Pinocchio. Je to slavný pohádkový panáček s dlouhým nosem. Znáte všechny jeho příhody?

8. srpen 2021

Celkem čtrnáctkrát vám bude Luděk Munzar vyprávět roztodivné Pinocchiovy příběhy a nuda to rozhodně nebude! 

Autor: Carlo Collodi
Čte: Luděk Munzar
Napsala: Eva Vojtěchová
Dramaturgie: Martina Drijverová
Překlad: Jan Holický a Marie Holická
Režie: Helena Philippová
Natočeno: 1982

Víte, proč utekl svému tatínkovi Geppettovi? Slyšeli jste, jak ho Ohňojed málem přiložil do ohně, co chtěl získat v Hlupanském knížectví nebo kdo ho vysvobodil z vězení u Velkého dubu?

1 část

Mistru Antoniovi neboli mistru Třešničkovi se jednoho dne dostalo do rukou pěkné polínko. Chtěl si z něj udělat nohu ke stolu, když tu se z polínka ozval slabounký hlásek! Ještě že přišel kmotr Geppetto a mluvící kus dřeva odnesl! Co se stalo pak? Jak Pinocchio přišel ke svému jménu?

2. část

Dřevěný panáček Pinocchio, kterého z polínka vyřezal stařičký Geppetto, se během chvíle naučil chodit i mluvit! To však dostalo jeho tatínka Geppetta na jeden den do vězení! Co si bez něho Pinocchio počne? A začne tenhle uličník někdy chodit do školy?

3. část

Dřevěný panáček Pinocchio se poprvé chystá do školy. Má dokonce svůj slabikář, kvůli kterému musel jeho tatínek Geppetto prodat svou kazajku. Proč ale drzý Pinocchio nakonec místo ve škole skončí v loutkovém divadle? Bude umět hrát divadlo?

4. část

Nezbedný Pinocchio se místo ve škole ocitnul v loutkovém divadle, kde se seznámil s Šaškem, Kašpárkem a dalšími loutkami. Vše vypadalo krásně, dokud se neobjevil Ohňojed! Tohle strašidelné jméno patřilo loutkářovi s hustými černými vousy. Snad nehodí Pinocchia do ohně!

5. část

Zdá se, že Pinocchio uvěří každému! Nejdřív se nechal nalákat do loutkového divadla a nyní lstivým lišákem a zlým kocourem do knížectví Hlupanského. Prý tam na stromech rostou dukáty! První zastávka se však koná v hostinci U červeného raka. Co se semele tam? Proč Pinocchio skončí přivázaný u Velkého dubu?

6. část

Chlapec, kterého ze dřeva vyřezal stařeček Geppetto, byl přepaden loupežníky! Ti ho přivázali ke stromu a chtěli ho tam nechat tak dlouho, dokud jim Pinocchio nedá všechny své zlaťáky. O všem se naštěstí dozvěděla víla Modrovláska, která pro Pinocchia poslala svého pudlíka a kočár tažený párem bílých myšek.

7. část

Při každé lži se Pinocchiovi o kousek zvětší jeho dřevěný nos. Nyní má tenhle prolhaný kluk dlouhý, předlouhý nos a nemůže se kvůli němu ani dostat z pokoje! Jak se mu nos zase zmenší?

8. část

Panáček Pinocchio je prostě nepoučitelný! Znovu uvěřil lstivému kocourovi a lišákovi a vydal se na Zázračné pole, na kterém rostou kouzelné stromy. Kdo se Pinocchiovi vysměje jako první? Jak se tenhle dřevěný panáček stane hlídacím psem?

9. část

Pinocchio se na chvíli stal psem s obojkem. Naštěstí se mu ale podařilo přechytračit kuny a byl propuštěn. Mohl jít domů za svým tatínkem Geppettem. Po cestě však potkal malý mramorový kámen! Co na něm bylo napsáno?

10. část

Ještě že je Pinocchio celý ze dřeva a snadno se udrží nad hladinou rozbouřeného moře. Dokonce plave jako ryba! Umí však plavat jeho tatínek, stařičký Geppetto, jehož loďku strhla velká vlna? Najdou se tihle dva ve veliké bouři?

11. část

Pinocchio se při hledání svého tatínka dostal až na ostrov, jenž se nazývá "Ostrov Přičinlivých včel". Tam potkal svoji kamarádku vílu Modrovlásku. Stane se Pinocchio někdy hodným chlapcem? Co všechno pro to bude muset udělat?

12. část

Neposlušný Pinocchio! Zase utekl ze školy! Doufal, že na pobřeží potká svého tatínka Geppetta, místo toho tam na něj čekali jeho spolužáci ze školy. A strhla se veliká rvačka. Brzy se objevili dva strážníci a Pinocchio před nimi utekl do vody. Kam dřevěný chlapec poplave?

13. část

Tak dlouho se Pinocchio načekal? Nyní se konečně může z dřevěného panáčka stát opravdickým chlapcem! Bude se alespoň dnes chovat slušně a neztropí žádné hlouposti?

14. část

Dnes se naposledy podíváme za dřevěným panáčkem Pinocchiem, který konečně našel svého tatínka Geppetta. Nejdřív ho však musí dostat z moře na souš a poté pro oba najít vhodný přístřešek, kde přečkají noc. Koho Pinocchio po cestě potká? A dokáže být už konečně hodný?     

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.