Orbán bude přemlouvat seniory: Naočkuj se! Vakcinace jinak

26.07.2021 13:12 | Ze sítí

Jak to vypadá s očkováním v Maďarsku? Publicistka Lucie Sulovská nám přináší na své facebookové stránce „Co se děje v Maďarsku“ ty nejčerstvější informace. Země je podle Orbána nejbezpečnější v Evropě. Jako první prý poskytne třetí dávku. Seniory budou chodit přesvědčovat k „tečce“ až domů. Chybět nebudou ani vakcinační dny pro 12leté děti.

Orbán bude přemlouvat seniory: Naočkuj se! Vakcinace jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

„V Maďarsku momentálně nic nesvědčí o tom, že by tu byl koronavirus. Po naočkování 5,5 milionu obyvatel vláda zrušila zbývající omezení a umožnila i lidem bez vakcinačních certifikátů navštěvovat interiéry. Roušky se již nosí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Přípravy na deltu se zatím koncentrují hlavně kolem očkování,“ píše Sulovská v úvodu svého příspěvku. 

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Dále informuje o tom, že vláda premiéra Viktora Orbána ale v této souvislosti nařídila povinnou vakcinaci zdravotníků. V plánu by údajně měly být také „vakcinační dny“ pro školáky. Dosud neočkované seniory by měli dokonce navštěvovat zdravotníci doma a přesvědčovat je o výhodnosti vakcinace.

„Ve věkové skupině 12 až 15 let je naočkováno asi 15 procent dětí, ve věku 16 až 18 let pak 46 procent. Je očkováno 82 procent lidí nad 60 let a 85 procent nad 65 let,“ popisuje dále novinářka. Maďarsko také jako jedna z prvních zemí umožní svému obyvatelstvu očkovat se třetí dávkou vakcíny. Rektor Semmelweissovy univerzity Béla Merkely prý řekl, že by třetí dávku doporučil hlavně osobám s oslabenou imunitou, typově například onkologickým pacientům. Nedoporučoval by ji dle svých slov těhotným ženám, a to kvůli nedostatku potřebných dat.

Maďarský premiér Viktor Orbán k třetí dávce řekl: „Myslím, že náš operační tým učinil správné rozhodnutí, když řekl, že od 1. srpna – protože máme dostatek vakcín, protože jsme je včas obstarali a obstarali jsme je z různých zdrojů, pročež jich máme dostatek – od 1. srpna může každý maďarský občan požádat o třetí očkování a po konzultaci s místním lékařem se rozhodne, jaký typ očkování dostane. To je první věc, kterou umožníme všem. Myslím, že jsme první v Evropě, kdo to udělal; hlavně proto, že ostatní nebyli schopni podat ani druhé dávky.“

K celkové epidemiologické situaci politik uvedl následující: „Ano, máme 23 delt a dvě gamy, přičemž ještě přesně nechápeme, co gama znamená, to je další varianta, na jejímž zmapování pracují zdravotníci. Situace v Maďarsku je nyní taková, že ti, kteří dostali obě dávky očkování, tvoří více než 55 procent populace. To je více než ve Spojených státech, Velké Británii nebo Německu, takže lze s jistotou říci, že Maďarsko je dnes z epidemického hlediska jednou z nejbezpečnějších nebo možná nejbezpečnější zemí v Evropě.“

Orbán také uvedl, že před nástupem do školy jeho vláda nebude váhat se zahájením plošné očkovací kampaně dětí nad 12 let. Nejkontroverznější otázkou podle něj bylo pro jeho vládu nařízení povinné vakcinace pro zdravotníky. „I já jsem byl velmi zarputilý, a abych byl upřímný, nemám takové věci rád, ale pan ministr Kásler a zdravotní pracovníci předložili přesvědčivé argumenty, že jsme skutečně v situaci, kdy je morálně přijatelné zavést povinné očkování pro lidi pracující v zařízeních, která se starají o pacienty, přicházejí do styku s pacienty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…