Líhnutí mladých sokolů komplikují neukáznění turisté

24. červenec 2021

Národní park České Švýcarsko se pravidelně stává místem hnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého. V poslední době ale tito vzácní dravci maldé nevyvedou. Častoo za to mohou neukáznění turisté. Nejen o tom jsme se bavili s ředitelem NP Českosaské Švýcarsko Pavlem Bendou.

Ačkoliv jsou oblasti, v nichž se na přelomu dubna a května líhnou mladí sokolové, označeny cedulkou a výstražnou páskou, stává se, že turisté s vidinou pozorování hnízdícího sokola či pořízení jeho fotografie poruší zákaz strážců národního parku, a do oblasti přesto vejdou.

Vyskytly se dokonce případy, kdy si turisté pod hnízdem sokola rozdělali oheň či vyšplhali po skále přímo nad hnízdo.

Takovéto neukázněné činy ovšem mohou mít fatální následky. Dospělý sokol totiž může opustit hnízdo, a s ním i nevylíhnutá vajíčka.

Sokoli netrpí lidskou neukázněností pouze během hnízdění. Často se stávají obětí také nelegálního odstřelu či trávení jedem. Poslechněte si celý rozhovor s naším hostem a dozvíte se víc.

autoři: Stanislava Brádlová , Magdalena Trajerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.