Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hrčkulák se Šarounovou ve vzduchové pušce na nejlepší nestačili, zlatí jsou Číňané

Střelecké soutěže měly na programu smíšené disciplíny. Ve vzduchové pušce český pár David Hrčkulák, Nikola Šarounová skončil na 25. příčce. Premiéru disciplíny vyhráli Číňané Jang Chao-žan a Jang Čchien, kteří zdolali Američany 17:13. Zlatými medailisty ve střelbě ze vzduchové pistole jsou také Číňané, a sice Pchang Wej a Ťiang Žan-sin. V dramatickém finále nové disciplíny porazili ruský mix Arťom Černousov, Vitalina Bacaraškinová 16:14. 

Zlatí čínští střelci Pchang Wej a Ťiang Žan-sin
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Brandon

Reprezentační pár nastřílel dohromady 620,6 bodu a obsadil konečné 25. místo. Od postupové osmičky je dělilo 7,3 bodu. První kvalifikaci ovládlo čínské duo Jang Chao-žan, Jang Čchien, které nastřílelo 633,2 bodu.

Hrčkulák se Šarounovou neměli povedený vstup do soutěže a už od úvodních výstřelů se pohybovali ve třetí desítce pořadí. V první sérii Hrčkulák nastřílel 103,2 bodu, Šarounová jen 101,9, zatímco elita připisovala přes 105. Ačkoliv se rodák z Plzně ve druhé části zlepšil na 105,2, jeho parťačka se stále trápila (102,9).

Šestadvacetiletá Šarounová nastřílela svůj nejlepší set až v poslední třetí části, kdy měla stejně jako Hrčkulák 103,7 bodu. Na lepší než 25. místo to ale nestačilo. Zatímco pro Hrčkuláka již olympijské hry skončily, když obsadil ještě 19. místo ve stejné disciplíně jednotlivců, Šarounovou čeká ještě 31. července závod ve sportovní malorážce na 3x40 ran.

Jang Chao-žan a Jang Čchien ve finále porazili americkou dvojici Lucas Kozenieski, Mary Tuckerová 17:13. Bronz brali ruští reprezentanti Sergej Kamenskij, Julia Karimovová. Jednadvacetiletá střelkyně Jang Čchien získala v Tokiu druhou zlatou medaili, protože navázala na triumf v soutěži jednotlivkyň. Jang Chao-žan přidal nejcennější kov k individuálnímu bronzu.

Vítězové obou kvalifikací sice ztráceli ve finále 9:11, ale v rozhodující koncovce získali ve svůj prospěch tři série za sebou a vývoj otočili na 15:11. Zejména Jang Čchien trefovala v této fázi precizní rány za 10,8, 10,8 nebo 10,4 bodu. Američané sice ještě snížili na rozdíl dvou bodů, ale soupeři jim šanci na obrat nedali.

Čína slavila ve vzduchové pistoli

Oba Číňané se dočkali v Tokiu po předchozích bronzech z individuálních startů zlata. Naopak Bacaraškinová přišla o možnost slavit další triumf.

Čínský pár sice neměl do finále dobrý vstup a brzy prohrával 0:4, nicméně záhy vyrovnal stav na 8:8 a po sérii přesných tref Ťiang Žan-sina jej za stavu 14:10 dělil jediný úspěch od zlata.

Ruské duo však dokázalo srovnat a vynutit si rozhodující souboj. V něm sice Bacaraškinová trefila 10,5 bodu, Černousov však zasáhl jen 9,8.

"Jsme nadšení, psali jsme historii. Osobně jsem velmi rád, že se tahle disciplína smíšených dvojic zavedla. S Ťiang Žan-sin jsme skvělí parťáci a navzájem si věříme," prohlásil před novináři Pchang Wej.

Při slavnostním ceremoniálu si pak se svou kolegyní navzájem nasadili zlatou medaili kolem krku. "Byl to jeho nápad. Věděli jsme, že v téhle soutěži je třeba mít týmového ducha, takže jsme to chtěli ukázat i jinak," řekla Ťiang Žan-sin.

Ukrajinci Kostevyčová a Omelčuk v boji o bronz porazili srbské duo Zorana Arnautovičová, Damir Mikec 16:12. Olympijská šampionka z roku 2004 Kostevyčová se tak dočkala první letošní medaile, v soutěži jednotlivkyň byla čtvrtá.

Soutěže smíšených dvojic nahradily na olympijských hrách kvůli genderové vyváženosti tři ryze dosud mužské disciplíny (libovolná malorážka vleže, libovolná pistole a dvojitý trap). 

Smíšená družstva - vzduchová pistole:

Finále: Pchang Wej, Ťiang Žan-sin (Čína) - Černousov, Bacaraškinová (Rus.) 16:14.

O 3. místo: Omelčuk, Kostevyčová (Ukr.) - Mikec, Arunovičová (Srb.) 16:12.

Další pořadí: 5. Forúghí, Rostamijanová (Írán), 6. Che Čeng-jang, Wang Čchien (Čína), 7. Saurabh, Bhakerová (Indie), 8. Repacholi, Aspandiyarovová (Austr.).

Smíšená družstva - vzduchová puška:

Finále: Jang Chao-žan, Jang Čchien (Čína) - Kozeniesky, Tuckerová (USA) 17:13.

O 3. místo: Kamenskij, Karimovová (Rus.) - Nam Tae-yun, Kwon Un-či (Korea) 17:9.

Další pořádí: 5. Maslennikov, Galašinová (Rus.), 6. Shaner, Weiszová (USA), 7. Péni, Mészárosová (Maď.), 8. Bartnik, Stankiewiczová (Pol.), ...25. Hrčkulák, Šarounová (ČR) - nepostoupili z kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články