Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly

    Chemické divadlo: festival zlatá × chemie

    Chemické divadlo ve spolupráci se svými partnery a přáteli, řadou neziskových a kulturních organizací, spolků, uskupení i jednotlivců připravuje unikátní festival zlatá x chemie (čti zlatá iks chemie). Festival se uskuteční ve dnech 30. července až 4. srpna ve Zlaté ulici a jejím blízkém okolí – v řadě exteriérů i interiérů Anenské čtvrti v srdci Prahy.

    Dramaturgickou osou projektu je uvedení pěti repríz inscenace gomora ekocida věnovaného prorůstání politiky, mafií a organizovaného zločinu v dnešním globalizovaném světě. Témata, která inscenace zpracovává formou až surreálných halucinogenních vizí chceme expandovat do veřejného prostoru a podrobit je mnohastranné kritické diskusi. Vedle toho také chceme oslavit magickou lokalitu centra Prahy i samu možnost vyjadřovat se uměním, čemuž odpovídá i další pestrý multižánrový program, říká umělecký šéf Chemického divadla a režisér inscenace gomora ekocida Vojtěch Bárta.

    Producent Chemického divadla a spolukurátor programu Honza Kistanov k tomu dodává: Festival jsme podle témat, která přináší jak naše inscenace, tak samo centrum Prahy, rozdělili do pěti tematických dnů plných diskusí, přednášek a komentovaných vycházek, na kterých spolupracujeme s desítkami různých iniciativ i angažovaných jednotlivců. Ve dni zlatá x mafie se budeme věnovat (nejen) italské mafii, ale obecněji i organizovanému zločinu a jeho českým stopám. Den zlatá x magie bude věnován geniu loci, a to se zvláštním přihlédnutím k současným kauzám v Praze 1, při nichž veřejný prostor ustupuje overturismem nadopované neprůhledné chobotnici ekonomicko-politických zájmů. Den zlatá x mizérie věnujeme sociální problematice – různým formám závislosti, drogám, kasinům a obecněji sociální patologii: kriminalitě, prostituci a bezdomovectví v centru Prahy. Den zlatá x ekologie se soustředí zejména na problém nadprodukce a odpadového hospodářství jako domény tzv. ekomafií. V pátém dni – zlatá x utopie chceme prezentovat alternativy systémů, které považujeme za neudržitelné.

    Jeho kolegyně z produkčního a kurátorského štábu Anna Zítová uzavírá: Vedle kriticky laděných tematických přednášek, diskusí a procházek klademe velký důraz na pozitivní vizi světa, kterou pro nás vedle nejrůznějších občanských iniciativ představuje živé umění. Myslíme si, že zejména hudební scéna přináší zajímavé impulsy nejen k promýšlení, ale především k pociťování různých vrstev současného světa. Ač naše aktivity nesou obecněji kontrakulturní punc, jsme otevřeni různým žánrům a vkusu více subkultur i generací, jež chceme v centru Prahy vzájemně propojovat. Koncerty budou po pět odpolední a večerů probíhat jak ve Zlaté ulici, tak v prostorách Paláce Unitaria či Divadla Na zábradlí. Posluchači se můžou vedle hudebníků přímo spojených s tvorbou Chemického divadla – například Aid Kida či Elii Morettiho – těšit například na Toyotu Vangelise, dné, Miss Petty, něco něco, nebo skupiny Jiný metro, Představy postavy, Souvrat či Sépii z hor.

    Vojtěch Bárta. Foto archiv

    Festival zlatá x chemie vzniká za podpory Národního divadla a Divadla Na zábradlí a také díky laskavosti Paláce Unitaria, řady místních obyvatel, angažovaných umělců i dobrovolníků. Uprostřed tepelného ostrova rozpáleného města, v organizovaným zločinem a mafiemi prorostlém centru Prahy chceme ukazovat, že alternativy jsou možné. Vše záleží jen na nás – občanech a tvůrcích našich osudů. Navštivte naše letní scény a bary! Všechnu moc imaginaci!, uzavírá pozvánku umělecký šéf Chemického divadla Vojtěch Bárta.

    zlatá x chemie
    30. 7. – 4. 8. Zlatá ulice a okolí (Anenská čtvrť v centru Prahy)

    Hlavní program

    31. 7. – 4. 8. vždy od 20:00 reprízy inscenace gomora ekocida ve Zlaté ulici

    Doprovodný program

    30. 7. 20:00 – 04:00 Opening party Palác Unitaria
    31. 7. – 4. 8. Pestrý celodenní program – stage Zlatá, Unitaria, Divadlo Na zábradlí

    Odpolední diskuse: mafie, magie, mizérie, ekologie, utopie: Palác Unitaria

    Procházky: Pragulic, Zachraň javor, Občané Prahy 1 a další

    Hudba: Aid Kid, Toyota Vangelis, Elia Morettti, SMRK, Piáno Libánský, Jiný metro, Miss Petty, Laokoon, Josefina Dusk, Lotus Wash, Elias and the Shepherds, I am OK, Souvrat, Představy postavy, Sépie z hor, Fuzér doktora Telesfora, Marie Ladrová, dné, Tetris, Obligátně, Parta vynikajících lidí, něco něco, Never enough, DNCK & SABOTEUR a další

    Spolky/nezisk: Zachraň javor, TPS Remízek, Občané Prahy 1, Petřín pro život, Pragulic, Rozkoš bez rizika, Arnika, Hnutí DUHA, Limity jsme my, Fridays for Future, Přestupní stanice a řada dalších

    Program nakladatelství: RUBATO, Fra, Revue Prostor, PLAV

    Předprodej: https://goout.net/cs/chemicke-divadlo/pzorosf/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. července 2021

    Komentáře k článku: Chemické divadlo: festival zlatá × chemie

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,