby, obsluha strojů a podobných, stále velký dostatek, a tak se Čechy poměrně snadno a rychle daří umístit do nové práce za hranicemi“ uvádí Buc.

Čechům vstup na trh práce v Německu komplikuje především neznalost němčiny

Ani přeshraniční pracovníci se ale nevyhnou nutným jazykovým znalostem. „Je třeba si uvědomit, že práce v zahraničí je vždycky spojena s nutností ovládat tamní jazyk alespoň na základní úrovni. Zaměstnanci by měli rozumět pracovním pokynům, měli by dokázat říct si o dovolenou nebo vyřídit si třeba neschopenku v případě nemoci. Proto i zaměstnavatelé sami po uchazečích vyžadují minimálně pasivní znalost němčiny. Hlásí se nám ale také lidé vzdělaní, podařilo se nám najít zaměstnání v Německu mimo jiné třeba projektantovi, programátorovi nebo učitelce v mateřské škole. Zde už jsou ale požadavky na znalost jazyka podstatně přísnější,“ dodává Buc.

Firmy v Karlovarském a Ústeckém kraji se kvůli jejich odchodu za hranice potýkají s nedostatkem zaměstnanců

Právě odliv nekvalifikovaných pracovníků či naopak kvalifikovaných odborníků s jazykovými znalostmi působí komplikace zaměstnavatelům v Ústeckém kraji, který je spolu s Karlovarským krajem místem s nejvyšší koncentrací přeshraničních pracovníků. „Zatímco před deseti, patnácti lety byla nezaměstnanost vysoká a zaměstnavatelé si mohli mezi uchazeči vybírat, dnes se k nám tolik životopisů nehrne,“ vypráví personalistka společnosti na Chomutovsku, která si nepřeje být medializována. „V praxi sice není problém sehnat zaměstnance na nižší pozice, čím vyšší nároky ale na danou práci máme, tím hůře se takový odborník hledá. A když k tomu má umět třeba plynule anglicky nebo německy, vhodného kandidáta hledáme leckdy i rok,“ uzavírá.

Kontakt:

https://prace.starke-jobs.com/

Klíčová slova ČR-Německo-trh-práce-Linketica

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Obchod, marketing

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.