Hlavní obsah

Kdo dostal výjimku? Ministerstvo neřekne, komu povolilo akci v době zákazů

Foto: vlada.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ten den bylo 10 tisíc nově nakažených. V nemocnicích s koronavirem leželo 6200 pacientů. A Slavia mohla díky výjimce ministerstva pustit VIP hosty na zápas Ligy mistrů. Kdo další dostal výjimku a proč? Úřad tvrdí, že nemá přehled.

Článek

Únorový souboj Slavie s Leicesterem City ve vyřazovací fázi Evropské ligy nebyl zdaleka jediným podnikem, který získal výjimku Ministerstva zdravotnictví.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V té době platil v zemi nouzový stav a s tím spojená tvrdá protipandemická opatření. Tehdejší premiérův poradce Roman Prymula mluvil o nezbytnosti tvrdého lockdownu na dva až tři týdny. Podle vládního nařízení bylo možné vyjít ven jen například při cestě do práce nebo za podnikáním, při nezbytné cestě za příbuznými, na nákupy, cestě k lékaři nebo na procházku v přírodě. Jakékoli shromažďování nebylo možné – ledaže pořadatel získal výjimku Ministerstva zdravotnictví.

Kdo získal od počátku roku povolení od hlavní hygieničky a proč? Redakce Seznam Zpráv opakovaně žádala o seznam udělených výjimek ze zákazu konání akcí.

Neúspěšně. Úřad ministra Adama Vojtěcha sdělil, že takovým seznamem nedisponuje a jeho vytvoření by zablokovalo úředníky. V odpovědi na žádost Seznam Zpráv tiskový odbor uvedl, že by k tomu bylo nutné manuálně prostudovat několik tisíc dokumentů doručených odboru hlavní hygieničky.

„V tomto smyslu je třeba s politováním konstatovat, že k takovému účelu v současnosti Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje dostatečnou personální kapacitou, když ta je zcela vytížena řešením agend epidemie covid-19 způsobem, který nemá v historii úřadu obdoby,“ stojí v prohlášení.

Výjimka pro výjimečné

Seznam Zprávy se na udělené výjimky začaly ptát již v květnu, když končil plošný zákaz konání akcí. Zákaz, či alespoň omezení akcí, platil v Česku v různých formách již od začátku pandemie. Zatím poslední takové nařízení vyhlásila vláda od 27. prosince, postupně jej prodlužovala až do 24. května.

Nejznámější výjimkou, která rezonovala i v médiích, byl již zmiňovaný zápas Slávie s anglickým klubem v Edenu 18. února. Díky „povolence“ se odehrálo nejen utkání; umožnila také, aby hráči anglického týmu nemuseli do karantény, která byla tehdy povinná pro všechny cestující z Velké Británie.

Díky výjimce mohlo na stadionu sedět několik stovek diváků, především sponzorů a prominentních fanoušků. Mezi nimi se objevil tehdejší poradce premiéra Roman Prymula, který v ten samý den dopoledne v médiích volal po tvrdších opatřeních a vyzýval lidi, aby raději nikam nechodili. Účast na zápase ho nakonec stála poradcovské křeslo. Přítomen byl ale i Jan Marounek, tehdejší zástupce hlavní hygieničky a šéf odboru veřejného zdraví, který o výjimkách rozhodoval.

Marounek to tehdy odůvodňoval tím, že na zápase byl služebně, protože testoval pilotní provoz společenských a kulturních akcí, tedy s testováním před akcí a rozdáváním respirátorů. „Zkoušeli jsme testovaní metodou PCR části osob přímo v den zápasu a části osob antigenním testem před zápasem a propojení výsledků laboratorních testů do systému vstupenek a propojení na vstupní kontroly na stadion,“ řekl pro MF DNES.

Měsíce urgencí

Redakce Seznam Zpráv se tedy obrátila přímo na odbor hlavní hygieničky. Po několika urgencích se redakci 4. května ozvala hlavní hygienička Pavla Svrčinová a přislíbila seznam dodat. Po třech dnech, 7. května, redakce urgovala zaslání u tehdejší mluvčí Jany Schillerové, která rovněž přislíbila součinnost. I přes měsíc trvající urgence odpověď nedorazila.

Počátkem června proto Seznam Zprávy oficiálně podaly první žádost o poskytnutí informací podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo zdravotnictví žádost zamítlo kvůli nedostatku času a kapacit.

Poté, co se v Česku uklidnila pandemická situace, redakce o informace požádala opakovaně. Tentokrát jsme kromě udělených výjimek chtěli rovněž seznam zamítnutých žádostí o uspořádání akce.

I tuto žádost úřad zamítl. Ve zdůvodnění se píše, že úřad rozhodoval ve spolupráci s dalšími subjekty – například Národní sportovní agenturou či Ministerstvem kultury – dle věcného obsahu žádosti. „Přesný počet žádostí mají organizace, v jejichž působnosti je rozhodnutí, zda se jedná o akce v důležitém státním zájmu nebo významná sportovní utkání nebo soutěže, jako je Národní sportovní agentura či Ministerstvo kultury,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Odpověď Ministerstva zdravotnictví na žádost o zaslání informací

„MZ nedisponuje uceleným strukturovaným seznamem jednotlivých akcí, pro níž byly stanoveny v souladu s platnými mimořádnými opatřeními „Závazné hygienicko-protiepidemické podmínky pro konání významných akcí“ (nejde o povolení výjimky ze strany MZ, jak ve vašem podání uvádíte).

Evidence žádostí je prováděna prostřednictví elektronického systému spisové služby MZ v souladu s pravidly výkonu spisové služby MZ. Vzhledem k tomu, že se jedná o běžné dokumenty, jejich o obsah ani případná související dokumentace není evidována ministerstvem ve vámi požadované struktuře. V elektronickém systému spisové služby MZ jsou žádosti vedeny jako běžná dokumentace a není možné je z uvedených důvodů jednoduchým způsobem vyselektovat. Vyřizování uvedených žádostí nepodléhá režimu správních řízení.

V daném případě by tak nezbylo než systematicky manuálně prostudovat několik tisíc dokumentů doručených odboru ochrany veřejného zdraví MZ, do jehož věcné působnosti daná problematika náleží, a vámi požadované informace tak nově vytvořit. V tomto smyslu je třeba s politováním konstatovat, že k takovému účelu v současnosti MZ nedisponuje dostatečnou personální kapacitou, když ta je zcela vytížena řešením agend epidemie covid-19 způsobem, který nemá v historii úřadu obdoby.

Ve stejné věci je nutno rovněž upozornit, že MZ k takovému vytváření není dle ustanovení § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. povinno (informační povinnost se nevztahuje na vytváření nových informací).

Závazné hygienicko-protiepidemické podmínky pro konání významných akcí byly stanovovány v souladu s aktuálně platnými mimořádnými opatřeními hlavní hygieničkou ČR, a to na základě doručených žádostí, a ve spolupráci s dalšími povinnými subjekty, jakými jsou např. Národní sportovní agentura (NSA), případně Ministerstvo kultury a další – dle věcného obsahu žádosti.

S ohledem na výše uvedené přesný počet žádostí tak není možné z evidence spisové služby zjistit.

Závěrem uvádíme, že pokud by byl vznesen dotaz na žádost podanou konkrétním subjektem, bylo by možno požadovanou informaci ve vztahu k této osobě poskytnout (pochopitelně s výjimkou zdůvodnění, jak je uvedeno výše)."

Seznam Zprávy se ovšem na Národní sportovní agenturu obrátily už počátkem května. Právě proto, že „hlavní úřad pro sport“ na udělování výjimek spolupracoval. Ale ani agentura, tehdy řízená Milanem Hniličkou (za ANO), přehled neměla.

„Národní sportovní agentura výjimky neuděluje, pouze dává doporučení, na základě kterých pak Ministerstvo zdravotnictví danou akci povoluje. Víme ale, že například nejvyšší soutěž fotbalistů své výjimky řeší bez doporučení Národní sportovní agentury napřímo s Ministerstvem zdravotnictví. A takových institucí je hned několik. Náš seznam tedy není ani zdaleka kompletní a je jistější si o něj požádat na Ministerstvu zdravotnictví,“ odepsal 3. května mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Eichler.

Ve vyjádření mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové lze tak vyčíst pouze to, podle jakého klíče se rozhodovalo, kdo smí a kdo ne.

Mluvčí napsala, že ministerstvo stanovilo hygienicko-epidemiologické podmínky, za nichž bylo možné některé akce pořádat: „Při jejichž dodržení bylo dovoleno z důvodů zřetele hodných, aby se akce konala, a to jedná-li se o akce v důležitém státním zájmu nebo významná sportovní utkání nebo soutěže,“ píše Štěpanyová.

Reklama

Doporučované