Veganismus

Featured Image

Až na rozené solitéry, každý z nás měl někdy v životě potřebu někam patřit. Někoho spojuje sokolnictví, někoho střelectví, letadýlka nebo třeba trabanty. Přestože se jedná o tematicky naprosto odlišné skupiny lidí s naprosto odlišnými zálibami, spojuje je jedna vlastnost, totiž záliba či zaujetí PRO něco.

Pak tady ovšem máme uskupení/spolky, které nespojuje záliba pro něco, nýbrž PROTI někomu. Asi tušíte, že dnešní článek bude věnován lidem a uskupením, jejichž dřívější nosná myšlenka (totiž konzumace všeho neživočišného) se politicky přetransformovala na boj proti tradičním konzumentům a konvenčnímu zemědělství. Stejně jako jsou všichni skinheadi považováni za extréééémisty (bez ohledu na to, zda jde o skutečné příznivce národního socialismu, hooligans nebo třeba módní skinheady – neboli SHARPáky) tak i já jsem začal všechny vegany házet do jednoho pytle, které souhrnně nazývám veganisty.

Téma veganství se konkrétně mě v poslední době dotýká čím dál více. Poznal jsem nezávisle na sobě spoustu z nich. Dovolím si tvrdit, že drtivé většině ne-veganů jsou vegani u šosu. Recipročně to ovšem neplatí – my jsme v jejich očích hovada, co žerou maso (a přispívají tím k oteplování planety) a vrazi, co zabíjejí zvířata. Spousta z nich vám to do očí neřekne, ale začnou se od vás izolovat – protože už si s vámi nemají co říct. Pamatuji si například video na YT, kde se například tak podprůměrný herec, jako pan Václav Vydra pohoršuje na tím, že se konzumuje kozí maso. Mimochodem, pan Vydra si rád hraje na strouhače koňských kopyt, na což už údajně několik kusů koní zaplatilo svým utracením. Hold umělci jsou univerzální nadlidé. Diskutovat a argumentovat fakty nemá smysl. Vegani s vámi totiž nejdou diskutovat, oni vás jdou přesvědčit o své pravdě. Někdo správně napsal do diskuze, že na ideologii jsou fakta krátká. Když už je pomocí čísel a faktů zaženete do kouta, vytáhnou z rukávu otázku etiky a pocitů a argumenty o nehumánnosti konzumace masa v „moderní době“. Jsou to lidé absolutně mimo obor (zkuste si prolustrovat „mančafty“ některých z nich, abyste zjistili, kde se nachází líhně). Mrkněte se například na jejich videa na YT (například Veganfest), kde vystupuje jakási paní, která se infiltrovala do jednoho podniku u Litomyšle. A jak už to bývá, vybrala jeden okamžik, který má podprahově působit hlavně na městské pipinky a sračkovité měšťáky, na kterých ukazuje krutost zemědělství. Zajímavé jsou také podprahově pracující slovní obraty a argumentační fauly, které by jistě panu Gruberovi daly námět na minimálně 2 knihy. Kdyby jejich filmy viděli tvůrci dobových prorežimních (ať už nacistických či socialistických) filmů, připadali by si jako lůzři. Je zajímavé, že všichni tito bojovníci za lepší zítřky zvířat používají stejné argumenty a fráze – pravděpodobně mají nějaký manuál, či FAQ z neziskovky.

Spoustě z vás by spadla brada, kdybyste viděli, jaké technologie a poznatky se v zemědělství používají. Nikdo vám ale neukáže stáje, kde se zvířata opravdu cítí skvěle a kde mají neustálý dohled a péči. A téměř každý chovatel razí zásadu, že člověk se přizpůsobuje potřebám zvířete, nikoliv opačně.

V současné době existuje celá řada spolků, resp. nátlakových organizací, která už se ani netají tím, že tlačí na politiky. Tuhle se zasadily o zrušení kožešinových chovů, omezují cirkusy, dnes jim vadí klecové chovy slepic a klece pro prasnice. Dříve se například paní Kubišová (jak jinak) zasadila o zrušení norování. Zítra můžou být na ráně rybáři nebo třeba myslivost. Víte, co mě na tom nejvíce fascinuje? Že o vás rozhoduje člověk (kterému nikdo nedal mandát) absolutně neznalý věci, ale mající „špatný pocit“. Já třeba nemám vůbec dobrý pocit z toho, že ze svých daní platím například Člověka v tísni nebo rasisty ze spolku Romea. Co paní ministryně Schillerová, uděláte s tím něco? Slyšeli jste někdy o veganech, kteří otevřeně bojují proti halal porážkám? Co Vy na to pane Vincour?

Tlaky na modernizaci již zmodernizovaného zemědělství ze strany těchto extrémistů přinášení pro konzumenta jednu nepříjemnou věc – totiž zvýšení cen. Přestavět moderní stáj stojí dneska 10ky miliónů, což se neobejde bez dotací (platíme poprvé). Jelikož se na výsledný produkt prý vyšší kvality bude vztahovat vyšší cena, využije toho obchodník k dalšímu nafouknutí marže (platíme podruhé). Takže na tom vydělá převážně německý supermarket a zahraniční nebo český dodavatel technologií. Argument, že se sem budou vozit vejce z klecových chovů ze zemí mimo EU (například Ukrajina) nebo z EU (Polsko), které zničí českou výrobu, je nezajímá. Podle soudruha piráta Michálka budeme mít prý náskok. Hned jsem klidnější.

Dalším argumentem je záchrana klimatu tím, že se přejde na rostlinou stravu, což je tak trochu hra s ohněm. Na zeměkouli je 8 % povrchu, kde lze intenzivně pěstovat plodiny (odborníci udávají dokonce 4 %, protože další 4 jsou trvalé travní porosty). Když jsem si propočítával, zda by Česká republika byla schopná pokrýt potřebu bílkovin, přišel jsem na to, že ano, za předpokladu, že by celá 1/6 osevních ploch (odhadem kolo 390 tis. ha) byla oseta sójou nebo hrachem (ale v našich podmínkách spíše hrachem). Což by reálně znamenalo, že by se hrách pěstoval na vyšší rozloze, než řepka (14,4 %), což sebere vítr z plachet všem antibabišovcům, kteří se cítí jako v mafiánském velkofarmářském dotačním kapitalismu pokaždé, když jedou kolem žlutého pole. V současné sobě se podíl pěstovaných luštěnin z celkové orné půdy pohybuje pod 2 %.

Když pominu fakt, že agronomicky je pěstování čehokoliv v takto vysokých podílech nesmysl, celá hysterie narazí na praktické problémy typu nedostatek osiva a zcela určitě nejisté sklizně, čemuž se bude intenzivně pomáhat…agrochemií. A to pořád počítám s dobrými roky co do vláhových a teplotních poměrů. Neberu zde v úvahu výrobu masa a dalších bílkovin in vitro, protože bychom se možná divili, jaká je reálná cena těchto potravin po započtení reálných nákladů. Vegani by nejraději zrušily všechny chovy krav a býků, ale neuvědomují si, že tito tvorové jsou jediní (spolu s jeleny, ovcemi, kozami), kteří umí vyrobit bílkovinu z trávy. Také rozumím tomu, že žrát furt sóju a luštěniny je pro některé z vás asi tak lákavé, jako mít anální sex s Janou Maláčovou.

Cesta do hloubi veganovy duše

Zhruba před rokem jsem se seznámil s jednou paní, která se mi po nějaké době svěřila, že pomalu přechází k veganství. Zajímalo mě proč, ne snad, abych ji to rozmlouval, spíše mě zajímaly její myšlenkové pochody. Kromě pocitu spoluviny na změny globálního klimatu (což zní komicky) jsem se dozvěděl, že tito lidé začínají mít problém cokoliv zabít. Toto není problém, který vznikl dnes nebo včera, ale toto už dle mého názoru začalo dávno. Kdy ze stejného důvodu spousta lidí upustilo od vlastního chovu a tu špinavou práci nechali udělat někoho jiného. Dnes ovšem toto postoupilo do vyššího levelu, kdy má konzument špatný pocit už z toho, že bylo zvíře vůbec usmrceno. To je možná důvod, proč na českých porážkách neslyšíte ani tak moc dobrý den, jako zdrastvuj. Všimněte si prosím, že se zde pořád bavíme o legálním držení a chovu zvířat, žádné nedůstojné podmínky, týrání, halaly porážky – nic takového.

Veganství se pro spoustu lidí stalo také směrem, kam byly nasměrováni po nějaké vážné zdravotní komplikaci. Dříve měli špatné stravovací návyky, které je dovedly například k vředovým chorobám nebo chorobám tlustého střeva. Stali se vegany, ale za jejich problémy může samozřejmě konzumace masa…

Mám s těmi lidmi ještě jeden problém – mají totiž tendenci omezovat jen věci, které dělá zásadně někdo jiný. Automobilové závody jsou mi u zadku, ale nikdy by mě nenapadlo jít bojovat za zákaz například závodů Ecce Homo ve Šternberku. Celý tento veganský tyjátr je jen důsledkem totální znuděnosti způsobený přebytkem všeho bez nutnosti se o cokoliv fyzicky zasloužit.

Zhruba před týdnem skončila jedna konference týkající se mého ranku. Bohužel zde nejde nasdílet obsah ani hodit link. Pokusím se zde vypsat hlavní myšlenky:

  • Ekologové a vegani ze společenské diskuze úplně vyloučili rodiče, ale svým brainwashingem cílí přímo na děti (a ty by měly „vychovat“ své rodiče)

  • O tržních hodnotách potravinářských společností nerozhoduje hospodářský výsledek, ale „policymakers“ a finanční instituce.

  • „zelený směr“ přinese katastrofu jak na ekonomické, sociální tak i zdravotní úrovni.

  • Chov zvířat (převážně skot) zužitkovává obrovské množství zbytků, které by jinak nebyly využity

  • Ve světovém zemědělství pracuje v současné době 1,6 mld lidí, tato zelená revoluce by stála 1,4 trilionu dolarů.

  • Podíl zemědělství na produkci skleníkových plynů je asi 9 % (doprava 29 %, výroba elektřiny 28 %)

  • Produkce CO2 v zemědělství se za posledních 45 let snížila o 1/3

  • Přechod lidstva na rostlinnou stravu nic neřeší.

Úplně závěrem napíši, že bych vegany respektoval, kdyby se nestali veganisty a neměli snahu nás omezovat a hloupě nálepkovat. A to jen proto, že je někdo sráč a chce své sráčství povýšit na společenskou normu pro všechny nebo uvěřil, že světové klima lze zachránit pomocí veganství a násilně ho vnucovat někomu jinému. A přestože na začátku článku píši, že většině ne-veganů jsou vegani u šosu, já patřím do té menšiny a to jen proto, že jsem si vědom jejich aktivit a lživých kampaní a bojím se dne, kdy mi někdo zakáže chovat a porážet, protože to někomu přijde nedůstojné.


25.07.2021 Funes

12345 (300x známkováno, průměr: 1,47 z 5)
16 149x přečteno
Updatováno: 25.7.2021 — 22:01
D-FENS © 2017