Oběd v Česku už vyjde na 137 korun. Kde se najíte NEJDRÁŽ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oběd v Česku už vyjde na 137 korun. Kde se najíte NEJDRÁŽ?

Ceny obědů vzrostly a tak to má pokračovat i do budoucna.
Ceny obědů vzrostly a tak to má pokračovat i do budoucna. (Foto Aha! – P. Ryšlink, ČTK/S. Kubeš, infografika Aha!)

Do restaurací chodíme méně a za obědové meníčko necháme v průměru 137 korun. Kdo by ale čekal, že za dlabanec musí nejhlouběji sáhnout do kapsy v Praze, byl by na omylu. Nejdráže je totiž v Plzni!

Zajít si na oběd v Plzni znamenalo v červnu vytáhnout za menu v průměru 144 korun. Tedy o 10 korun více než před rokem. Největší zdražení – o 8,1 procenta – však pocítili zákazníci restaurací hospod v Jihlavě. Průměrný oběd tam podle průzkumu Ticket Restaurant Card Indexu vyšel na 134,2 koruny v celé ČR pak bylo meníčko ještě o tři koruny dražší.

Zdražování nekončí

Nárůst prý odráží vývoj inflace a vyhlídky nejsou příznivé. „Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům,“ objasňuje šéf stravenkové společnostni Edenred Nicolas Eich. Důvodem jsou roustoucí ceny surovin i finanční motivace bývalých zaměstnanců, aby se po krizi znovu vrátili do sektoru pohostinství. „V neposlední řadě stále restaurace nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,“ dodává Eich.

Nereálné ceny

Počet obědových transakcí byl v červnu, kdy již byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší. Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků ceny obědů zvyšují také rozvozy nebo jídlo do krabičky s sebou. Kastner se ale domnívá, že třeba pražská cena za oběd – tedy 140 korun – je nereálná. „Když si v Praze dáte ke snídani croissant s kávou, tak zaplatíte bez mrknutí oka 150 korun. Lidé musí chápat, že oběd za 150 korun nemůže být v dobré kvalitě,“ vysvětluje pro Aha! Kastner.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.