Hlavní obsah

Nové byty v Praze zdražily meziročně o 9,4 procenta

Novinky, ČTK, bož

Prodejní ceny nových bytů v Praze vzrostly na konci června meziročně v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční.

Článek

Podle statistiky se razantně zvedla průměrná cena jednopokojových bytů. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru 128 278 korun za metr čtvereční.

Hned za ně se řadí cena velkých, pětipokojových bytů, u kterých se průměrná cena držela na 123 823 za metr čtvereční (m²).

U dispozic 2+kk to bylo 116 848 korun za m², u 3+kk pak 113 079 korun za m², ceny čtyřpokojových bytů se pak vyšplhaly na 116 315 korun za m², vyplývá z analýzy.

Během druhého čtvrtletí letošního roku se v metropoli prodalo rekordních 2650 nových bytů, počet nabízených jednotek se naopak snížil na 3350.

Už tak drahé byty ještě zdražují. Není z čeho je stavět

Ekonomika

„Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky hned po uvedení na trh,“ uvedl zakladatel společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Za celé pololetí se podle firem v Praze prodalo 4750 nových bytů, meziročně téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi projevili o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

„Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Regulace nájmů v Berlíně totálně selhala

Ekonomika

„Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby,“ dodal Michálek.

Podle předsedy představenstva společnosti Trigema Marcela Sourala lidé vkládají úspory do nemovitostí kvůli strachu z inflace.

„Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k deseti procentům. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat,“ domnívá se Soural.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám