InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Procházky za hudebními poklady Jindřichova Hradce vedou i na běžně nepřístupná místa

JINDŘICHŮV HRADEC – Za hudebními poklady Jindřichova Hradce se mohou vydat návštěvníci, kteří si nenechají ujít tematickou prohlídku města. Ta kromě zajímavých míst na zámku nebo v historickém centru připomene i významné osobnosti, které ve městě pobývaly a tvořily. Zájemce také zavede do prostor, která běžně přístupná nejsou.

V pondělí 26. a v úterý 27. července odpoledne měli návštěvníci Jindřichova Hradce možnost zúčastnit se prohlídky, která vedla za hudebními poklady města. „Dnešní premiérové prohlídky jsou zaměřené na hudební tradice Jindřichova Hradce. Návštěvníky přivedeme do hudebního pavilonu Rondelu, kde se nejprve podíváme do přízemí a prohlédneme si jeho interiér, zmíníme architekty a stavitele tohoto objektu. Zajdeme také do jeho sklepních prostor, kde dříve hrávali hudebníci. A to je právě jedno z míst, které pro veřejnost běžně otevřené není," popsala průvodkyně Věra Kubátová.

Prohlídka potom následovala na třetí nádvoří jindřichohradeckého zámku, kde už tradičně v létě zní opera. Letos to bude v sobotu 21. srpna Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany v podání orchestru, sboru a baletu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

„Dále půjdeme na náměstí Míru, kde se zastavíme u domu, ve kterém žil Adam Václav Michna z Otradovic. Po krátkém připomenutí jeho života a díla se podíváme na městskou věž, ze které nás svou hudbou přivítá trubač. Prohlídka nás zavede také do interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde si připomeneme patrona města, svatého Hipolita. Právě Adam Michna z Otradovic složil píseň ke svatému Hipolitovi a tu zazpívá sbormistr Chrámového sboru Tomáš Petrů. Podíváme se i na kůr kostela, kde Adam Michna hrál. Později tam zahrál i Bedřich Smetana svoji první skladbu Kvapík D dur," dodala průvodkyně.

Následuje pak návštěva kaple svaté Maří Magdaleny, kde je připravena krátká prezentace o skladatelích z novější doby, z devatenáctého i dvacátého století. „Tam vzpomeneme na hudebního skladatele Viktora Kalabise nebo cembalistku Zuzanu Růžičkovou. Budeme mluvit i o Vítězslavu Novákovi a nezapomeneme ani na současné skladatele, jako je třeba Petr Přibyl nebo zpívající právník Ivo Jahelka," poznamenala Věra Kubátová. K Jindřichovu Hradci se vztahují i jména sbormistra a dirigenta Kurta Adlera nebo operního pěvce Karla Bermana.

Kromě prostoru pod Rondelem se účastníci prohlídky podívají i na další místa, která nejsou běžně přístupná. Tím je třeba kůr kostela Nanebevzetí Panny Marie, na kterém jsou umístěné varhany. „Nápad na hudební prohlídky vznikl v loňském roce, když jsme s kolegou Martinem Musilem prováděli návštěvníky městem a zmiňovali jsme jim ty nejzajímavější události z historie Jindřichova Hradce. Prohlídky měly veliký úspěch, proto jsme se v době koronavirové zamysleli nad tím, jak je zaměříme letos. A domluvili jsme se na tom, že to bude právě hudba," uvedla průvodkyně s tím, že pro příští rok by se téma prohlídky mohlo opět zaměřit na jinou oblast.

Zájemci o procházku za hudebními poklady Jindřichova Hradce mají možnost zúčastnit se jí ještě ve čtvrtek 29. července, a to buď od 16 nebo 18 hodin. Sraz je na třetím nádvoří jindřichohradeckého zámku, vstupenky je možné rezervovat na webových stránkách Kulturního domu Střelnice.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace