USA by měly ‚změnit chybný způsob uvažování‘ a Čínu nedémonizovat, vyzval Peking při návštěvě diplomatky

Spojené státy musejí přestat Peking démonizovat a dělat z něj fiktivního nepřítele. U příležitosti návštěvy náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové v Číně to v pondělí uvedl přední čínský diplomat Sie Feng. Podle něj Washington nese vinu za to, že se vztahy mezi oběma mocnostmi ocitly ve slepé uličce. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na čínskou státní televizi.

Tchien-ťin (Čína) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

„V zásadě je to proto, že někteří Američané vidí Čínu jako fiktivního nepřítele,“ citovala v pondělí státní televize náměstka čínského ministra zahraničí Sie Fenga při setkání s Shermanovou ve městě Tchien-ťin. Washington by podle něj měl v tomto ohledu „změnit chybný způsob uvažování“.

Prokuratura v USA chce zastavit stíhání čínské vědkyně, která měla mít vazby na armádu Pekingu

Číst článek

Jedná se o dosud nejvýše postaveného amerického představitele, který navštívil Čínu od nástupu prezidenta Joea Bidena do funkce před šesti měsíci.

Z Bidenovy administrativy Čínu navštívil zatím pouze zmocněnec pro otázky klimatických změn John Kerry. Jeho rozhovory se ovšem týkaly pouze boje proti globálnímu oteplování, což je podle AFP jedno z mála témat, kde se obě země snaží nalézt společné řešení.

Druhá nejvýše postavená americká diplomatka Shermanová, která se kromě Sie Fenga má sejít také se šéfem čínské diplomacie Wangem I, přijela do Číny s poselstvím, že Washington vítá soutěžení s Pekingem, to však musí mít stejná pravidla pro obě strany a zároveň „svodidla“, která zabrání tomuto soutěžení přerůst v konflikt, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele.

USA chtějí zastrašovat slabší

Sie při jednání dále uvedl, že Washington není v postavení, aby mohl s Čínou hovořit o otázce lidských práv. Dodal, že Spojené státy chtějí změnit mezinárodní uspořádání tak, aby mohly zastrašovat slabší.

Západ obvinil Čínu z hackerského útoku na 30 tisíc serverů. Vést jej měla skupina Hafnium

Číst článek

Navázal tak na slova čínského ministra zahraničí Wanga I, který v sobotu varoval, že pro Peking je nepřijatelné, když s ním USA budou hovořit „z nadřazené pozice“.

Vztahy mezi dvěma mocnostmi se silně zhoršily v době, kdy funkci amerického prezidenta vykonával Bidenův předchůdce Donald Trump. Obě strany se střetávají v celé řadě otázek včetně transferu technologií, kybernetické bezpečnosti či lidských práv.

Pondělní výroky čínského diplomata připomínají slovní přestřelky, které předcházely prvnímu osobnímu jednání představitelů Spojených států a Číny od Bidenovy lednové inaugurace, které se uskutečnilo v březnu v aljašském Anchorage.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany se tehdy hned na úvod pustili do vzájemné kritiky zahraniční politiky. Blinken Čínu obvinil z autoritářství, Jang označil postoj Washingtonu za pokrytectví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme