Americký Embark díky testům DNA dokáže prodloužit život psům. Nabírá na to 75 milionů dolarů i od SoftBanku

Filip HouskaFilip Houska

embark-x1

Foto: Embark

Embark díky testování DNA prodlouží život vašeho mazlíčka

0Zobrazit komentáře

Pro řadu z nás jsou domácí mazlíčci neodmyslitelnou součástí rodiny, která si zaslouží maximální péči. S tím souvisí snahy o to, aby po našich bytech, domech nebo zahradách běhali co nejdéle a žili spokojený život. Právě na tuto oblast se zaměřuje i americký startup Embark, který na své testovací sady psí DNA nabírá masivní investici a naznačuje, že i důraz na dlouhověkost domácích mazlíčků může mít velký potenciál.

Bostonský startup Embark v rámci investičního kola Series B nabírá 75 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), na nichž se hlavní měrou podílel i mnohamiliardový investiční fond Vision Fund 2 od japonského giganta SoftBank, jenž investuje do řady ambiciózních startupů napříč odvětvími. Zapojili se i stávající investoři jako F-Prime Capital, SV Angel či Slow Ventures. Tržní hodnota startupu se tak posunula na úroveň 700 milionů dolarů, tedy přes patnáct miliard korun.

Díky nové investici, která navýšila objem nabraných peněz za posledních pět let na 94,3 milionu dolarů (2,1 miliardy korun), bude chtít Embark posilovat svůj dosavadní vývoj, v němž hrají hlavní roli speciální testovací sady DNA. Ty jsou určeny k tomu, aby umožňovaly sestavení individuálního plánu péče psa na základě jeho genetického profilu.

embark1

Foto: Embark

Testovací sada DNA startupu Embark

„Jestli jsme se za poslední rok něco naučili, tak to, že není nic důležitějšího než zdraví naší rodiny – a domácí mazlíčci jsou její velkou součástí. Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s veterináři, chovateli a majiteli psů po celém světě, abychom podstatně prodloužili život a délku zdraví všech psů a ve výsledku i lidí,“ říká Ryan Boyko, spoluzakladatel a šéf Embarku, a dodává, že psům zvládnou prodloužit život i třeba o tři roky.

Embark uvádí, že jeho testy vychází z dat více než 350 psích plemen, až 200 genetických zdravotních rizik, kterým mohou psi čelit, a mnoha tělesných znaků. Na základě těchto informací se pak dá zjistit, že má pes predispozice například ke specifickým problémům s ploténkou. Pokud ano, pak by se majitel měl zaměřit na regulaci jeho hmotnosti nebo si dávat pozor, aby neskákal třeba z gauče. Zjistit se dají i problémy s močovým měchýřem a podobně.

„Pro majitele domácích mazlíčků je péče o zdraví jejich psů nesmírně důležitá. Jsme přesvědčeni, že Embark je lídrem v odvětví, který vytváří nový standard personalizované péče prostřednictvím digitálních poznatků o DNA. Jsme rádi, že s ním můžeme spolupracovat,“ uvádí Lydia Jett, partnerka společnosti SoftBank Investment Advisers.

Pro japonský SoftBank má vstup do Embarku i zčásti osobnější rovinu. Americký startup se totiž stará také o psa japonského miliardáře a podnikatele Masajošiho Sona, který SoftBank v roce 1981 založil. Je ale zřejmé, že nejde o jediný důvod, proč do Embarku vlivný japonský holding vstoupil – dlouhověkost domácích mazlíčků je velké téma s velkým (i byznysovým) potenciálem.

Oblast domácích mazlíčků je obrovská

Jak uvádí magazín TechCrunch s odkazem na Ryana Boyka, oblast inovativnější péče o domácí mazlíčky je obrovská. Podle americké organizace American Pet Products Association se na péči o psy, kočky a další zvířata ve Spojených státech loni utratilo téměř 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), respektive o zhruba čtyři miliardy dolarů více než v roce 2019.

embark2

Foto: Embark

Společnost Embark se zaměřuje na oblast péče o domácí mazlíčky

Velký vliv na tento trend mohla mít i pandemická situace, díky které lidé trávili více času doma, což znamená, že byli se svými domácími mazlíčky denně mnohem déle a více se s nimi „sžili“. Obecně pak do karet startupům jako Embark, ale i dalším jako Wagmo, které řeší pojištění psů, hrála i čím dál více skloňovaná myšlenka dlouhověkosti, o které ostatně pro CzechCrunch mluvil i český expert Petr Šrámek.

Co se budoucnosti Embarku týče, výhledově se chce dostat ze Spojených států a Kanady, kde primárně působí, do dalších zemí světa. I tam plánuje nabízet zmíněné testovací sady, jež aktuálně prodává za 149 dolarů (3 250 korun). Soustředit se chce také na rozšiřování databáze psích dat, která nyní čítá téměř milion záznamů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym