Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bývalá atletka Helena Fibingerová v slzách: Zemřela její životní láska (†87)

Bývalé atletce Heleně Fibingerové zemřel manžel.
Zdroj: Profimedia, koláž eXtra.cz
Úmrtí sportovce

Bývalá československá atletka Helena Fibingerová (72) prožívá smutné období. Zemřela její životní láska, manžel Jaroslav Šmíd (†87), který byl v minulosti úspěšný koulař a později trenér. O úmrtí informoval na webu atletický svaz. 

V pondělí 26. července zemřel bývalý koulař, pozdější trenér Jaroslav Šmíd. Kromě toho byl známý svým manželstvím s úspěšnou československou mistryní světa ve vrhu koulí Helenou Fibingerovou.

Šmíd byl ve své sportovní kariéře také úspěšný. V roce 1968 vytvořil národní rekord 18,63 metru a o dva roky dříve skončil na evropských halových hrách v Dortmundu na skvělém pátém místě.

Později se stal trenérem Heleny Fibingerové, kterou dovedl až k titulu mistryně světa. Kromě ní měl jakožto trenér na starosti také Josefa Šilhavého, Gejzu Valenta, Zdeňku Šilhavou nebo Vladimíru Rackovou. Josefa Šilhavého dovedl ke 13. místu na olympijských hrách v disku, ten pak byl později sám významným trenérem.

Osudná nehoda

V roce 2009 byl Šmíd účastníkem nehody. Ve voze Nissan X-Trail zabil na Hodonínsku teprve šestatřicetiletého cyklistu Karla P. Za tento čin byl odsouzen na 42 měsíců do věznice s dozorem, a i přesto, že se odvolal, Krajský soud v Brně mu trest potvrdil.

„Hrozně mě mrzí, co se stalo. Nejsem žádný nelida, ale já za to nemůžu. Zahlédl jsem cyklistu na poslední chvíli. Náhle se přede mnou objevil. To, co se pak rozpoutalo, bylo hrozné. Necítím žádnou vinu! Nemohl jsem s tím vůbec nic dělat!“ hájil se před časem podle webu Blesk Šmíd.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy