NÁZOR: Marketingový trik? Na novém ruském letounu něco nesedí, tvrdí vojenský historik

Nový ruský letoun Suchoj Šachmat je primárně vývozní produkt, přičemž ruská exportní agentura Rostech hodlá postavit jeho úspěch na neutuchajícím přílivu poptávky na trhu, konstatuje Mark Episkopos, vojenský historik a publicista z think tanku Center for National Interest. V komentáři pro server National Interest pokládá otázku, kdo a proč by si ovšem tento stroj pořizoval.

Podezřelá cena

"Soudě podle jeho uváděných specifikací a vlastností, je Šachmat rychlý, radarem obtížně zjistitelný, výškový a lehký víceúčelový bojový letoun s pozoruhodně velkou nosností na svou třídu," píše Episkopos. Deklaruje, že stroj ale vystupuje z řady především nízkou cenou, která se má pohybovat okolo zarážejících 25-30 milionů dolarů (525-630 milionů korun) za kus.     

Tím se Šachmat dostává do zdánlivě příznivější cenové hladiny než jeho dva hlavní konkurenti, domnívá se autor komentáře. Považuje za ně francouzský stroj Dassault Rafale a švédsky JAS-39 Gripen.

V souvislosti s úvodní a velmi optimistickou cenovkou Šachmatu je třeba upozornit na několik věcí, míní Episkopos. Podivuje se, že Šachmat má stát o polovinu míň než méně pokročilý ruský stroj Suchoj Su-35S a několikanásobně míň než jiný ruský letoun páté generace, Suchoj Su-57.

Výrobce Šachmatu, dodavatel agentury Rostech Suchoj, tvrdí, že osekal cenu stroje díky výrobním metodám za pomoci umělé inteligence a opětovným použitím některých technologií vyvinutých pro starší modely Su-35 a Su-57, uvádí vojenský historik. Deklaruje, že přesto až čas ukáže, jaká bude skutečná pořizovací cena.

"I kdyby byla technicky skutečná, 25-30 milionů dolarů může být zkrátka jen základní cena před tím, než se projeví zákaznické specifikace zbraňové a avionické konfigurace, modifikace a směnný kurz," pokračuje Episkopos. Zároveň neříká, že Šachmat nakonec nemůže být na trzích konkurenceschopný.

Ruský stroj je s uvedenou cenovou hladinou v pozici, kdy může zákazníkům nabídnout slušnou akvizici, i kdyby cenovka byla nakonec o něco vyšší, naznačuje autor komentáře. Poukazuje, že očekávanému odhalení Šachmatu také předcházela několikatýdenní reklamní kampaň v čele s ukázkovým videem zacíleným na čtyři potenciální zájemce - Indii, Vietnam, Argentinu a Spojené arabské emiráty.

Hlavní zaměření reklamy se však v den představení stroje mírně změnilo, jelikož ruský vicepremiér Jurij Borisov médiím sdělil, že Šachmat primárně cílí na africké země, byť zmínil i Indii a Vietnam, neuniklo historikovi. Podivuje se, proč tedy Rostech Afriku ve své kampani z počátku července nezmiňoval více.

Potenciální kupci

Do zákaznického profilu velkých dovozců zbraní, kteří by potenciálně mohli mít o nový letoun  zájem, spadají Alžírsko a Egypt, konstatuje Episkopos. Vyzdvihuje, že oba státy v nedávných letech údajně nakupovaly ruskou vojenskou techniku a jsou takovým nákupům nadále otevřené.

Proti tomu Spojené arabské emiráty dlouhé roky zvažovaly nákup ruských letadel, nejprve Su-35 a následně i Su-57, tudíž Šachmat představuje zřejmě poslední pokus ruského zbrojního průmyslu prosadit se na blízkovýchodním trhu, kde nadále dominuje americká vojenská technika, nastiňuje publicista. Dodává, že jiná situace panuje v Asii.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Vietnamské letectvo projevovalo zájem o Su-57 již v roce 2017, ale jednání následně zřejmě zadrhla, uvádí Episkopos. Vysvětluje, že universální a podstatně dostupnější Šachmat by pro Hanoi mohl být lepší možnost než specializovanější Su-57.

Indie se zase nachází uprostřed vývoje dvou domácích letounů Tejas Mark 2 a AMCA, což může oslabit její chuť nakoupit zahraniční stroje s částečně stejnými schopnostmi, poukazuje autor komentáře. Doplňuje, že ruští představitelé i tak projevují důvěru ve schopnost Šachmatu prosadit se na trhu a Borisov odhaduje, že již prvotní objednávka bude hned na tři stovky kusů.

"Ještě ale není vůbec jisté, zda tento letoun dokáže dostát ambiciózní hře Rostechu a proklamované ceně, nebo nikoliv," upozorňuje závěrem Episkopos.   

Související

Více souvisejících

Rusko Neviditelná letadla stealth Su-57 Suchoj Šachmat

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy