Plavba s chytlavými instrumentálkami – znělkami „pirátů na vlnách“, kteří vypluli před šedesáti roky

8. duben 2024

Také u nás se promítal hraný film Piráti na vlnách. Mladším divákům přiblížil docela romantický fenomén pirátských rádií, který náleží zejména k éře 60. let minulého století.

Před čtyřmi roky ukončil svou životní pouť Irčan Ronan O´Rahilly. Tento muž s mnoha nápady a zajímavým pohledem na spoustu věcí, jehož děda byl jedním z hrdinů boje za irskou nezávislost, stál u zrodu nejslavnějšího pirátského rádia všech dob Radio Caroline.

To v 60. letech výrazně ovlivnilo jak éter, tak i hudbu a styl života nejenom britské mládeže. Název O´Rahillyho napadl, když se podíval na fotografii v časopise Life, na níž si dcera prezidenta Johna F. Kennedyho Caroline hraje v oválné kanceláři Bílého domu a narušuje seriózní práci tatínka a jeho spolupracovníků. 

Mladý muž Ronan O´Rahilly, který vlastnil hudební klub, nebyl spokojen se situací na Britských ostrovech. BBC vysílala pro mladé lidi hodně málo a Radio Luxembourg bylo zcela pod komerčním vlivem a zájmy nahrávacích společností.

Čtěte také

Na Britských ostrovech bylo nemyslitelné získat licenci pro projekt od zavedené praxe odpoutaného rádia, a tak to řešil tím, že jeho rádio vysílalo mimo pevninu, z mezinárodních vod z lodi. Loď byla opravdu postarší a jmenovala se Mi Amigo. Vyplula z Essexu a na palubě měla středovlnné vysílače, které měly pokrývat zejména jihovýchodní Anglii a Londýna.

Radio Caroline zahájilo vysílání na středovlnné frekvenci 199 metrů na Velikonoce roku 1964, tedy před šedesáti roky, hlasem Simona Dee. Další vzniklá pirátská rádia pak ustálila podobu profese rozhlasového diskžokeje, který své programy uváděl vlastní vybranou znělkou.

A z nich jsme vytvořili hudební plán pořadu Vlídné tóny. Je to zajímavý výlet s instrumentálkami různého data vzniku a zároveň malá připomínka „pirátů na vlnách“, legendární rozhlasových diskžokejů, kteří nevysílali z pevniny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.