Jako obří teploměr. Nový diagnostický systém vodní elektrárny Lipno je v Evropě ojedinělý

27. červenec 2021 08:09

Připomíná obří teploměr. Je dlouhý tři kilometry a měří teplotu na stovkách míst turbogenerátoru vodní elektrárny Lipno. Tento diagnostický systém hlídající přehřívání je prototypem. Podle expertů takové řešení zatím nemá žádná jiná elektrárna v Evropě.

„Stojíme přímo v kobce generátoru a vidíme jeho plochu, kterou dokážeme pomocí optického vlákna monitorovat. Optické vlákno měří tři kilometry, je pevně založené v jednotlivých drážkách, a pokud bychom sundali kryty, viděli bychom výstupy,“ popisuje specialista na diagnostické systémy společnosti ČEZ Martin Buršík.

V turbogenerátoru je i nový rozvaděč. „Na jednu stranu proudí data do datového skladu a na druhou stranu jsou instalovaná optická vlákna. Z této řídící jednotky do optického vlákna svítí výkonný laser, posílá tam paprsek, ten se odráží zpátky a nese s sebou informaci o místě a teplotě. Přesně víme, v kterém místě je jaká teplota,“ vysvětluje Martin Buršík.

Čtěte také

Teplotní mapu jsou teď experti schopni poskládat ze stovek měřicích bodů. Nový diagnostický systém na Lipně je prototypem. Podle Martina Buršíka nikde v Evropě podobný není. „Zatím nevíme o nikom, komu by se podařilo takhle monitorovat celý stator generátoru,“ říká.

Instalace byla součástí celkové modernizace turbogenerátoru za 200 milionů korun. „Celý generátor se rozebral, původní stator jsme odvezli a nový jsme skládali na místě. Byla to taková pěkná modelářská práce a díky této technologii stavby jsou nižší ztráty a umožnilo nám to i založení toho optického vlákna pro měření teploty,“ uvádí Martin Sobolík, vedoucí provozu vodní elektrárny Lipno.

Martin Buršík upozorňuje, že každá závada na turbogenerátoru se vždy projeví teplem. Nový teploměr teď energetikům včas napoví, že dochází k přehřívání a něco není v pořádku. Bez rozebírání stroje, tak mohou zjistit, v jaké je kondici a nemusí ho odstavovat.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související