„Dřív býval humor čistý a inteligentní.“ Poslední rozhovor legendy televizní zábavy Gustava Oplustila na Dvojce

21. říjen 2022, aktualizováno

V pátek 21. října 2022 zemřel scenárista a dramaturg Gustav Oplustil, který stál u zrodu naší televizní zábavy. Bylo mu 96 let. „Je pro mě záhada, proč už se nevyrábí kvalitní zábavné pořady. Kdybych měl dnes nějaký udělat, nevěděl bych, komu z bavičů ho svěřit,“ posteskl si v Blízkých setkáních loni 27. července. V rozhovoru s Alešem Cibulkou také vzpomínal třeba na to, jak se dělávaly televizní estrádní Silvestry. Dvojka v souvislosti s jeho úmrtím chystá programové změny.

„V 60. letech začínal vznikat úplně nový druh humoru, který stál za to. Vznikl úžasný Semafor a my jsme jim v televizi rádi dali šanci. Dnes se to již neděje,“ posteskl si v rozhovoru Oplustil.

Programová změna

Dvojka v sobotu 22. října zařazuje od 14:00 místo pořadu Legendy zábavy pořad Nostalgické muzeum Ondřeje Suchého s Gustavem Oplustilem z roku 2016.

„Nemyslím, že by nebyli talenti. Ale nikdo jim tu příležitost nedá,“ uvažoval. „Mnoho osobností tu také chybí. Felix Holzmann jednoznačně. Milda Kopecký. Vláďa Menšík... Dramaturgové věděli, že když je obsadí, bude to tzv. hrát samo.“

„Třeba Vláďa Menšík nikdy nezahrál jednu scénku stejně. Přestože je měl od scénáristů napsané, vždy improvizoval a působilo to přirozeně,“ vzpomínal. „Byl to chytrý, čistý humor bez urážení. I dnes se u něj stále bavím,“ říká dramaturg, který v minolosti pro Dvojku připravoval například pořad U Kalicha.

autoři: Aleš Cibulka , mis , rota
Spustit audio

Související