Apple zase zdemoloval očekávání. Téměř zdvojnásobil zisk na 22 miliard a měl nejlepší červnové čtvrtletí v historii

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apple-tim-cook-keynote-top

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv loňský nástup pandemie, zavřené prodejny a výrazné zpomalení výroby naznačovaly pokles příjmů, Apple těžil ze zájmu o home office a reportoval rekordní finanční výsledky pro období mezi dubnem a červnem. Ve třetím fiskálním kvartálu firma čelila nedostatku některých produktů, stejně jako minulý rok ale překonala odhady analytiků. Její čistý zisk se meziročně dokonce téměř zdvojnásobil.

Konkrétně to znamená 21,7 miliardy dolarů (472 miliard korun) při příjmech ve výši 81,4 miliardy dolarů (1,77 bilionu korun). Zatímco příjmy se tak meziročně zvýšily o 36 %, u čistého zisku je to dokonce 93 %, k čemuž dopomohl také nárůst celkové marže z 38 % loni na letošních 43 %. Takřka ve všech případech se jednalo o výrazné překonání očekávání z Wall Street, kde se například u příjmů předpovídalo jen 73,1 miliardy.

Rozvržení tržeb samozřejmě tradičně dominoval iPhone, který Applu získal 48,6 % z celkových výnosů. Telefony značky přitom vydělaly téměř o polovinu více než před rokem, což je spojené s několika skutečnostmi. Zaprvé modely 12 dorazily na trh o něco později než klasicky, část nákupů se tak přesunula z druhého až do třetího fiskálního čtvrtletí. Zadruhé byly iPhony 12 prvními zařízeními Applu s podporou 5G sítí, což některé uživatele motivovalo k upgradu.

imac-2021

Foto: Apple

Nové iMacy hrají barvami

Pozitivní zprávy pokračovaly i u dalšího hardwaru. Ještě minulé čtvrtletí Apple investory varoval, že globální nedostatek čipů by mohl jeho tržby snížit o tři až čtyři miliardy dolarů. Společnost proto skutečně nedokázala dodávat tolik iPadů a Maců, jako by tomu bylo za zcela normálního stavu, přesto se ale těmto dvěma kategoriím dařilo velice dobře. Tablety zaznamenaly nejlepší červnové čtvrtletí skoro za deset let, stolním počítačům a laptopům se ve stejném období dokonce nikdy nevedlo lépe.

Spolu s pokračujícím zájmem o nástroje pro práci z domova lze takový úspěch nejspíš přičíst čipům M1. Vlastní design Applu na architektuře ARM v technologickém světě totiž způsobil poprask, sotva se loni v listopadu dostal do prvních zařízení. Například MacBooky Air mohly svůj výkon poměřovat dokonce s několikanásobně dražšími 16palcovými MacBooky Pro a zároveň nabídly skvělou výdrž baterie.

Nové iMacy Pro, představené letos v dubnu, možnosti M1 demonstrovaly podobně úctyhodným způsobem. Extrémně efektivní čip jim umožnil nabídnout tenčí profil celého počítače, než mají mnohé samostatné monitory. Výkon jednotlivých jader procesoru přitom překonává iMac Pro určený pro velice náročné uživatele. Apple pak M1 vměstnal dokonce do iPadu Pro, jehož hardware na trhu prakticky nemá konkurenci.

Už tyto kategorie, z nichž iPad a Mac dohromady odpovídají příjmům firmy z žebříčku Fortune 50, by společnosti zajistily velice dobré čtvrtletí. Nesmíme ale zapomenout na služby, které jsou pro Apple čím dál tím větší částí byznysu, navíc relativně málo závislou na sezónním zájmu. Mezi letošním dubnem a červnem tak tržby z App Storu, Apple Music, Apple TV+ a dalších meziročně stouply o třetinu na rekordních 17,5 miliardy dolarů.

Finanční ředitel společnosti Luca Maestri výsledky shrnul slovy: „Naše rekordní provozní výsledky v červnu zahrnovaly nové rekordy tržeb v každém z našich geografických segmentů, dvouciferný růst ve všech produktových kategoriích a nový rekordní počet aktivních zařízení.“ Mezi trhy s vůbec nejsilnějším růstem přitom patřila Čína.

apple-tv-ted-lasso-jason-sudekis-3

Foto: Apple

Největším hitem Apple TV+ je seriál Ted Lasso nominovaný na 20 cen Emmy

Tamější tržby stouply o 58 % na 14,7 miliardy dolarů. Šéf Applu Tim Cook zmínil, že zákazníci zde velice dobře reagovali na iPhony 12 Pro a 12 Pro Max, Macy, originální příslušenství i služby. Zvlášť pak vypíchnul Apple Watch, u nichž si 85 % lidí kupovalo svůj první kus. To je o 10 procentních bodů více, než je už tak vysoký celosvětový průměr. Není proto divu, že firma je zde ochotna tolerovat i některé kontroverzní požadavky ze strany vlády, jako třeba omezení ochrany soukromí čínských uživatelů.

Stejně jako tomu je už přes rok, Apple ani tentokrát neposkytl odhad pro výsledky následujícího kvartálu. Varoval však, že se v něm dost možná projeví hned několik těžkostí. Vzhledem k posunutému cyklu iPhonu může jeho nákup odložit více lidí než typicky a počkat až na nový model v září. Zejména prodeje telefonů a tabletů by pak mohl negativně ovlivnit nedostatek některých komponentů, který trápí celý technologický sektor. Přesto Apple i ve čtvrtém kvartálu očekává růst.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym