Projekt makeITtoday otevře kurzy pro předškoláky. I když neumí číst, získávají programátorský základ, říká majitelka

Peter BrejčákPeter Brejčák

janabara2-min

Foto: makeITtoday

Provozní ředitelka makeITtoday Barbora Stibor a majitelka Jana Vyhlídalová

0Zobrazit komentáře

Tuzemský projekt makeITtoday poslední čtyři roky organizuje kurzy a workshopy zaměřené na rozvoj digitálních dovedností pro děti, spustil esportový program nebo také příměstské letní tábory. Teď dochází k dalšímu rozšíření jeho aktivit. V holešovických prostorách Haly 40 makeITtoday od září otevře pololetní kurzy určené pro nejmladší věkovou skupinu od pěti let.

Na kurzu s názvem Mini Coders se předškoláci pomocí her, tabletu, robotů a aktivit s rodiči seznámí se světem technologií a osvojí si základní principy informatického myšlení. Poptávka po předškolních kurzech vznikla přímo od rodičů, jejichž starší děti už některé kurzy makeITtoday navštěvují.

„Zejména rodiče, kteří sami pracují v IT oblasti a uvědomují si význam tohoto oboru do budoucna, nechtějí ztrácet čas a přišli za námi, jestli bychom uměli připravit kurz i pro jejich předškoláky,“ vysvětluje Jana Vyhlídalová, která koncem loňského roku makeITtoday koupila od původních zakladatelek Kláry Štouračové a Silvie Zeman. Loni přitom tržby firmy vyrostly o čtvrtinu na tři miliony korun navzdory tomu, že většinu roku byly prezenční kurzy zavřené.

„Během pár měsíců jsme dali dohromady koncept i lektory a v dubnu tohoto roku proběhl pilotní měsíční kurz. Pozitivní reakce dětí i rodičů nás pak přesvědčily, abychom od září otevřeli kurz Mini Coders naostro,“ popisuje Vyhlídalová s tím, že nový předškolní kurz probíhá prezenčně v přítomnosti rodiče, prarodiče nebo dospělého sourozence.

mini-coders-mit-min

Foto: makeITtoday

Projekt makeITtoday začne organizovat kurzy programování pro předškolní děti

Podle majitelky makeITtoday je spolupráce s někým z rodiny důležitým aspektem předškolních kurzů. Děti tohoto věku se totiž v přítomnosti rodiče lépe učí, jsou méně stydlivé a společně pak mohou nové znalosti mezi lekcemi opakovat pomocí her a aktivit.

„Zároveň je to pro obě strany zábava, dítě si v hodině může zkusit třeba naprogramovat tatínka. Právě posilování rodinného vztahu oceňovali i naši ‚pilotní‘ rodiče,“ vysvětluje Vyhlídalová, podle níž aktuálně všechno nasvědčuje tomu, že prezenční výuka kurzů na podzim bude možná. V případě potřeby je ale makeITtoday připravené všechny kurzy přesunout do online prostředí.

„Pokud se přechází na online výuku, tak rodičům poskytujeme technický support nebo i půjčujeme notebooky, protože chápeme, jak jsou pro ně tyhle změny náročné. V uplynulém roce jsme už vychytali i takové detaily, že třeba půjčujeme robůtky domů a můžeme tak distančně realizovat i kurzy programování s roboty,“ říká Vyhlídalová.

makeITtoday vypisuje polovinu kurzů v prezenční formě a druhou polovinu online, aktuálně však přihlášky na výuku přes internet tvoří 72 procent z celkového počtu, jen 28 procent přihlášek je na prezenční kurzy. Důvodem může být očekávání rodičů, kteří raději vsadí na jistotu. Vyhlídalová je přitom příjemně překvapená, jak rychle se děti dokázaly na online výuku adaptovat.

„Na podzim jsme ještě řešili mnoho technických potíží, problémy s domácím technickým vybavením a podobně. Na jaře tyto problémy vymizely a i děti začaly v online prostředí lépe spolupracovat. Celý rok nás tedy utvrdil v tom, že v online kurzech chceme i nadále pokračovat,“ popisuje Vyhlídalová.

jana-vyhlidalova-mit

Foto: makeITtoday

Jana Vyhlídalová, majitelka makeITtoday

Výhodou online výuky pro makeITtoday zároveň je, že děti nemusí nikam cestovat a kurzy jsou tak dostupné i studentům mimo Prahu a Středočeský kraj. Žáci se tak na kurzy přihlašují i z malých vesniček z různých koutů Česka nebo Slovenska. „Online nám tedy pomohl k takové nenásilné expanzi,“ pochvaluje si Vyhlídalová.

V nových kurzech pro předškoláky, které probíhají jednou týdně po dobu dvou měsíců, děti tráví část hodiny offline hrami a úkoly, při nichž si osvojí základní principy informatického myšlení jako prostorovou představivost, řešení problémů či algoritmy. Poté pracují s tabletem (musí si přinést vlastní) v programu Scratch Junior, což je obrázkový programovací jazyk, jenž byl speciálně vyvinut pro výuku dětí a umožňuje vytvářet příběhy, kvízy nebo hry.

„Cílem je vzbudit nadšení a ukázat, že se s pomocí technologií dá tvořit, ne na nich pouze pasivně konzumovat obsah.“

„Výhodou je, že pro práci s tímto programem není potřeba umět číst, a přesto děti získávají programátorský základ. Vedle toho je učíme programovat také různé typy robotů, například Blueboty, Beeboty nebo Ozoboty. Cílem je ale především vzbudit nadšení a ukázat, že se s pomocí technologií dá tvořit, ne na nich pouze pasivně konzumovat obsah. A že je to dokonce větší zábava,“ přibližuje Vyhlídalová.

Majitelka makeITtoday zároveň jež kvituje změnu českého vzdělávacího systému. Po sedmnácti letech se totiž poprvé reviduje, jak by se měla učit informatika, a od září se výuka pokročilejších digitálních dovedností posouvá už na první stupeň základní školy.

„Dnešní děti budou vykonávat profese, které dnes ani neexistují. A spoustu stávajících profesí nahradí počítače a roboti. Bude tedy potřeba čím dál více lidí, kteří s nimi umí komunikovat a ovládat je. Nesnažíme se ze všech dětí vyrobit programátory, chceme jim dát kvalitní technologický základ, aby si jednou na trhu práce mohly svobodně vybrat, čím se chtějí živit,“ dodává Vyhlídalová.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym