Dnes Úterý - jasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Komunitní centrum Prádelna hostilo další z výměnných bazarů
Letní Swap v Prádelně. Foto: Michael Čihák

Komunitní centrum Prádelna hostilo další z výměnných bazarů

Minulý týden ve středu se v komunitním centru Prádelna uskutečnil další z cyklu výměnných bazarů pro veřejnost, takzvaný Letní Swap.  

Stejně jako o předchozí akce tohoto druhu byl i tentokrát znát velký zájem – celkem Letní Swap navštívilo skoro osmdesát účastníků všech věkových kategorií. Základ nabídky tvořil sortiment Freeshopu, který v komunitním centru funguje již několik let. 

Všichni návštěvníci také přinesli věci, pro které již nemají využití, ale někdo jiný by je mohl potřebovat. Nabídka se tak během odpoledne proměňovala a každý zde nalezl něco užitečného, co si odnesl domů. Všichni zúčastnění oceňovali nejen pestrý výběr, ale také příjemné prostředí a celkovou atmosféru tohoto „bazaru zdarma“. 

V srpnu se mohou milovníci literatury těšit na podobnou akci, speciálně však zaměřenou na knihy – Letní Knižní Freeshop. V úterý 17. srpna tak budou všichni moci přinést svoje knihy, které chtějí poslat do dalšího oběhu, a zároveň nalézt něco nového na čtení i pro sebe. 

Komunitní centrum Prádelna od začátku června obnovilo po vynuceném přerušení, kdy veškeré aktivity pro seniory probíhaly distanční formou v podobě on-line lekcí, svůj běžný provoz. Letní program probíhá již v normálním režimu, samozřejmě s dodržením všech aktuálně nařízených opatření.

Návštěvníci tedy mohou zavítat do tradiční „Letní Staropramen iKavárny“ pro seniory, která nabízí prostor pro setkávání, počítače s připojením na internet a poradnu s digitální technikou nebo možnost ochutnat nealkoholické nápoje z Pivovarů Staropramen, zahrát si stolní tenis nebo pétanque či se jenom setkat s přáteli. 

Senioři také jezdí na oblíbené celodenní poznávací výlety mimo Prahu, minulý týden si prohlédli Kolín a příští středu zamíří do Rakovníka. V cíli výletu je vždy profesionální průvodce seznámí s historií i s nejdůležitějšími památkami a zajímavostmi. 

V letním programu nechybí ani akce pro nejširší veřejnost napříč věkovým spektrem jako výše zmiňované výměnné bazary, open-air koncerty v parku před komunitním centrem nebo výstava obrazů akademického malíře Jiřího Lhoty. 

Od září začne v komunitním centru Prádelna nový semestr pravidelných vzdělávacích a pohybových kurzů jako jsou například kurzy práce s PC a digitální technikou, kurzy ovládání smartphonu a tabletu, jazykové kurzy, zdravotní gymnastika pro seniory, tai-chi nebo jóga. 

Scházet se začnou na pravidelných trénincích seniorky z tanečního souboru Marietta stejně jako vysokoškoláci z improvizačního divadla nebo tanečníci několika streetdanceových skupin. Stejně tak se mohou návštěvníci těšit na nové výstavy, semináře, přednášky i komponované pořady pro všechny generace. 

Dominantní skupinu pravidelných návštěvníků tvoří sice senioři, ale něco si zde může najít naprosto každý, bez ohledu na věk nebo sociální zařazení.

„Jsem rád, že Prádelna slouží lidem, kteří se zde naučili sami dělat akce a řídit si je. Přesně tak má komunitní centrum fungovat. Prádelna je významným centrem zdejší komunity, především starších spoluobčanů. Těší mě, že mohu být u toho,“ uvedl radní páté městské části pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Petr Lachnit. 

„Na podzim se snad už vrátíme do normálního režimu a začne obrovské množství kurzů, primárně pro seniory. Svou činnost zde obnoví i taneční, divadelní a další skupiny. Připraven je pestrý výstavní program,“ sdělil vedoucí centra Prádelna Michael Čihák.


Autor: TZ

Trhy na Budějovickém náměstí nově každé úterý a čtvrtek

Včera ve 12:57

Od 30. dubna se rozšiřuje možnost nákupu na Farmářských a potravinových trzích na Budějovickém náměstí. Nově zde najdete prodejce každé úterý a čtvrtek.

Dermacol love day

Včera v 11:13

Hudba, krása, móda a zábava v parku Grébovka ve středu 1. května.

Pálení čarodějnic v Modřanské rokli

Včera v 08:06

Sbor dobrovolných hasičů Praha-Libuš zve v úterý 30. dubna na pálení čarodějnic v Modřanské rokli u vodní retenční nádrže Libušská.

Přednáška v Praze 9: Nejsou to jen hřiby

28. dubna 2024 ve 20:47

Ačkoli téměř stoprocentně platí, že co Čech, to houbař, spousta z nás si troufne z lesa přinést jen několik málo druhů hub, které dokonale zná. Na druhé straně je však i mnoho hazardérů, kteří své mykologické poznatky čerpají z pověr či zastaralých atlasů hub. Přitom stačí jen málo a jedlé houby...

Praha 4 si připomíná oběti i hrdiny z doby nacistické okupace

28. dubna 2024 ve 14:50

Na území Prahy 4 je více než dvě stě pomníčků a pamětních desek, které připomínají oběti nacistů i hrdiny, kteří v době okupace nerezignovali a bojovali proti okupačnímu režimu. V těchto dnech k nim městská část, jako každoročně, umisťuje věnečky, aby uctila jejich...

Dopravní podnik hlavního města Prahy zve do Depa Kačerov

28. dubna 2024 v 06:59

Den otevřených dveří Depa Kačerov se koná v sobotu 4. května od 10 do 16 hodin v rámci oslav 50 let pražského metra.

Na Čarodějnice na Ladronce přilétnou UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra

28. dubna 2024 v 06:41

Čáry, máry, fuk a jako mávnutím kouzelného proutku je tu další ročník největšího čarodějnického sletu ve střední Evropě – Čarodějnice na Ladronce. Do jednoho z nejoblíbenějších pražských parků Ladronka se 30. dubna sletí české hudební hvězdy jako kapely UDG, Maxim Turbulenc i zpěvák Jakub Ondra....

Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

28. dubna 2024 v 06:02

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter. Ve středu 1. května v ve 13:30 hodin se projdete Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století.

Na Slunečním náměstí se konala tradiční akce Bezpečná 13

27. dubna 2024 ve 21:14

Ve čtvrtek 25. dubna se uskutečnil 21. ročník akce Bezpečná 13 aneb Bezpečnost zajištěna.  

Praha 14: Další ročník dětských rybářských závodů je tu

27. dubna 2024 v 11:06

V sobotu 18. května pořádá Praha 14 ve spolupráci s územním svazem Českého rybářského svazu a místní organizací ČRS Prahy 9 Dětské rybářské závody.

Další články
Nahoru