Hlavní obsah

Cyklistka Van Vleutenová po stříbru ze silničního závodu vyhrála časovku

Aktualizováno

Olympijský závod v časovce vyhrála nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová před Švýcarkou Marlen Reusserovou a krajankou Annou van der Breggenovou. Češky si právo startu v Tokiu nevybojovaly.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Nizozemka Annemiek van Vleutenová v časovce na olympijských hrách v Tokiu.

Článek

Souboj s chronometrem pod pěti kruhy má novou šampionku po dlouhé době, neboť na předchozích třech olympiádách brala pokaždé zlato Kristin Armstrongová. Naposledy uspěla Američanka, která již ukončila kariéru, v Riu de Janeiro ve 43 letech.

Osmatřicetiletá Van Vleutenová přidala další medaili ke stříbru z nedělního silničního závodu, v němž ale zprvu slavila prvenství, než se dozvěděla, že cílem už před ní projela Rakušanka Anna Kiesenhoferová a získala šokující titul.

"Po tom silničním závodě jsem věděla, že jsem byla v super formě. Každý mluvil o všem jiném, co se stalo tam a tam, ale nikdo o výkonu, který jsem předvedla. Nejsem dokonalá, ale mám zlato. Nemohu uvěřit, že mám na krku tuhle medaili, je to něco mimořádného být olympijským šampionem," řekla Van Vleutenová.

Dnes už si vítěznou radost mohla vychutnat naplno. Zkušená cyklistka potvrdila časovkářské kvality, které jí vynesly mimo jiné už tři medaile z mistrovství světa - v letech 2017 a 2018 se stala světovou šampionkou, v roce 2019 dosáhla na bronz.

Olympijský závod o délce 22,1 kilometru stihla v čase 30:13 a na úřadující vicemistryni světa Reusserovou měla velký náskok více než 56 sekund. O dalších pět sekund zpět zůstala úspěšná obhájkyně bronzu z Ria a současná světová šampionka z časovky i silničního závodu Van Der Breggenová.

Silniční cyklistika - časovka:
Ženy (22,1 km):
1. Van Vleutenová (Niz.) 30:13,
2. Reusserová (Švýc.) -56,
3. Van der Breggenová (Niz.) -1:02,
4. Brownová (Austr.) -1:09,
5. Nebenová (USA) -1:13,
6. Brennauerová (Něm.) -1:57,
7. Dygertová (USA) -2:16,
8. Moolmanová-Pasiová (JAR) -2:24.

Reklama

Související témata: