Hlavní obsah

Církev se distancovala od politiky Lipovské, jež kandiduje za extremisty

Foto: Profimedia.cz

Hana Lipovská.

Reklama

Politické postoje kandidátů do Sněmovny za strany s extrémními názory, kteří jsou spojováni s katolickou církví, nejsou postojem církve, uvedl dnes předseda České biskupské konference (ČBK) a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Článek

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka se s prohlášením předsedy ČBK ztotožňuje, sdělil mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz. Za stranu Volný blok oznámila kandidaturu ekonomka Hana Lipovská, kterou navrhla ČBK do Rady ČT, za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) kandiduje zaměstnanec pražského arcibiskupství Josef Nerušil.

„V posledních dnech se objevili v rámci kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny kandidáti, kteří jsou spojováni s římskokatolickou církví, a přitom kandidují za politická uskupení, která je třeba označit za subjekty s extrémními názory. To není možné přejít mlčením,“ uvedl dnes Graubner.

Radní České televize a ekonomka Lipovská bude kandidovat jako jednička na kandidátce strany Volný blok v Pardubickém kraji, jehož hlavní tváří je nezařazený poslanec Lubomír Volný. Do Sněmovny byl zvolen za SPD. Hnutí před dvěma lety opustil. Kromě svých dřívějších kontroverzních výroků ohledně migrace či kritiky NATO Volný vstoupil v obecnou známost odmítáním nošení roušky ve Sněmovně či potyčkou při jejím jednání letos v lednu.

Členku Rady ČT Lipovskou podporoval v její tehdejší kandidatuře Duka, nominovala ji ČBK, jíž tehdy předsedal. Kritizovali ho za to třeba senátoři či vedení České křesťanské akademie, protože Lipovská mimo jiné veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Její zvolení pak kritizovala opozice. Dukův nástupce Graubner nedávno Lipovskou vyzval k rezignaci, protože podle něj její činnost v radě vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob. Za Lipovskou se naopak postavil Duka.

Co také napsal Graubner

Je třeba deklarovat, že politický postoj těchto osob není postojem církve, pro níž jsou určující principy katolického sociálního učení, kromě jiného formulované v exhortaci papeže Františka „Evangelii gaudium“, kde říká, že „celek je nadřazen části“ a „realita je důležitější než idea“. Tyto principy jsou zásadní i pro posuzování, zda programy stran a hnutí, za něž tyto osoby kandidují, odpovídají katolické sociální nauce, nebo ne.

To znamená, že se nelze zaštiťovat jednotlivou hodnotou, která sice odpovídá křesťanskému pohledu na společnost a svět, přitom však zamlčovat nebo popírat další křesťanské hodnoty. Současně není možné nabízet vize odtržené od reality, které jsou neuskutečnitelné, a stavět se tak do role zachránce společnosti, což je ve své podstatě planý předvolební slib.

Pražskou jedničkou na kandidátce SPD bude Josef Nerušil, člen Rady Českého rozhlasu a zaměstnanec pražského arcibiskupství. Podle serveru Seznam Zprávy Nerušil spravuje sociální sítě kardinála Dominika Duky a má na starosti i sociální sítě arcibiskupství.

„Je třeba deklarovat, že politický postoj těchto osob není postojem církve, pro níž jsou určující principy katolického sociálního učení. (…) Tyto principy jsou zásadní i pro posuzování, zda programy stran a hnutí, za něž tyto osoby kandidují, odpovídají katolické sociální nauce, nebo ne,“ uvedl Graubner. Doplnil, že se nelze zaštiťovat jednotlivou hodnotou, která sice odpovídá křesťanskému pohledu na společnost a svět, přitom však zamlčovat nebo popírat další křesťanské hodnoty.

Nelze podle něj také kandidáty hodnotit jen podle jejich vlastních prohlášení. „Je třeba zkoumat, zda tyto proklamace odpovídají způsobu jejich života a jaký je celkový systém zastávaných hodnot toho kterého politického uskupení, za něž dotyčný kandiduje,“ dodal předseda ČBK.

Reklama

Doporučované