Zisk i tržby digitálních hegemonů díky reklamám a poptávce raketově rostou. Alphabet hlásí rekord

Na nový rekord stouply ve druhém čtvrtletí zisk i tržby americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google. Podpořil je prudký růst výdajů za reklamu, protože spotřebitelé více nakupovali na internetu. Růst čistého zisku oznámila i americká softwarová společnost Microsoft, která ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů (téměř 360 miliard Kč).

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google (ilustrační foto)

Trh s digitální reklamou je na vzestupu, protože spotřebitelé kvůli pandemii nemoci covid-19 přesunuli velkou část nákupů na internet | Foto: Fotobanka Pixabay

Čistý zisk firmy Alphabet se více než zdvojnásobil na 18,5 miliardy USD (402,4 miliardy Kč) z 6,96 miliardy USD ve stejném období loni. Vyplývá to ze zprávy, kterou společnost zveřejnila v úterý.

Zisk překonal rekord z předchozího čtvrtletí, kdy činil 17,9 miliardy USD. Celkové tržby společnosti vzrostly o 61,6 procenta na 61,88 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby 56,16 miliardy USD.

Hlavní podíl na tržbách mají příjmy z reklamy. Tržby z reklamy na Googlu stouply o téměř 70 procent na 50,44 miliardy USD. Tržby z reklamy na YouTube pak vyskočily o 83,7 procenta na sedm miliard USD.

Trh s digitální reklamou je na vzestupu, protože spotřebitelé kvůli pandemii nemoci covid-19 přesunuli velkou část nákupů na internet.

To vede společnosti k tomu, že při spouštění nových produktů, ale také proto, aby lépe poznaly trh, se zaměřují na data získaná z objednávek zákazníků a z jejich aktivit na internetu, napsala agentura Reuters.

Nárůst Microsoftu

Americká softwarová společnost Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí také zvýšila čistý zisk, a to o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů (téměř 360 miliard Kč). Firma to oznámila v úterý.

Čtvrtletní tržby Microsoftu překonaly očekávání analytiků, protože poptávku po jeho cloudových službách v době pandemie covidu-19 podpořil rozmach práce a vzdělávání z domova.

Tržby se ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, zvýšily o 21 procent na 46,2 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali pouze na 44,2 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Tržby divize Intelligent Cloud zahrnující cloudovou platformu Azure stouply o 30 procent na 17,4 miliardy dolarů, tržby samotné platformy Azure se zvýšily dokonce o 51 procent.

Tržby divize More Personal Computing, která zahrnuje operační systém Windows a herní konzole Xbox, vzrostly o devět procent na 14,1 miliardy dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme